A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a fiatalok tapasztalatlanságával való visszaélések megelőzése érdekében honlapján ad útbaigazítást a munkavállaláshoz. Kiemelik, hogy az írásbeli munkaszerződés és a munkaviszony adóhatósági bejelentése diákok esetében is kötelező. Bármilyen felmerülő probléma - fizetési késedelem, munkahelyi baleset, egyéb jogsérelem - esetén ugyanis ez ad biztosítékot a fiatal munkavállalóknak.

A nappali tagozatos diákok iskolaszövetkezeteken keresztül is munkát vállalhatnak, ilyenkor tagsági jogviszony és munkaviszony létesítése után a szövetkezet biztosít számukra munkalehetőséget - jelezte a hivatal.

A Profession.hu-n ilyen diákmunkákat kínálnak, illetve ilyen szakmai-gyakornoki pozíciókat találhatunk.

Az NMH a Munka törvénykönyvére (Mt.) hivatkozva emlékeztet arra, hogy munkaviszonyt az létesíthet, aki betöltötte a 16. Életévét. Az iskolai szünetben (minden olyan időszak, amikor az intézményekben szünetel az oktatás) 15. életévüket betöltött nappali tagozatos diákok is foglalkoztathatóak.

A közleményben hangsúlyozzák: a nyári munkát végző fiatalokat is megilleti az éves rendes szabadság, vagy rövidebb foglalkoztatás esetén ennek időarányos része. A ki nem adott szabadságot a munkavállaló köteles pénzben kifizetni a diákoknak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A hivatal felhívja a figyelmet, hogy 2014-ben a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) napi 8 órás, teljes munkaidő esetén havonta 101 500 forint, ám középfokú vagy szakképesítéssel rendelkező fiatalok részére ennél magasabb összegű, havi 118 ezer forintos bérminimum jár. Részmunkaidő esetén a diákok a minimálbér időarányos részét kötelesek megkapni.

Jogsérelem esetén a diák vagy szülője, törvényes képviselője a munkaügyi felügyelőséghez fordulhat. Az érdeklődők a felügyelőségek elérhetőségéről, illetve a nyári diákmunkával kapcsolatos további információkról a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján tájékozódhatnak.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: diákmunka, fiatal, gyakornok, nyári munka, iskolaszövetkezet