Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az emberek még mindig meggondolatlanul osztanak meg privát adatokat az interneten kockázatos szituációkban – derült ki a Kaspersky Lab kutatásából. Az emberek 27 százaléka oszt meg véletlenül bizalmas adatokat, és 16 százalékuk szívesen hoz nyilvánosságra titkokat saját magáról – annak ellenére, hogy az információk online megosztása nemcsak a párkapcsolatuk megromlásához, hanem a munkájuk elvesztéséhez is vezethet.

Rengeteg ember aggódik az ilyen jellegű adatok nyilvánosságra kerülésének káros hatásai miatt – mind a pénzügyi veszteségtől, mind az érzelmi hatásoktól félnek. Például a válaszadók harmada tart attól, hogy az adatok megosztása rossz hatással lehet a párkapcsolatára, vagy kínos helyzetbe hozza magát, esetleg megsért valakit.

Az állásunkba is kerülhet a figyelmetlenség

Káros lehet a karrierre

Minden hatodik ember attól fél, hogy az adatok megosztása káros hatással lehet a karrierjére. Ez a szintű aggodalom gyakran indokolt, a válaszadók több mint negyede elismerte, hogy osztott már meg véletlenül bizalmas adatokat. A kutatásban résztvevők közül minden tízedik ember szenvedett már ennek a következményeitől.

"Épp a csoportvezetőm hozzá nem értéséről írtam egy levelet az egyik kollegámnak, aki szintén nem kedveli a pökhendi, lekezelő stílusú férfit. Hibáztam, emiatt megint leszidott, megalázott. Ideges voltam, és olyan jelzőket használtam, mint inkompetens, zsarnok, pszichopata, mosolygó gyilkos – és ezek még az enyhébb kifejezések voltak... Sajnos nem figyeltem eléggé, és véletlenül a ’Válasz mindenkinek’ gombra kattintottam, és a levelet a céges közös levelezőlistára küldtem el. Kínos volt, magyarázkodhattam, de ez már semmit sem ért. A munkámat ugyan nem vesztettem el, de azóta is pokol az életem a cégnél, a csoportvezető levegőnek néz, tapintható a feszültség. Érzem, hogy ezt soha nem tudom jóvátenni. Egyre inkább érik bennem, hogy fel kell mondanom, mert már tűrhetetlen a légkör” – mesélte lapunknak az ügyfélszolgálati munkatársként dolgozó Juci.

"Rengeteg otthoni felhasználó még mindig azért küzd, hogy a kockázat-felismerést óvatossággá alakítsa át, amikor online tevékenységre kerül a sor. A sok használt eszköz és online csatorna miatt sosem volt még ilyen egyszerű közzétenni egy meggondolatlan üzenetet vagy véletlenül nem a megfelelő emberekkel megosztani információkat. Ha valaki nem eléggé kibertudatos, és nem rendelkezik a hatékony védelemmel, annak barátságok megromlása és az állása elvesztése lehet a következménye. Ami egyszer kikerül online, az örökké ott is marad – ha tehát vannak kétségei, akkor inkább tartsa meg magának az információkat” – mondta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója a felmérés adatait kommentálva.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: xx