A Forbes magazin szakértője éves előrejelzésében 2015 legfontosabb munkaerő-piaci tendenciáit vázolta fel, melyek globálisan is érvényesek. Ha áttekintjük a várható trendeket, felkészültebben vehetjük az akadályokat. A Forbes listájából kiválogattuk a legfontosabbakat:

1. A vállalatok a Z generációból választanak gyakornokokat

A legtöbb cég még csak most próbálja megérteni az Y generációt, sokan máris a következő, a Z generációra (1994 és 2010 között születettek) koncentrálnak. A cégek valószínűleg egyre inkább nyitottá válnak a középiskolások toborzására, ha gyakornoki programokról van szó. A trend mögött alapvetően két ok húzódik: 

enlightened Habár a munkanélküliségi adatok nem feltétlenül indokolnák, a cégeknek sok esetben nehézséget okoz a megfelelő képzettségű munkaerő megtalálása, a jelentkezők ugyanis nem feltétlenül rendelkeznek az elvárt készségekkel.

enlightened Az öregedő társadalom miatt egyre kevesebb lesz az aktívan dolgozók aránya, így a cégek egyre nagyobb versenyt folytatnak a tehetségekért. Éppen ezért minél előbb szeretnék a fiatalok tudatába helyezni az adott vállalati márkát, így a márkaépítést és a tehetségtoborzást már a középiskolai évek alatt elkezdik.

2. A folyamatos munkakeresés általánossá válik

2015-ben várhatóan még intenzívebbé válik az az utóbbi években kialakult trend, mely szerint a munkavállalók folyamatosan új lehetőségeket keresnek, függetlenül attól, hogy éppen rendelkeznek-e állandó munkahellyel.

Ez várható a munkaerőpiacon 2015-ben

A Forbes által idézett adatok szerint a munkavállalók 86 százaléka nézelődik új pozíciók felé, a munkaadók egyharmada pedig fel van rá készülve, hogy nagy lesz a fluktuáció és az alkalmazottak hirtelen fognak váltani. A trend mögött az áll, hogy a technológiai újdonságok miatt egyre könnyebbé vált új munkát találni, a toborzók pedig a szakmai közösségi oldalak segítségével könnyen rábukkanhatnak a legkiemelkedőbb tehetségekre. 

3. A mobiltelefonos álláskeresés berobban

Az új esztendőben várhatóan minden eddiginél nagyobb arányban keresnek majd állást mobiltelefonon a jelöltek. A Forbes adatai szerint az amerikai álláskeresők 83 százaléka már használja a mobilt új álláshirdetések böngészésére, 45 százalékuk pedig már adott is be pályázatot okostelefonon keresztül.

Ennek ellenére a Forbes top 500 vállalatának csupán 20 százaléka rendelkezik mobiltelefonbarát weboldallal. A Forbes szakértője szerint a cégeknek fel kell készülniük a folyamatosan mozgásban lévő álláskeresőkre mobil applikációk kialakításával, végső soron pedig az egész munkafolyamatot rugalmassá kell tenniük. 

enlightened A mobiltelefonos álláskeresés előnyeiről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja!

4. A közösségi oldalak hatása egyre növekszik

A cégek részéről egyre több vállalati kultúrával kapcsolatosközösségi oldal frissítést és blogbejegyzést olvashatunk majd, a tendencia ugyanis affelé mutat, hogy a munkakeresők szívesebben adják be olyan cégekhez a jelentkezéüket, amelyekről valós, "életszagú" információjuk van. A steril álláshirdetés és a sajtóközlemények helyett a munkavállalók és a munkáltató által a cégről megosztott tartalmak kerülhetnek előtérbe.

enlightened Kövesse a Profession.hu Facebook oldalát az alábbi linkre kattintva!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Az alternatív karrier útvonalak felértékelődnek

20105-ben egyre több szabadúszót láthatunk majd, vagy saját választás, vagy kényszerűség miatt. A vállalatok egyre nyitottabbá válnak majd ideiglenes munkaerő, vagy tanácsadók alkalmazására, mert olcsóbbak és nem kell utánuk juttatásokat fizetni.

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően a szabadúszó létforma egyre elfogadottabbá vált. Az Elance-oDesk felmérése alapján az 53 millió amerikai munkavállaló 34 százaléka ma már szabadúszó, 69 százalékuk szerint a technológiai fejlődése miatt egyre könnyebb így munkát találni, és ez az újabb innovációk miatt a jövőben méginkább így lesz.

 enlightened A Profession.hu részmunkaidős állásait itt találja!

Címkék: álláskeresés, karrier trendek, munkavállalás, mobiltelefon, álláshirdetés

Szemlézte: Fogas Krisztina