Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Continental autóipari beszállítónál 2011-ben 120 millió euróval csökkentették a költségeket a dolgozók innovációi révén - szemlézte a Handelsblatt című üzleti lapot az MTI. Világszerte 126 telephelyen összesen 310 ezer ötletet próbáltak ki. Leginkább a dél-koreai és a spanyolországi Continental-alkalmazottak bizonyultak kreatívnak - mondta Elke Strathmann, a cég személyzeti vezetője.

Az ötletmenedzsment módszerét alkalmazzák egyebek között a Boschnál, a Daimlernél, a BMW-nél és a Volkswagennél is. Az utóbbinál 2012 első félévében 60 millió eurót takarítottak meg, 2011-ben pedig 100 millióval csökkentették a költségeket a beérkezett 32 600 javaslat alapján.

A BMW-nél tavaly minden korábbinál többet, 77,9 milliót spóroltak az alkalmazottak ötleteivel, a Daimlernél pedig 68 millió eurót, további 17 millió euró megtakarítást pedig szétosztottak a munkatársak között. A Boschnál 2011-ben 47 millió megtakarítást hozott a dolgozói leleményesség, az ötleteket összesen 9 millió euróval jutalmazták.

Szabad a véleménynyilvánítás

Fontos, hogy megteremtsük a dolgozó számára a véleménynyilvánítás lehetőségét, de ez még nem elég - hívta fel a figyelmet a Profession.hu egy korábbi cikkében Egyed Ildikó, a LeanCenter vezető HR tanácsadója.

"Attól, mert kiteszünk egy ötletládát a folyosóra, és meghirdetjük, hogy a HR fogadóórát tart hétfőn-szerdán 13-16-ig, még korántsem biztos, hogy a dolgozók megnyílnak és elmondják véleményeiket, ötleteiket. A HR és vállalatvezetés feladata az is, hogy odaforduljon a kollégákhoz és kérdezzen. Ha pedig javaslatokat kap, akkor azokat értékelnie kell, és visszajelzést kell adnia. Ha pedig ezek a javaslatok valóban értékelhetők, akkor figyelembe is vehetik az egyes döntések meghozatalánál. Sajnos még mindig vannak rossz példák arra, hogy vagy meg sem kérdezik a dolgozókat, vagy ha megkérdezik, utána elmarad a visszajelzés, a jutalmazásról már nem is beszélve" - tette hozzá.

Általában a legtöbb cég azt mondja, hogy ők bevonják a kollégákat, de a valóság már sok esetben más. Ezt számtalanszor igazolják a LeanCenterhez interjúra érkező munkatársak is, amikor arra panaszkodnak, hogy csak porszemnek érzik magukat a szervezeten belül, akik csupán végrehajtanak, de önálló ötleteik nemigen lehetnek.

A dolgozók bevonására nem akkor van szükség, amikor már a felső vezetés megálmodott valamit, hanem már az "álmodozás" fázisába kerüljenek be a dolgozói ötletek, javaslatok. Nem szerencsés, ha kényszert és nyomást éreznek a dolgozók. Nem árt néha azt is megkérdezni tőlük, hogy ki az, aki szívesen felvállalna plusz feladatot, akár több felelősséggel. Biztos, hogy mindig lesznek önkéntesek, és sokak számára az új feladatkör meg is hozza a kellő motivációt - mondta Egyed Ildikó.