Csalódás csalódás hátán? Elegünk van az álláskeresésből? Folyton csak a kudarcok érnek, és semmi eredmény? Nem vagyunk ezzel egyedül, ha jelen pillanatban így érezzük. UgyanisPrauda Andrea, a Smart Jobs Kft. tulajdonos-ügyvezetője szerint az álláskeresők életében van egy szabályszerűen működő periódus: az első 6-8 hétben az álláskeresők többsége nagyon lelkes és motivált, ám ezután hirtelen elveszítik mindezt, és csalódottan állnak a témához. Hogy miért? Mert sokan úgy indulnak neki az álláskeresésnek, hogy "Itt vagyok, vadásszatok le, gyerünk, gyerünk!", ám amikor nem érkezik erre pozitív visszajelzés a lehetséges munkaadóktól, átmegy a lelkesedés frusztrációba. "Én már senkinek se kellek..." vagy "Nem értem, hogy miért ilyen gyatra az álláshirdetések felhozatala..." és így tovább. Jöjjünk vissza erről a mélypontról, érdemes!

Ha még nem vagyunk túl járatosak az álláskeresés folyamatában, érdemes néhány lehetséges buktatót megismerni, és kikerülni a jövőben. Lehet, hogy csupán ezekre vezethető vissza a lelkesedésünk hanyatlása. Ha szeretnénk túllendülni ezen a tipikus mélyponton - ami kb. 2 hónap álláskeresés után érhet bennünket -, hallgassunk a kiválasztási szakemberek tanácsaira, és fontoljuk meg a következőket.

Nézzük, mire ügyeljünk az álláshirdetések esetén:

1. Az első és legfontosabb: kizárólag megbízható forrásból származó, hiteles portálon böngésszünk!

2. Állítsuk be a saját részletes keresésünket, és időnként aktualizáljuk a meglévő tapasztalatok birtokában!

Az álláskeresés 9 buktatója

3. Tudjunk meg minél többet a hirdető cégről! A cégnévre rákereshetünk, illetve a hirdetésben általában szerepeltetik a weboldal elérhetőségét is, nézzünk utána. Kivételt képez az, ha az adott cégnél a még jelenlegi munkatárs helyére keresnek újat - ekkor érthető a cégnév eltitkolása. De ebben az esetben is meg szoktak adni néhány sort a leendő munkaadó profiljáról, méretéről és piaci pozíciójáról.

4. Figyeljünk arra, hogy a betöltendő feladatkört leírják-e konkrétumokkal! Olvassuk át akár többször is, és értelmezzük: pontosan meghatározott a fő feladatkör? És ez egy ember munkaköre, ami vélhetően teljesíthető a napi 8 óra alatt?

5. A következő szempont a munkakörrel szemben támasztott elvárások listája. Nézzük meg: világosak-e az elvárások? És - nem mellékesen - reálisan teljesíthetők-e?

6. Mehetünk tovább az "Amit kínálunk" szakaszra, ahol az álláshirdetők sorra veszik az új munkatársnak kínált csomagot, előnyöket, lehetőségeket. Ide kerül általában az is, hogy határozott vagy határozatlan idejű munkaszerződést ajánlanak-e; nyolcórás, részmunkaidős, vagy távmunkában oldható-e meg a feladatkör betöltése; illetve milyen a szóba jöhető jövedelem, illetve a továbblépési lehetőség a cégnél. Azért ha nem kapunk a felsorolásból elegendő információt, érdemes rákérdezni a bennünket érdeklő feltételekre is, mielőtt kérdés nélkül "leírnánk" őket.

7. Fura kérések is előfordulhatnak, legyünk résen! Például az önéletrajzunkhoz csatoljunk egy hivatalos portréfotót, ám ha az adott cég mondjuk, egész alakos képet kér - és a munkakör nem indokolja -, nem feltétlenül kell teljesítenünk a kérést.

8. Ha valami túl szép, attól még lehet igaz, de kezeljük fenntartással! Ha egy hirdető kifejezetten magas és gyorsan megszerezhető jövedelemmel kecsegteti a jelöltjeit, ássunk mélyebbre, és tudjunk meg mindent a körülményekről és az elvárásokról.

9. Mindent a maga idejében! A magára valamit is adó cég esetében a kiválasztási folyamat a következő: az álláshirdetésre jelentkezetteket előszűrik; ezután elképzelhető egy-két információ begyűjtése még telefonon vagy e-mailben; és következik az állásinterjú. Éppen ezért nem feltétlenül indokolt, ha a személyes találkozó előtt bármilyen időigényesebb tervet, ötletet, feladatot kapunk kidolgozásra. Kivétel is itt adódhat persze, de előfordulhat, hogy valójában nem is munkatársat, hanem ötleteket és inspirációt keres a cég.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fentiek mellett érdemes azt is szem előtt tartani, hogy kivételek mindig előfordulhatnak, és ha esetleg kudarcokkal tarkított tapasztalatokat is begyűjtünk, legalább egy következő hasonló szituációt már az elején el tudunk kerülni. A legrosszabb, amit tehetünk: ha abbahagyjuk az álláskeresést! Végül is: csupán egyetlen új munkahelyre vágyunk, nem? Mit számítanak azok a lehetőségek, amelyeket ugyan megpróbáltunk, de nem jött össze valamilyen oknál fogva? A lényeg: ha nem adjuk fel a reményt, akkor nyerni fogunk.

Az álláskeresés 9 buktatójaNe feledjük: a sikeres pályázáshoz egy ütős önéletrajz is nélkülözhetetlen! Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Az álláskeresés 9 buktatójaÉljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

Az álláskeresés 9 buktatójaNézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, kudarc, buktató, lelkesedés