Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Adott egy hangulatos vízpart (vagy egy nyüzsgő nagyvárosi terasz, Álljunk irányba: így segít a karrier coachesetleg egy csendes erdei kunyhó – mindenkinek vérmérséklete szerint), tekintetünk a távolba réved, belekortyolunk egy hűs italba, miközben arra gondolunk: milyen lenne, ha máshol, más pozícióban, más feladatokkal, más időbeosztás szerint dolgoznánk. Netán felsejlenek a valamikori karrierálmaink is, amikor még hittük, hogy a hobbink, amivel ma már alig törődünk, a hivatásunk is lehetne. Ismerős gondolatok, érzések, képkockák ezek? Ha igen, akkor valószínűleg nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk, és eljött az idő a változtatásra! Hogy hogyan segíthet ebben egy karrier coach, arról a szakma egyik képviselőjével, Fehérvári-Varga Judittal beszélgettünk.

A szabadság, mint vízválasztó

A meleg, hosszú nappalok, a langyos, csendes esték valamennyiünket lassításra késztetnek. Amikor kilépünk a kötelező napi rutinjainkból, a muszáj tevékenységekből, és olyan dolgokkal kezdünk el foglalkozni, amelyeket igazán szeretünk, fontos felismerésekhez, korszakalkotó ötletekhez, vagy épp súlyos dilemmákhoz juthatunk. „Van, aki nyaralás alatt döbben rá, hogy a sport számára mindennél fontosabb, vagy épp marketing helyett a jövőben gyerekekkel szeretne foglalkozni, esetleg a munka-magánélet vágyott egyensúlyához szeretne visszatalálni, hovatovább az alkalmazotti lét köti gúzsba a kreativitását, és vállalkozóként folytatná a munkát. Motiváló és egyben ijesztő gondolatok ezek, amelyekkel egyedül nem könnyű zöld ágra vergődnünk, hiszen sokszor azt sem tudjuk, tényleg nekünk való-e a megálmodott munka, vagy ha ebben biztosak is vagyunk, az elindulás egyáltalán nem egyszerű” – vázolja a gyakorinak mondható alaphelyzetet Fehérvári-Varga Judit.

Bár sokan vannak, akik a szabadság utáni első napon szőnyeg alá söprik a gondolataikat, és ott folytatják, ahol abbahagyták, azonban egyre többen fordulnak szakemberhez, hogy egy új utat kezdhessenek. „Ma az önfejlesztés, az önismeret egyre trendibb, számos előadást, cikket, könyvet találhatunk a témában, olykor eligazodni sem könnyű, mi is lenne a nekünk való, mindenesetre lassan kezd megdőlni a vélekedés, miszerint aki segítséget kér, az gyenge, vagy azzal valami baj van. Persze az ilyen szellemiségű neveltetés, családi minta egyértelmű visszatartó erő, ahogy a pénz, vagy az esetleges félelem is attól, hogy mi bukkan majd felszínre egy ilyen folyamat alatt. Pedig egy karrier coach valamennyi munkával kapcsolatos témában segíteni tud, legyen az pályamódosítás, karrierkrízis, munkahelyi konfliktus, kiégés vagy épp a kikapcsolódás képességének hiánya” – sorolja inerjúalanyunk.

Álljunk irányba: így segít a karrier coach - munka, karrier, segítség

Ránk szabva

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két azonos coaching folyamat sem. „A coaching leegyszerűsítve egy egyszemélyes tréning, vagyis a fókusz mindig rajtunk és a számunkra fontos témán van. Lényeges hangsúlyozni, hogy ahogy a problémánk sem két hét alatt keletkezett, úgy a megoldás felkutatása is időbe telik, ezért jellemzően egy hosszabb folyamatról van szó, ami tetszőleges számú alkalmat takarhat. Elképzelhető, hogy már három találkozás is meghozza a szükséges eredményt, de arra is akad példa, hogy több hónapig tart a közös munka. A közös itt igen hangsúlyos, ugyanis a coach nem ad tanácsot, csupán segít abban, hogy rátaláljunk a számunkra megfelelő megoldásra, de ennek a mi fejünkből kell kipattannia. A szakember ehhez az önismereti kalandhoz kereteket, struktúrát és (szemben a család, barátok gyakori kétségeivel, negatív megjegyzéseivel) reális támogatást ad – a többi pedig abszolút rajtunk múlik” – avat be a részletekbe Judit.

És folytatja: „A coaching nem valamiféle csodamódszer, hiszen időt, energiát, aktivitást kell beletennünk azért, hogy a témánkban előrelépés történjen, és azt a bizonyos első lépést is nekünk kell megtennünk. Természetesen akadhatnak olyan témák is, amelyek másfajta segítséget (pl. pszichológust, kineziológust, családállítást stb.) kívánnak, mert például mélyben húzódó, tudattalan gátakat, vagy épp generációkon átívelő mechanizmusokat érintenek, de ezek a coaching során jellemzően gyorsan kiderülnek.

Ami pedig a kulisszák mögött zajlik: „A coach mindig a kívülálló szemével tekint az adott helyzetre, és legfőbb eszközével, a kérdéseivel mutat meg új nézőpontokat, vezet felismerésekhez, ötletekhez, ösztönöz kísérletezésre – vagyis olyan elgondolkodtató kérdések ezek, amelyeket a családunk, vagy a barátaink nem szegeznének nekünk. A kérdéseken túl különböző gyakorlatok, módszerek színesíthetik a folyamatot, hozzánk, a haladásunkhoz igzodva” – avat be a szakember, aki azt is kihangsúlyozza, hogy a változás mindig az ülések között történik, ezért elengedhetetlen, hogy elköteleződjünk a fejlődésünk mellett, és teljesítsük a közösen kijelölt házi feladatokat is. 

Pályamódosítás - szakma, karrier, pályaváltás

Bizalom és szakmaiság

A proaktív hozzáállásunkra már a hozzánk illő szakember kiválasztásánál is szükségünk lesz. „Ajánlott tájékozódnunk a karrier coachokról, akiket ajánlanak nekünk, vagy akikre az interneten bukkanunk. Ma már valamennyi szakember megtalálható a közösségi felületeken, egyéb platformokon, amelyek alapján eldönthetjük, az illető hiteles-e számunkra, illetve a stílusa, habitusa közel áll-e a miénkhez. A kölcsönös szimpátia, vagy másképp fogalmazva a működő kémia elengedhetetlen a hatékony együttműködéshez, éppen ezért a coaching folyamatot jellemzően megelőzi egy ún. 0. beszélgetés, a kölcsönös ismerkedés jegyében. Ilyenkor ne legyünk szégyenlősek, bátran mondjuk el, ha az adott coach nem szimpatikus számunkra, biztosan nem fogja zokon venni. Olyan szakembert válasszunk, akivel már az első pillanattól őszinték tudunk lenni, ez az egész alfája és ómegája” – osztja meg Judit.

Persze jó, ha tudjuk, hogy a coach-nak nem könnyű garanciát vállalnia a haladás ütemére, és a végkifejletre, hiszen minden folyamat más, de ha hajlandóak vagyunk beleállni, annak a gyümölcse is be fog érni! Ehhez nem árt, ha nyitottan, kíváncsian vagyunk jelen, ugyanis a szakember szerint gyakran előfordul, hogy amit látszólag problémának gondolunk, az csupán a felszín, és többnyire a karrierkérdések az életünk valamennyi területével összefüggnek, így például az önbizalmunkkal vagy a párkapcsolatunkkal is. Egy azonban biztos: ha önmagunkba fektetünk, az mindig megtérül!

Vegyük tehát kezünkbe az irányítást, még most, amikor két hónap előttünk van a nyárból, ha ugyanis nem teszünk semmit, változásra sem számíthatunk, és a várva várt szabadság letelte után pontosan abba csöppenünk majd vissza, ahonnan annyira elvágyódtunk. Megeshet, hogy csak egy új állás teremthet új perspektívát az életünkben: több ezer lehetőség vár ránk, csak azt kell letisztáznunk, mi a fontos számunkra.

 

Készítette:Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, probléma, megoldás, segítség