Emelkedik a minimálbér

Emelkedik a minimálbér

 

Január elsejétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forintra, a garantált bérminimum pedig 210 600 forintra emelkedik, a növekedés mindkét esetben 8-8 százalék.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Varga Mihály közölte: a magyar gazdaság idén kimagasló mértékű növekedést produkált, a GDP várhatóan közel 5 százalékkal emelkedett 2019-ben, a Pénzügyminisztérium számításai szerint éves átlagban 4,9 százalékkal. Ezt a növekedést a kétszámjegyű béremelkedés is nagyban támogatja a fogyasztás erősödésén keresztül - tette hozzá a tárcavezető.

A pénzügyminiszter jelezte, a keresetek növekedésére érdemi hatással van a minimálbér és a garantált bérminimum emelése is. Ennek is köszönhetően az idei első háromnegyedévi bérnövekedés 2017 és a tavalyi év után újra kétszámjegyű volt. Idén az első háromnegyedévben közel 11 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek - fűzte hozzá a miniszter.

Pályamódosítás

Varga Mihály kifejtette: a 2019-es bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán folytatódhattak a kiváló makrogazdasági adatoknak köszönhetően, mely feltétele volt a tárgyalások újraindításának. A munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseletek között az egyeztetések azonban nem vezettek eredményre.

A miniszter közölte: a kötelező legkisebb bérek a 2018. végén - a hatéves bérmegállapodás keretén belül - kötött két évre szóló egyezségnek megfelelően növekednek. Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy 2010-hez képest így a minimálbér összege 119 százalékkal, a garantált bérminimumé pedig 135 százalékkal emelkedik. A kormányzat tehát elkötelezett a jövedelmek emelkedése mellett - jelezte.

A tárcavezető kiemelte, hogy a nettó keresetek 2010 és 2019 között 87 százalékkal emelkedtek a családi adókedvezményt is figyelembe véve. Hozzátette: 2010 és 2018 között a nettó keresetek reálértéke kedvezmények nélkül mérve 40,6 százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével átlagosan 47,2 százalékkal nőtt, a kétgyermekesek reálkeresete 58,6 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 76,1 százalékkal nőtt 2010-ről 2018-ra.

Varga Mihály jelezte: a kormány célja továbbra is az, hogy a jövőben tovább emelkedjenek a bérek Magyarországon, 2020-ban várakozásaik szerint 8-9 százalékot meghaladó átlagkereset-emelkedés várható Magyarországon.

Legyünk képben a szakmánkban jellemző bérekkel: kattintsunk ide a fontos adatokért.

Amennyiben a bér kiemelt jelentőséggel bír számunkra, itt válogathatunk a jól fizető állások között, de akár külföldi karrierben is gondolkodhatunk.

A hiányszakmákban is megbecsülik a szakembereket: a gyártásban, a kereskedelemben és a pénzügyben jelenleg is több száz nyitott pozícióra is pályázhatunk.

Ha más szempontok érdekelnek minket, keressünk személyre szabott beállításaink szerint a több mint 10.000 friss állás között.

Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. 

És ha nem akarunk lemaradni egyetlen nekünk való munkáról se, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, fizetés, minimálbér, béremelés

További rövid hírek