Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresés "munka"

Létszámleépítéskor nem azért küldenek el valakit, mert rosszul végezte a munkáját, mégis a legtöbb munkanélkülivé vált ember önmagát okolja azért, hogy elküldték. Recesszió idején viszont néha a legjobb emberétől is meg kell válnia egy cégnek. Az önbecsülés, az önbizalom nagyon fontos, a Juhos Andrea, a DBM Magyarország tanácsadó cég ügyvezetője szerint nem szabad kétségbe esni. Ez nagyon nehéz, hiszen a megélhetési gondok, a reménytelenség könnyen legyűrheti a munkanélkülieket. Akár még betegségek is kialakulhatnak a stressz hatására.

A tanácsadó szerint ilyen esetekben - főként, ha elhúzódik az álláskeresés ideje - érdemes elkezdeni például sportolni, egészségesebben élni, ugyanis ez is sikerélményt jelenthet. Fontos, hogy tudatosítsa magában: az álláskeresés is munka. Egy munkanélkülinek is fel kell kelni reggel, bele kell vetnie magát a keresésbe, a felkészülésbe. Információkat kell gyűjtenie a cégekről, önéletrajzot készítenie, és nem szabad elhagynia magát. Ha nem tudja, mihez kezdjen, segítséget is kérhet.

Hogy kezdjem az álláskeresést?

Mielőtt belevágunk az álláskeresésbe, nem árt, ha tisztázzuk magunkban, hogy mit is szeretnénk csinálni. A célok megfogalmazásához elengedhetetlen, hogy az álláskereső tisztázza magában, miben jó, illetve miben kell fejlesztenie magát. Ehhez szükség lehet az önismeret mélyítésére.

Mindig csak olyan ajánlatokra jelentkezzünk, amelyhez megvan a megfelelő szakképzettségünk, kompetenciáink. Pontosan meg kell határozni, hogy pontosan milyen munkát végeznénk. Ha túlságosan "magasra teszi a lécet" valaki, akkor nagyon sok csalódás fogja érni. 

Hol keressek állást?

A regisztrált álláskeresőknek a munkaügyi központ által ajánlott pozíciókon kívül, magánúton is keresgélniük kell. Nem elég, ha csak a meghirdetett állásokra vadászunk, magunkat is hirdessük, például: töltsük fel az önéletrajzunkat az álláskereső oldalakra.
A networking, azaz a régebbi kapcsolataink - volt kollégák, iskolatársak, az előző munkánk kapcsán megismert emberek, sőt a rokonok - megkeresése is célra vezethet.

A fent említett lehetőségek mellett érdemes megnézni a szakmájukhoz köthető cégek honlapjait is, hiszen sokan csak ott hirdetik meg a munkalehetőségeiket. Ha pedig nincs épp betölthető állásuk, saját adatbázist készítenek a szakemberekről, hogy egy esetleges üresedéskor onnan kerítsenek új embereket.

Az állásbörzéken főként a fiataloknak - a pályakezdőknek, a frissdiplomásoknak vagy a néhány éve dolgozóknak - kínálnak munkát, de az ott szervezett álláskeresési tréningeken, tanácsadásokon minden érdeklődő részt vehet. Talán már az is nagy segítség lehet egy munkanélkülinek, ha részt vesz itt egy-két próbainterjún vagy átnézeti az önéletrajzát egy szakértővel.

Az álláskeresést is meg kell tervezni


Milyen önéletrajzot készítsek és hogyan?

Önéletrajz-sablonokat minden álláskeresési portálon, így a Professionon is találhatunk. Ám nem szabad változtatás nélkül hagyni ezeket, ugyanis az itt szereplő dokumentumok csak támpontokat adnak, hogy hogyan kell kinéznie egy ilyen anyagnak. A cégek HR-esei gyakran panaszkodnak, hogy a beküldött pályázatok sablonosak, és alig tudnak választani a jelentkezők közül. Nem azért, mert mindenki egyformán jó, hanem mert nem a saját "arcukat" mutatja az önéletrajzuk, és igénytelenségről tanúskodik, hogy nem vették a fáradtságot a szöveg átgyúrására. Ám a másik véglet a túldíszített, terjengős és szószátyár CV sem jó. Az arany középút megtalálása nagyon fontos. A helyesírásra és a letisztult külalakra, rendszerezettségre is oda kell figyelni.

Célszerű lehet előre összeállítani a saját önéletrajzunk alapját, sablonját, mivel nem biztos, hogy van időnk átgondoltan megírni, amikor egy konkrét álláshirdetésre jelentkezünk. Ezt a későbbiekben az adott cégnek fontos értékek hangsúlyozásával, olyan képzettség felvillantásával, a képességeink és erősségeink beleírásával tehetjük egyedivé. Minden cégnek érdemes megvizsgálni a profilját, a küldetését - ezek a honlapjukon általában szerepelnek. Például egy ökobútorokat gyártó vállalatnál előnyt jelenthet a Greenpeace-aktivista múlt, míg egy szőrmékkel foglalkozónál hatalmas hendikeppel indul a pályázó, ha ezt elárulja.

Mit írjak a motivációs levélbe?

A motivációs levélnél az a legfontosabb, hogy pozitív kisugárzása legyen. Azt kell felvázolni benne, hogy miért szeretne valaki az adott cégnél dolgozni, miért tartja magát rátermettnek az állásra, és miért találja vonzónak a meghirdetett pozíciót. Egy jó motivációs levél sokat segíthet abban, hogy a jelentkező kitűnjön a többiek közül.

Tipp: érdemes kideríteni, hogy ki fogadja a pályázatokat a cégnél, és név szerint neki címezni.
Ez azt bizonyítja, hogy a levél kizárólag az adott cégnek íródott, és az álláskereső komolyan veszi a jelentkezést. Ráadásul azt is tudatosítja a munkáltatóban, hogy elég talpraesett és agilis ahhoz, hogy kinyomozzon egy nevet.

Milyen dokumentumokat kell csatolnom az önéletrajzhoz?

Érdemes a bizonyítványokat több példányba lefénymásoltatni, referenciákat szerezni a korábbi munkahelyekről. Válságban a legtöbbször nem azért bocsátják el a dolgozókat, mert rosszul dolgoznak, ezért mindenképpen kérni kell a volt főnöktől egy ajánlólevelet. Ezt rögtön a felmondáskor érdemes megbeszélni a vezetővel, hiszen a leépítés miatti lelkiismeret-furdalás miatt sokkal szebb és jobb dolgokat fog írni, mint néhány nap vagy hét elteltével.

A benyújtott pályázatokat nyomon kell követni: érdemes megjegyezni, hogy hol jelent meg a hirdetés, mit írtak benne, hogyan jelentkezett rá az álláskereső (levélben, e-mailen). A visszajelzések nyilvántartása is fontos, nehogy előforduljon, hogy többször is beadja valaki ugyanarra a munkahelyre a pályázatát.

Honnan kérhetek segítséget?

A munkaügyi központok tanácsadóitól személyesen, vagy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján. (http://www.afsz.hu)

Álláskereső klubok: az ÁFSZ égisze alatt is működik, de az önkormányzatok, civilszervezetetek is szerveznek ilyen kurzusokat, ahol meg lehet tanulni, hogyan induljunk neki a munkakeresésnek.
Itt biztosítják számukra a telefon- és internethasználatot, önéletrajz-írási tanácsokat kaphatnak, önismereti teszteket tölthetnek ki, de próbainterjúkat is szerveznek nekik. Megvizsgálják, hogy milyen állást keres a jelentkező, és ehhez megvannak-e a kompetenciái. A konkrét álláskereséshez helyiséget, újságokat, cégjegyzéket, szakirodalmat és fénymásolási lehetőséget is biztosítanak. Igény esetén öltözködési és testbeszéd-tanácsokkal is ellátják az álláskeresőket, teljesen ingyenesen.

Állásbörzék: tavasszal minden felsőoktatási intézmény szervez börzét, illetve a települések, ritkábban pedig a cégek is rendeznek állásmustrákat. Ezek mellett lesz országos és nemzetközi állásvásár is.

Szakember "felbérelése": a munkát kereső persze igénybe vehet más, privát tanácsadócégeket, coachot is. Ezek a módszerek azonban eléggé drágák, így az ügyfeleik inkább csak a nagyobb megtakarítással rendelkezők, illetve a vezetői állásokat keresők közül kerülnek ki.
A fejvadásznál való regisztráció viszont ingyenes, ott az alkalmazottra vadászó cég fizet a szolgáltatásért. Ám általában ők is a felsővezetőkre specializálódtak.

Mennyi idő alatt találhatok állást?

A KSH legfrissebb adataiból kiderül: a munkanélküliek közel fele egy éve, vagy annál régebben keres állást, átlagosan 16 hónap alatt sikerül újra elhelyezkedniük.

Az álláskeresés ideje függ attól, hogy milyen képességekkel és szakmával rendelkezik valaki, hány év munkatapasztalat van a háta mögött, mennyire reálisak az elvárásai, illetve az is lényeges, hogy melyik régióban lakik. A tartósan munkanélküliek általában szakképzetlenek, hátrányos helyzetű kistelepüléseken élnek. De nemcsak a képzetlenek, hanem a túlképzett emberek is nehezen kelnek el. Náluk azonban az ok más: az igényeiknek megfelelő állás jóval ritkább.

Végső esetben: átképzés vagy vállalkozás

Ha a recesszió által érintett szektorban vesztette el valaki az állását, érdemes lehet részt vennie valamilyen átképzésen. A tanfolyamok, tréningek nemcsak az elavult szakmák esetén segíthetnek, a munkaadók gyakran panaszkodnak, hogy főként olyan szakemberekből van hiány, akik valamerre specializálódnak. A munkaügyi központok támogatásával a regisztrált munkanélküliek tanfolyamokat is elvégezhetnek, ingyenesen. A legtöbb esetben valamilyen támogatást vagy ösztöndíjat is kap az álláskereső, ám ez az összeg nem haladja meg a minimálbért, amely január elsejétől bruttó 73 500 forint.

Ha viszont nincs olyan képzés, amin szívesen részt vennénk, akkor is nagyon óvatosan szabad csak vállalkozásba fogni. Juhos Andrea szerint kényszerből soha nem szabad belevágni, csak akkor, ha a leendő "magánzó" valóban már régóta tervezte, és van egy olyan korszakalkotó ötlete, amire szüksége van a piacnak, ráadásul a tőkéje is megvan hozzá. (Az önfoglalkoztatásról a Profession.hu oldalon már megjelent korábban egy írás, amelyet a http://www.profession.hu/cikk/311 linkre kattintva olvashat el.)

Álláskereséshez kapcsolódó írások:

Önéletrajz: szabályos szabálytalanság - Mi az önéletrajz szerepe az álláskeresésben?

Az önéletrajz készítés 13 mesterfogása

Legyünk képben! - Milyen fotót csatoljunk az önéletrajzhoz?

Gyakori hibák az önéletrajzban

További karriertanácsok >> önéletrajzírás, állásinterjú

Tesztelje tudását! >> Ön felkészült egy jó önéletrajz elkészítésére? Töltse ki tesztünket és megtudja!