Az álláskeresők többségének külföldi karriercéljai mögött rejlő motivációkról és a HR-szakma jövőjéről Mike Bookerrel, a StepStone nemzetközi sales igazgatójával, a The Network ügyvezetőjével beszélgettünk.

A beszélgetés apropóját a közelgő Profession.hu által szervezett, HR határok nélkül, avagy a nagy coming back című konferencia és kiállítás adta, melyen előadóként élőben is meghallgathatjuk a szakembert.

Profession.hu: Mi jelenti az Ön számára a motivációt?

Mike Booker: Szenvedélyem, hogy egyszerűbbé tegyem a globális online toborzás-kiválasztást. 2002 óta a vállalatnál legfontosabb értékeinkre koncentráltunk: kényelem-egyszerűség, lefedettség és a szakértelem. Ezek továbbra is kiemelt területeink a folyamatosan változó globális munkaerő-piacon.

Mike Booker StepstoneA világ lakossága növekszik, ennek ellenére a megfelelően képzett munkaerőből továbbra is hiány van, és ez egyre növekvő terheket rak a HR-szakemberekre, valamint a vállalatokra. Véleményem szerint az állásportálok továbbra is elengedhetetlen színterei annak, hogy a jelöltek és a toborzók egymásra találjanak.

Továbbra is azon leszünk, hogy jobban megértsük a jelöltek viselkedését és növeljük esélyeiket, bármilyen eszközt használjanak is a karrierlépésükhöz.

Profession.hu: Mi volt a legnagyobb szakmai siker eddigi pályafutása során?

Mike Booker: Amellett, hogy létrehoztuk a világ jelenlegi legszélesebb körű, állásportálok közti szövetségét, mely 133 országot foglal magába és több ezer ügyféllel dolgozik együtt, továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a toborzók számára elérhetővé tegyük a Global Talent Surveyt, amit már 2006 óta készítünk.

Legfrissebb kutatási hullámunk az eddigi legszélesebb körű felmérés a maga nemében, melyet a Boston Consulting Grouppal együtt folytattunk le 203 ezer jelölt megkérdezésével 189 ország részvételével.

A felmérés arra szolgál, hogy a munkáltatók megértsék a globális tehetségek mobilitási szokásait és motivációit a különböző iparágakban és foglalkozási csoportokban. 

Profession.hu: Hogyan mutatkozik a globalizáció hatása a nemzetközi munkaerőpiacon?

Mike Booker: A Global Talent Survey egyik legérdekesebb részlete, hogy bizonyos foglalkozásoknál a jelöltek többsége már hajlandó külföldön dolgozni. Természetesen bizonyos országok és városok jóval népszerűbbek, mint a többi.

A trendre jellemző, hogy világszinten az aktív munkakeresők 64 százaléka már hajlandó külföldön dolgozni, ezen belül 72 százalékuk mérnöki területen dolgozik, illetve az IT és a telekommunikációban.

Az erősebben szabályozott szektorokban jóval kevesebb a mobilitási hajlandóság, a szociális gondozásban 50 százalék, az egészségügyben és a gyógyszeriparban pedig 56 százalék lenne hajlandó átlépni az országhatárokat a munka kedvéért.

A külföldi munkavállalás mögötti motiváció is változott az elmúlt kilenc évben. Világszinten a "munkatapasztalatot" és a "munkáért járó elismerést", "pozitív visszajelzéseket" említették, mint a legfontosabb szempontot, a magyarok pedig a "magasabb jövedelmet" és a "biztos munkahelyet" jelölték meg a kiköltözés indokaként.

Profession.hu: Mit jelentenek ezek a trendek a HR számára?

Mike Booker: A munkavállalás földrajzi határainak leomlásával elengedhetetlenné válik egy olyan stratégia létrehozása, mely nemzetközi szinteken is működik. Nem túlzás azt mondani, hogy a munkaerő tervezés a cégek számára legalább olyan fontossá kezd válni, mint a pénzügyi tervezés.

Bővebben is hallhat a témáról a Budapest Music Centerben szeptember 30-án!

 Stepstone

 The Network

 
[SCARAB]

Címkék: külföldi munka, álláskeresés, állásportál, HR, nemzetközi trendek, konferencia

Készítette: Fogas Krisztina