Komoly problémák adódhatnak Németországban abból, ha egy önkormányzati ellenőrzés során kiderül, hogy például a kőművesmunkával kapcsolatos tevékenységre bejelentett cég festési munkákat is végez, ugyanakkor ezt a tevékenységét elmulasztotta előzetesen bejelenteni - hívta fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kiadványa, amely a német és osztrák munkavállalás feltételeit tartalmazza.

Az ÉVOSZ-ban nyomtatott formában hozzáférhető, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) honlapjáról letölthető kiadvány német részéből érdemes felidézni azt, hogy a magyar cégnek is be kell jelentenie a németországi állandó telephelyét, az elérhetőségeivel együtt. Ez azonban lehet egy lakás, vagy pedig szálloda is. A bejelentést formanyomtatványon kell megtenni a helyi önkormányzatnál.

Amennyiben a cég állandó telephelyet nem jelent be, a tevékenységét mindig annál az önkormányzatnál kell regisztráltatnia, amely a vállalkozási szerződés teljesítésének a helyszíne.

A Profession.hu-n kínált németországi munkákat itt, az ausztriai állásokat pedig itt találhatjuk.

A kézművesipari tevékenységek - túlnyomórészt építőipari, vagy azzal rokon tevékenységek - gyakorlása Németországban csak azon cégeknek engedélyezett, amelyek a tevékenység gyakorlásához szükséges ismeretekkel (mestervizsgával) rendelkező vezető beosztású munkavállalót alkalmaznak. Emellett az ilyen tevékenységeket a kézműves jegyzékbe is kötelező bejegyeztetni.

A vállalkozási szerződéses cégeknek - a telephelyük szerint illetékes adóhatóságtól - adószámot kell kérniük. A két ország között megkötött kettős adóztatást elkerülő egyezményben foglaltak figyelembevételével - számos adótípust kell fizetniük. Ezek körébe tartozik az áfa, a társasági adó és az iparűzési adó is.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Övezet állampolgárai részére Németországban 2013. januártól semmiféle, a németországi tartózkodás jogosságát igazoló dokumentumot nem kell beszerezni.

Az ÉVOSZ márciusi közlése szerint 13-15 ezer kiküldött munkavállaló dolgozott - vállalkozási szerződés alapján - tavaly Németországban, ebből 4 ezer volt építőmunkás. A megtermelt 630 millió euróból pedig 180 millió juthatott az építőiparra.

Az építőiparra jutó becslés kiindulópontja a 13-15 ezer vállalkozási szerződés alapján foglalkoztatott munkavállaló által előállított évi 630 millió eurós érték. Ebből úgy határozták meg az építőiparosok által képviselt értéket, hogy - az amúgy szintén becsült - 4 ezer építőmunkás 20-22 eurós rezsi óradíját vették alapul. Ebből havi 4 ezer, míg évi 45 ezer euró anyagmentes termelési - hozzáadott - érték jön ki. Ezt pedig beszorozták a 4 ezer munkavállalóval, s így kapták meg a 180 millió eurót.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: külföldi munka, Németország, Ausztria