Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb cégnél hagyománynak számít az év végi összejövetel egy kötetlen vacsora, elegáns rendezvény, vagy egyéb program formájában, ami a bowlingtól kezdve a szabaduló szobán át nagyon sokféle lehet. Ahány ház, annyi szokás, a lényeg, hogy az egész éves hajtás után jusson egy kis idő a lazításra, és koccintsunk egyet az együtt elért sikerekre. Ez egyben jó alkalom arra is, hogy a hétköznapok formális keretein túl közelebbről is megismerjük azokat, akikkel jellemzően a legtöbb időt töltjük, és akikről általában mégis igen keveset tudunk. Egy kis csacsogás a céges projekteken túl közelebb hozhat minket egymáshoz, ami jó hatással lehet a közös munkára is, érdemes azonban betartanunk az alábbi szabályokat, nehogy balul süljön el a karácsonyi parti!

Céges karácsony: ezekre figyeljünk - munka, évzárás, kollégák

Menni vagy nem menni?

Többnyire néhány héttel az esemény előtt megérkezik a meghívónk, hogy tervezhessünk a programmal. Bár sokan várják az efféle összejöveteleket, akadhatnak olyanok is, akik nem igazán találják a közös nevezőt kollégáikkal, esetleg épp feszült a viszonyuk a főnökükkel, ezért felmerül bennük a kérdést: kötelező-e a részvétel? Rossz hír, de amennyiben az ünneplés a munkaidőbe esik, a megjelenés bizony kötelességünk, ha viszont az esemény este hét-nyolc óra körül kezdődik, és gyermekünk vagy egyéb halaszthatatlan elfoglaltságunk miatt nem tudunk részt venni rajta, azt senki nem róhatja fel nekünk. Jelezzük ezt előre felettesünknek, azonban ajánlott tisztában lennünk távolmaradásunk esetleges rejtett üzenetével is: megeshet, hogy a megadott időpont kivételesen nem alkalmas számunkra, ha azonban már sokadszor húzzuk ki magunkat a munkaidőn kívüli céges programból, könnyen sugallhatjuk azt, hogy nem igazán vagyunk elkötelezettek, és nem is tervezünk sokáig az adott munkahelyen.  Amennyiben ezt a rossz felhangot szeretnénk elkerülni, válasszunk köztes megoldást: érkezzünk meg a kezdésre, maradjunk egy órát, majd kérjünk elnézést, hogy mennünk kell, de nyugodt szívvel induljunk haza. 

Ne szólj szám…

Habár az évzáró vacsora jóval kötetlenebb hangulatú, mint amit a munkában megszoktunk, tartsunk meg bizonyos határokat, még akkor is, ha esetleg néhány pohár forralt bor után megeredne a nyelvünk. (Ezt a kellemetlenséget elkerülendő ajánlott egy pohárral hamarabb megállnunk!) Kerüljük a kimondottan személyes témákat, ahogy a politika vagy a pénzügyek megvitatása sem egy ilyen eseményre való. Tartózkodjunk a pletykáktól is, azok ugyanis garantáltan visszajutnak az érintetthez, akinek másnapt a szemébe kell majd néznünk. Ami a hangvételt illeti, a jó kedvű terefere nem jelenti azt, hogy a munkahelyi hierarchia hirtelen haveri viszonyba csaphat át, a kölcsönös tiszteletet tehát akkor is adjuk meg felettesünknek, ha épp felajánlotta, hogy a jövőben tegeződjünk. Legyünk nyitottak, és klikkesedés helyett kezdeményezzünk beszélgetést a másik részlegen dolgozókkal is, ugyanis kiderülhet, hogy az a kolléga vagy kolléganő, akivel csupán havonta egyszer futunk össze a folyosón, kedves és segítőkész, akihez bátran fordulhatunk olyan kérdéseinkkel, amelyekben eddig tanácstalanok voltunk.

Csak egy kis flört

Kényes kérdés, beleférhet-e néhány csábító pillantás vagy csipkelődő megjegyzés a munkatársi kontextusba. Cégkultúra, de leginkább egyénfüggő, ki hogyan reagál az ilyen gesztusokra: van, aki jót mosolyog egy ártatlan bókon, míg más kimondottan sértőnek veszi az ilyesfajta közeledést, ami akár súlyosabb következményeket is magával hozhat. Természetesen egy-két koccintás, összenevetés vagy a táncparkett meghódítása egyáltalán nem jelent rosszat, ha nem adódik félreértés a felek között, és mindketten kellemes emlékként tekintenek vissza az estére. Olvassunk a jelekből, és tartsuk szem előtt, hogy legkésőbb a következő munkanapon újra találkozni fogunk, amit nem lenne szerencsés magyarázkodással eltölteni!

Fogadjuk meg a fentieket, hogy anélkül érezhessük jól magunkat kollégáinkkal, hogy állásunkat, vagy netán karrierünket veszélybe sodornánk. Az egész évben halmozódó stresszt és fáradtságot semmiképp se a céges bulin akarjuk levezetni, sőt, ha fásultak és kimerültek vagyunk az állandóan halmozódó feladatok miatt, érdemes elgondolkodnunk a váltáson is. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyes preferenciáink szerint. Mutassuk meg magunkat a munkáltatóknak, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, vagy ha önéletrajz nélkül pályáznánk, használjuk a Mobilmunkát. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

                                 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, évzárás, céges karácsony, kollégák