Emelkedik a bölcsődei férőhelyek száma

2018. június 13. Forrás: MTI/Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

A munka és család egyensúlyának támogatása jegyében országosan folytatódnak a bölcsődefejlesztések.

Önnek ajánlott állások

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban új ellátási formák létrehozására, a meglévő intézmények fejlesztésére, kapacitásának bővítésére, valamint a meglévő szolgáltatások felújítására van lehetőség. 110 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsőde-, mini bölcsőde-, családi bölcsőde- és óvodafejlesztésre.

A 110 milliárd forint uniós forrásból 2018 májusáig 4 823 új bölcsődei férőhely, 10 901 fejlesztett bölcsődei férőhely, 3 641 új óvodai férőhely, valamint 58 627 fejlesztett óvodai férőhely létrehozásáról született támogatási döntés. További támogatási kérelmek elbírálása van folyamatban, a projektek megvalósításának határideje 24 hónap, így a bölcsődefejlesztések 2020. december 31-ig fokozatosan készülnek el.

Emelkedik a bölcsődei férőhelyek száma - munka, család, bölcsőde

Az államtitkár tudatta azt is: az uniós források kiegészítéseként 2017-ben a központi költségvetés mini bölcsődei férőhelyek kialakításának támogatására biztosított forrást a települési önkormányzatoknak, legfeljebb 10 millió forint értékben. A pályázaton 69 önkormányzat kapott támogatást - összesen 656,1 millió forintot -, amelyből 483 új mini bölcsődei helyet hoztak, hoznak létre és 69 településen lesz újonnan biztosított helyben a bölcsődei ellátás. 2018-ban további csaknem 10 milliárd forint áll rendelkezésre bölcsődefejlesztésre a központi költségvetésből.

A kormány a többletforrásokkal a kisgyermekes családok hétköznapjait akarja könnyebbé tenni - közölte. Rétvári Bence kiemelte, hogy a bölcsődefejlesztési programnak köszönhetően országosan csökken a területi egyenlőtlenség, nő a három éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma, és ezzel párhuzamosan nő a helyben nyújtott minőségi szolgáltatások száma is, ami több ezer új munkahely megteremtését is szolgálja. Jelenleg mintegy 48 ezer bölcsődei férőhely érhető el. A bölcsődei férőhelyek kihasználtsága 2017-ben átlagosan 95 százalék volt.

Az államtitkár kitért arra is, hogy több lépésben és differenciáltan emelkedett a kisgyermeket nevelők bére. A főiskolai végzettségű kisgyermeknevelők bevonása a pedagógus előmeneteli rendszerbe 2017-ben 63 százalékos béremelkedést jelentett a 2015-ös bérhez viszonyítva. A középfokú végzettségű kisgyermeknevelőknek pedig az új bölcsődei pótlék és a garantált bérminimum emelése 2017-ben havi szinten nettó 32 százalékos bérnövekedést eredményezett. 2018-ban a garantált bérminimum emelésével további bruttó 12 százalékos bérnövekedést kaptak a középfokú végzettséggel rendelkező kisgyermeknevelők, továbbá biztosították számukra a felsőfokú végzettség megszerzésének lehetőségét.

Amennyiben fontos számunkra a munka és magánélet összhangja, érdemes szétnéznünk a 4 órás és 6 órás állások között.

Otthonról végezhető munkákat itt találhatunk, az időszakos lehetőségekért pedig ide kattintsunk.

Középfokú végzettséggel több mint 7200 helyre várják a jelentkezésünket.

A felsőfokú végzettséggel rendelkezők pedig itt találhatják meg a számításukat.

Válogassunk a fenti lehetőségek között, és páláyzzunk minél több helyre. Figyeljük a legfrissebb állásokra is, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Legyünk naprakészek, kérjünk hírleveletés Facebook értesítést! Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók ránk találhassanak. Amennyiben CV nélkül pályáznák, próbáljuk ki a Mobilmunkát!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

Címkék: munka, család, bölcsőde, részmunkaidő, távmunka

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu