Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szánjunk rá időt

Ha váratlanul kaptuk kézhez felmondásunkat, ne kapkodjunk az álláskereséssel! Gondoljuk át, hol tartunk karrierünkben, milyen tudással és tapasztalattal rendelkezünk, maradnánk korábbi munkakörünkben, vagy inkább egy új területre lépnénk tovább. Ennek megfelelően szánjunk időt a számunkra megfelelő állások felkutatására és pályázataink összeállítására. Ajánlott számon tartanunk, milyen pozícióra, milyen céghez, milyen tartalmú CV-vel jelentkeztünk, így a telefonos megkeresésekre is felkészülten reagálhatunk.

Okosan a sablonokkal

Az önéletrajz sablonok nagy segítségünkre lehetnek, ha jól használjuk őket. Fontos azonban utánajárnunk, hogy épp mely formátumokat részesítik előnyben a munkaadók, és jó, ha kreativitásunkat és proaktivitásunkat hangsúlyozandó a nekünk tetsző mintákból egy egyedi változatot állítunk össze. A kitöltésnél legyünk körültekintőek, ne maradjon egyetlen példaként beírt információ sem a szövegben. A dokumentum elnevezéseként, a könnyebb beazonosíthatóság miatt, mindig a teljes nevünket használjuk.

Ismerjük a céget

Minden álláshirdetés más, ezért az önéletrajzunk tartalma sem lehet ugyanaz. De ne csak a felsorolt elvárásokra reagáljunk: ha pályázati anyagunk elkészítése előtt a munkaadóról is tájékozódunk, jelentős helyzeti előnyhöz juthatunk. A cég weboldala, annak megjelenése, az esetleges fényképek és mottó sokat elárulhat arról, milyen kollégát is keresnek, ki illene igazán a csapatba. Ha mi ilyennek érezzük magunkat, CV-nk felépítésével, szóhasználatával is tükrözzük ezt. Ne essünk túlzásokba, de igyekezzünk minél többet megmutatni magunkból.

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Alkalmasak vagyunk?

Az önéletrajzunk akkor fog célba érni, ha valódi válaszokat ad az álláshirdetésre. Vegyük tehát számba, mely pontokon felelünk meg ténylegesen a követelményeknek, és ezekhez igazodva töltsük fel tartalommal CV-nket. Korábbi feladatainkból, projektjeinkből mindig azokat említsük, amelyek valóban igazolják alkalmasságunkat. Ha bizonyos tudással, képességgel esetleg nem rendelkezünk, igyekezzünk azt ellensúlyozni néhány, a munkakör szempontjából lényeges egyéb tapasztalattal.

Értékes kiemelés

Ragadjuk meg önéletrajzunk első soraival az olvasó figyelmét! Az alapadataink után, ami kizárólag nevünket és elérhetőségeinket jelenti, emeljük ki egy úgynevezett képesség-dobozzal a pozíció szempontjából legfontosabb erősségeinket. Például ha az adott munkakör betöltéséhez angol nyelvtudás és JAVA programozói ismeretek szükségesek, hangsúlyozzuk ki, hogy mi ezzel a tudással rendelkezünk. Ne feledjük, csupán néhány másodperc jut egy-egy pályázat átolvasására, ha a lényeges információk csak nehezen lelhetőek fel a bemutatkozásunkban, azzal ki is zárhatjuk magunkat.

Releváns tanulmányok

Ahogy szakmai tapasztalatainkat a megpályázott feladatkörnek megfelelően meg kell szűrnünk, úgy igaz ez a tanulmányainkra is. Ne soroljuk fel az összes lehetséges képesítésünket, csak azokat, amelyek összefüggnek a pozícióval. Félbehagyott tanulmányainkat csak abban az esetben említsük meg, ha a közeljövőben tervezzük a befejezést, ellenkező esetben rossz benyomást tehetünk a munkáltatóra, még ha nyomós okunk is volt így dönteni. Naprakészségünket a közelmúltban elvégzett néhány napos, szakterülethez illő képzésekkel, workshopokkal domboríthatjuk ki, és azzal is kitűnhetünk a többi jelölt közül, ha aktív tagjai vagyunk valamely szakmai közösségnek.

Valódi nyelvtudás

Ebben a kérdésben az igazat vagy semmit elvet kövessük: csak azt az idegen nyelvet tüntessük fel, amelyen valóban meg tudunk szólalni, és őszintén jelöljük meg tudásunk szintjét is. Azokban a munkakörökben ugyanis, amelyekben a kommunikáció nem csak magyarul zajlik, borítékolható, hogy nyelvtudásunkat már az interjú első körén tesztelik. Ha ez mégsem történne meg, és elnyerjük az állást, az első munkanapokon szinte biztos, hogy kellemetlen helyzetbe kerülünk. Spóroljuk meg ezt a kudarcélményt!

Eredményeink

Hitelességünket növelhetjük, ha szakmai tudásunkon és gyakorlatunkon túl legfontosabb eredményeinket is megemlítjük. A számokban mérhető eredmények igazán beszédesek, és kézzel foghatóvá teszik hozzáértésünket. Érdemes élnünk ezzel az egyszerű eszközzel, mert bár számunkra ezek az információk magától értetődőek lehetnek, a kiválasztást végző szakember nem feltétlenül fog a sorok között olvasni. Ő az alapján dönt, amit elárulunk magunkról. 

Kompetenciáink

Pályakezdők és karrierváltók esetében jó megoldás, ha a hagyományos felépítésű CV helyett kompetencia-alapú önéletrajzot állítanak össze. Vagyis azok a képességek és készségek kerülnek fókuszba, amelyek a munkakört tekintve lényegesek, és ezeket támasztjuk alá tanulmányokkal, a korábbi munkahelyeink releváns feladataival, projektjeivel, önkéntes vállalásokkal, vagy azzal a szabadidős elfoglaltságunkkal, amelyet eddig hobbiként űztünk, de most hivatásunkká szeretnénk tenni. 

Első benyomás

Tartsuk szem előtt, hogy önéletrajzunk lesz az első csatorna, amelyen keresztül a munkaadó találkozik velünk. Pontosan az a kép fog kialakulni rólunk, amit a leírtakkal és a formával sugallunk. CV-nk megjelenése legyen egységes, válasszunk jól olvasható betűtípust és törekedjünk az átláthatóságra. Terjengős mondatok helyett fogalmazzunk tömören, ha szükséges, használjunk felsorolást, de a bánjunk csínján a kiemelésekkel. Maradjunk a fekete-fehér színpárosításnál, amitől kizárólag a nagy kreativitást igénylő szakmák esetén térjünk el, de megőrizve a hivatalos kereteket.

Profi fotó

Egy jó fényképpel megsokszorozhatjuk esélyünket, de ennek az ellenkezője is igaz! Ne csatoljunk nyaraláson készült fotót vagy szelfit az önéletrajzunkhoz, mert szakmaiatlanná teszi az összképet. Egy jó minőségű kép, kedves mosollyal, megfelelő öltözetben viszont sokat hozzátehet a leírtakhoz. Ha van rá lehetőségünk, forduljunk profi fotóshoz, de otthon is elkészíthetjük a megfelelő profilképet: álljunk szembe egy nagy ablakkal, ahová nem süt direktben a nap, homlokunkat toljuk kicsit a kamera felé, így kiemelhetjük vonásainkat, és magabiztos lesz a megjelenésünk. Egy kedves barátunk előtt biztosan nem érezzük feszélyezve magunkat, és a legtermészetesebb arcunkat tudjuk megmutatni.

Precíz részletek

Az ördög bizony a részletekben rejlik. Hiába a gondos tartalom, a szép forma, ha komolytalan az e-mailcímünk vagy helyesírási hibák csúfítják a szöveget. Hasonlóan figyelmetlenségről árulkodik egy nem frissített dátum az önéletrajz végén, vagy az esetleges időbeli átfedések az iskolák, munkahelyek között. Mielőtt a küldés gombra kattintanánk, gondosan olvassuk át a végeredményt, és azt is ellenőrizzük, helyes-e a levelünk tárgya, és valóban azt a pozíciót jelöltük-e meg, amelyre jelentkezünk.

Motivációs levél

Önéletrajzunkat érdemes néhány soros levél kíséretében eljuttatni a munkaadóhoz, abban az esetben is, ha a hirdetés erre külön nem tér ki. Amennyiben a pályázat részeként motivációs levelet is csatolnunk kell, a CV-hez hasonlóan kell eljárnunk: tartalmát mindig igazítsuk a vágyott munkakör követelményeihez, és használjuk ki a lehetőséget, hogy még pontosabban megindokolhatjuk, miért mi vagyunk a megfelelő jelölt. Mondandónk legyen rövid és lényegre törő, kerüljük a szakzsargont, és a túlzó mondatokat.