Az atipikus, például részmunkaidős foglalkoztatás aránya nőtt a válság előtti szinthez képest, azonban nem terjedt el széles körűen Magyarországon - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2013-as évkönyvéből.

A válság előtt 3-4 százalék volt a részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya a 15-64 éves lakosság körében, 2013-ra ez 6,3 százalékra növekedett. 2008 és 2013 között 83 ezerrel, 247 ezerre emelkedett - írja a távirati iroda a kiadvány alapján. A nők körülbelül kétszer gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben, mint a férfiak.

A válságra adott munkaerő-piaci válaszok között felértékelődtek a rugalmas foglalkoztatási formák - mint például a határozott idejű munkaszerződés, a részmunkaidő, a távmunka, az önfoglalkoztatás vagy a munkaerő-kölcsönző cégen keresztül történő munkavégzés - szerepe.

Íme az állásajánlatok!

enlightened Részmunkaidő

Diákok, kismamák számára például tökéletes megoldás lehet a részmunkaidő. Értékesítőknek, telemarketingeseknek , bolti eladóknak, illetve asszisztenseknek kínálnak sok részmunkaidős állást. Emellett a gyakornoki pozíciók legtöbbjénél sem kell napi 8 órát a cégnél tölteni.

Részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén a munkaszerződésben rögzíteni kell, hogy a foglalkoztatás hány órás és a munkabér is ennek megfelelően időarányosan jár. (Talán épp ezért jellemző az, hogy sokan nem szeretnének a részmunkaidős állást: keveslik a felajánlott összeget. Hiszen a munkahelyre való eljutás, a ruházkodás vagy épp a menzán elfogyasztott ebéd ugyanannyiba kerül nekik is, mint a nyolcórás dolgozóknak).

További 4 és 6 órás munkák itt találhatók!

enlightened Távmunka

Távmunkát főleg a szellemi munkát végzők tudnak vállalni: az infokommunikációs eszközökön keresztül, a munkáltató székhelyétől távol végzett munka sorolható ide. Például a szoftverfejlesztők vagy az értékesítők számára ideális lehet a távmunka.

Íme a távmunka ajánlatok listája!

Állások, ahol nem kell 8 órát lehúzni

enlightened Időszakos munka

Menedzsereket, adminisztrátorokat és gyakornokokat keresnek határozott idejű munkaszerződéssel, de informatikai cégeknél is gyakran előfordul, hogy csak egy-egy projektre vesznek fel szakembereket. Időszakos fizikai munkákat is találhatunk.

További időszakos munkákat itt találhatunk!

A munkáltatók egyre nagyobb arányban élnek a határozott idejű alkalmazás lehetőségével is, az időszakos munkát végző emberek aránya a 2008-ban 7,8 százalék volt, tavaly viszont már az alkalmazottak több mint tizedét foglalkoztatták így - közölte a KSH az MTI-vel.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Hay Group tavalyi felmérése szerint a hazai vállalatok 69 százaléka a rugalmas munkaidő valamilyen formáját lehetővé teszi az alkalmazottak számára, 44 százalék pedig a hét legalább egy napján azt is megengedi dolgozói egy részének, hogy otthonról végezzék a munkájukat.

A Profession.hu-n közel 350 atipikus állásajánlatot találhatunk!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: atipikus, részmunkaidő, távmunka, idénymunka, határozott idejű munka, álláskeresés