Akárhol tartunk is a karrierünkben, a folyamatos szakmai fejlődésre való törekvés elengedhetetlen - vélekedik Dr. Poór Ferenc tréningszakértő, főiskolai docens. "Azt tanácsolom mindenkinek, hogy céljai elérése érdekében folyamatosan képezze magát. Egy nap kihagyás a szakmai informálódásból már lemaradást jelent. A napra kész felkészültség egyéni úton történő megszerzése fontos. Különösen lényegesnek tartom, hogy az önismerete mindenkinek legyen reális, amit önismereti kurzussal, tesztes felmérésekkel biztosíthat." 

Álláskeresőként vagy karrierváltóként különösen hasznos lehet egy ilyen jellegű továbbképzés. A szakértő fejvadász cégekkel együtt dolgozva ugyanis úgy tapasztalta, hogy a vállalatok szívesen veszik, ha a pályázónak van előzetes tréninges, vagy más felnőttképzési felkészültsége.

A tömegképzéseket felváltották a speciális kurzusok

A vállalati képzési piacon megfigyelhető egy átalakulás, mivel többnyire már saját büdzséből költenek erre a cégek, egyre inkább elvárás, hogy specifikus, cégre szabott képzést kapjanak a megrendelők - hívta fel a figyelmet Piroska Tímea, az Antener Kft. szakértője.

A munkaadók körében továbbra is a legnépszerűbbek anyelvi képzések, ezen belül is nagy százalékban az angol nyelvű képzéseket veszik igénybe a cégek, ennek okai főleg a külföldi tulajdonosi szerkezetük, vagy pedig a külföldi piacra lépés lehetősége - fejtette ki Piroska Tímea. A tréningek körében azok bizonyulnak keresettnek, amelyek speciális tudást adnak a résztvevőknek (pl. Prezi-tréning, Lean-tréning), ezek felváltották azokat az általános készségfejlesztő-tréningeket (pl. kommuniációs készségfejlesztés, üzleti készségfejlesztés), amik korábban népszerűek voltak - tette hozzá.

Év végi karrierlendület: ilyen tanfolyamot válasszunk!

Kovács Zoltán, a Vista Verde Oktatási Központ ügyvezetője szerint érdemes először átgondolni, mi a célunk, milyen helyzetre keresünk megoldást és ennek megfelelően választani a tanfolyamok közül. A különböző területeken az alábbi képzések a leghasznosabbak, ha fejlődni szeretnénk:

1. Mediáció - a kiváló konfliktuskezelésért

A munkaadók körében ez az egyik legnépszerűbb speciális képzés. Családsegítők, igazságügyi szolgálatok, bíróságok azok a főbb helyek, ahol szükség van mediátorokra, és itt a képzést többnyire fizetik a munkáltatók. Ugyanakkor sok családsegítő végzi el a képzést saját erőforrásból annak érdekében, hogy bővítse eszközeit a konfliktusok hatásos kezelése érdekében.

2. Life coaching - ha elakadtunk

A képzést sokan azért végzik el, mert a jelenlegi munkájuk már nem ad elegendő kihívást, ill, van a képzettek között kb. 20% akiknek személyes elakadásuk, nehézségeik vannak az életben, ez lehet sokféle, önismereti, párkapcsolati, pályaválasztási, generációs, nagyon sokan jelzik, hogy hatásos eszközöket, segítséget kaptak a képzés folyamán, és már átlátják, az ok okozatot.

3. Business coaching - vezetőknek kötelező

A life coach-ok szakmai fejlődésként, piacszerzés érdekében végzik el, vezetőknek szinte kötelezővé tenném, annyira sok hasznos része van egy ilyen képzésnek, mint kommunikáció, prezentáció, delegálás, üzletfejlesztés, tárgyalástechnika, csoportok motiválása, irányítása vagy a személyes brand építés.

4. Tréner képzés - pályamódosítóknak

Ezt a képzést főleg a pályamódosítók választják. Hasonlóan sok területet fejleszt, mint a coaching.

Ki fogja finanszírozni az adott képzést? 

Kovács Zoltán szerint a cégek a kötelező továbbképzéseken kívül jellemzően az 1-2 napos tréningeket finanszírozzák munkavállalóiknak, mint például: asszertív kommunikáció, prezentáció, tárgyalástechnika, értékesítés, konfliktus és stresszkezelés, időgazdálkodás tréningeket. A mediációt, trénerképzést, és a business coachingot több cég is fizeti, de ezek a cégek kevesen vannak. Főleg a kisvállalatok azok, akik még nem ismerték fel a képzések, tréningek jelentőségét - tette hozzá.

Általánosságban elmondható, hogy egyre nagyobb szerepet kap a munkavállalók felelősségvállalása - mondta a Profession.hu-nak Piroska Tímea. Míg korábban a vállalatok külső forrásból tudták finanszírozni képzést, a munkáltatók sem várták el a résztvevők anyagi hozzájárulását. Manapság azonban nem ritka, hogy a résztvevők állják a képzésük árának 50 százalékát, vagy épp ha sikertelen vizsgát tesznek, vissza kell fizetniük a cégnek a tanfolyamok díját, vagy annak bizonyos százalékát. Így a belső motiváció mellett igen erőteljesen megjelent a külső motiváció is - tette hozzá.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Dr. Poór Ferenc elmondta: az élvonalban lévő cégek mindig vállalták az anyagi és más ráfordítást, mert ez a terveik realizálásánál megtérült. Célszerű a szűkebb személetű belső képzések mellett külső szakember bevonásával céljaik szolgálatában tréningeket, más típusú képzéseket beiktatni, ez csak hasznára válhat minden vállalkozásnak, kicsinek és nagynak egyaránt - tette hozzá.

Tréning: mikor és mennyit?

A tréningszakértő szerint 5 nap az ideális hosszúságú tréning, ami alatt a képzési folyamat egészét meg lehetett valósítani, a 2-3 napos képzések szűk keretet jelentenek a teljes befogadásra, a "megérlelt" tudás elsajátításra. A rövid idejű képzések hatékonysága kétséges Dr. Poór Ferenc szerint.

Arról, hogy mennyi az ideális tréning mennyiség, a Kovács Zoltánnak az a véleménye, hogy a kötelező szakmai képzések nem elegendőek ahhoz, hogy a legjobbak között legyünk, erős önismeret, és a fent említett tréning típusok kellenek. A havi 1 fejlesztő tréning elégséges ugyan ahhoz, hogy szinten maradjunk, de ha a csúcs a cél, akkor rengeteg impulzus kell, ami motiválja, hajtja, ötletekkel látja el a fejlődni vágyót. Ezek különböző iparágaknál más-más típusú tréningek lehetnek, amit egy szakértő segítségével (karrier coach) meg lehet tervezni a hatékonyság érdekében. A megszerzett szakmai tudáson túl motiváló, hatása is van, és egyfajta elismerést is kinyilváníthatnak a vezetők az alkalmazottjaik felé.

Kovács Zoltán szerint, ha a munkahelyen nem biztosítanak lehetőséget a dolgozóknak tréningeket, akkor kérjék nyíltan. A vezetők nagy része is nehezen mond nemet, csak kérni kell és észérvekkel alátámasztani kérést. Amennyiben a döntéshozó elzárkózik, marad az önerős fejlesztés, nyílt képzések formájában.

Címkék: munkahely, karrier, munkaadó, tanfolyam, továbbképzés

Készítette: Fogas Krisztina