Mint arról korábban már beszámoltunk, a lakáshitel-támogatás 2014. januát 1-jétől szerepel az adótörvényekben, áprilistól pedig külön NGM rendelet szabályozza a megvalósítás részleteit.

A munkáltatók lelkesek

A munkáltatók lelkesen közelítenek a témához, az indító és a fogadó bankok is egyre jobban készen állnak - számolt be lapunknak Fata László cafetériaszakértő a cafeteriatrend.hu szakértői oldal október eleji felmérését ismertetve. A kutatásban azt vizsgálták, hogyan időzítik a munkáltatók a lakáshitel-támogatás kiadását.

A résztvevő 656 munkáltató majdnem harmada (30,18 százaléka) már az idén ad ilyen juttatást a munkavállalóinak. Sőt közel 15 százalék azt jelezte, hogy már túl is van az utaláson. 46,64 százalék 2015-re időzíti ennek az új juttatásnak a bevezetését, de a jövő évi startot tervezők fele már az idén nekilát az adminisztrációs feladatoknak, hogy kellő biztonsággal elvégezhesse ezt.

Ennyi munkaadó támogatja a dolgozók lakáshitelét

A nem reprezentatív felmérésben résztvevő munkahelyek mindössze negyede (23,17 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy sem idén sem jövőre nem használja a lakáshitel támogatást a juttatási rendszerében. Ez 5 százalékkal alacsonyabb érték, mint a májusban mért adatunk, hiszen tavasszal a válaszadók 28,2 százaléka mondta azt, hogy nem szerepel majd a juttatási kínálatában a lakáshitel támogatása - hívta fel a figyelmet a cafetériaszakértő.

Már az sem számít, ha eladták az ingatlant

Az egyes munkavállalók esetén a munkáltató felelőssége, hogy megítélje, hogy jogosult-e a dolgozó az adómentes juttatásra. Az ilyen vizsgálatokon eddig nehéz szívvel kellett elutasítani azokat a munkavállalókat, akik már eladták a hitellel terhelt ingatlanjaikat, de a hitelt még nem tudták lezárni, továbbra is törlesztették ezt.

Fata László szerint a problémát az jelentette, hogy csak akkor lehetett adómentes a juttatás, ha a munkavállaló a lakás tulajdonosa, résztulajdonosa vagy haszonélvezője volt. Ez a feltétel nyilván már nem állhat fenn az eladott ingatlan esetén.

A szakértő beszélt a nyáron 3 ponton módosult szja-törvényről, melyek közül az egyik módosítás éppen a fenti problémára ad megoldást. Amellett, hogy mostmár azok is részesülhetnek adómentesen lakáscélú hiteltámogatásban, akiknek már csak a hitelük van meg, de a lakással már nem rendelkeznek, két újabb módosítás is napvilágot látott.

Bővült a kedvezményezettek köre

A cafeteriatrend erről szóló korábbi elemzése kiemelte, hogy az eddigi szabályok szerint csak hitelintézetek és munkáltatók által adott lakáscélú hitelek voltak adómentesen támogathatók, a módosításoknak megfelelően ebbe a körbe a pénzügyi vállalkozásoktól felvett lakáscélú hitelek visszafizetése is bekerült. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

További bővülést jelent, hogy az egyéni vállalkozók által a munkavállalóiknak adott támogatás is kedvezőbb elbírálás alá esik. Nem csak adómentessé vált ez a juttatás, de a társas vállalkozásokhoz hasonlóan az egyéni vállalkozó is leírhatja az ilyen formában adott dolgozói juttatások költségeit.

Mivel az említett három módosítás csak bővíti a lehetőségeket, így a jövőben az a munkáltató is törvényesen jár el, aki a korábbi szabályok szerint tervezte meg, és adja ki most ezt a juttatást - emlékeztetett Fata László.

Címkék: cafetéria, béren kívüli juttatások, lakáshitel, törlesztés, ingatlan

Összeállította: Fogas Krisztina