Az állásinterjúk tabukérdései közé tartozik pár dolog, amit elvileg illik betartani, a gyakorlat azonban azt mutatja, nagyon is érdekli a leendő munkaadókat. Az egyik ilyen sokat feszegetett téma a nők esetében a családi állapot, illetve a gyermekvállalás időzítése, a másik a tényleges életkor. Az önéletrajzban egyik tényezőt sem kötelező feltüntetnünk, ám az életkorra a fotóból, a szakmai múltból, az iskolák elvégzésének dátumából lehet következtetni. Utánanéztünk két inkognitót kérő interjúalanyunk segítségével, hogy a 45 év fölötti álláskeresők mit tapasztalnak: valóban éri őket diszkrimináció az érettebb koruk miatt, és hogyan lehet ezen átlendülni.

"Nagyon sok olyan barátom van - kezdi János (49) -,akik legkésőbb 40 éves korukra igen magas nagyvállalati pozíciókba eljutottak. Aztán pár év múlva a legtöbbjüket kiszórták, és fiatalabbakat raktak a helyükre. Hasonlókon mentem én is keresztül. Sok állásinterjúra mentem én is, de a végén megcsömörlöttem. Főleg, amikor azt éreztem, hogy már eldőlt a kiválasztás, és csak azért futtatnak engem is, mert fel kell mutatni, hogy voltak más jelentkezők is. A másik meg az, hogy talán én már túl sokat kérek, túlképzett is vagyok, most már csak haverokon keresztül keresgélek. Én pályakezdő koromtól 15 éven át az értékesítésben építettem a karrieremet, magas pozícióig jutottam el, de utána elküldtek. Aztán egy teljesen más vonalra léptem át, mert ott voltak lehetőségek: tervezőmérnökként és szervizmérnökként dolgoztam tovább évekig. Ezek a lehetőségek is beszűkültek, és most az IT felé kacsingatok, lehet, hogy elmegyek rendszergazdának. Csináltam egy szakirányú képzést, és tanulok, fejlődök tovább, mert azt vallom, hogyha változtatni akarunk, akkor nekünk kell lépni."

Érdekes szemlélet, és mindenképpen tanulságos az előrenézés, a továbbképzési lehetőségek keresése. Valójában, ha egy karrierút zsákutcába vezet, a vesztegelés helyett érdemes megkeresni a továbblépéshez vezető irányt. János nem restellte a mérnöki diplomáját és a többéves nagyvállalati vezetői karrierjét átértékelni, amikor belátta, jelenleg nem tudja ilyen irányban folytatni szakmai pályafutását. De dolgozni szeret, és élni is kell valamiből.

Álláskeresőben 45 év fölött

"Nekem elsősorban kreatív feladataim voltak - avat be minket Tamara (53) -, sok reklámügynökségnél dolgoztam. Főleg ilyen interjúkra jártam később is. Többször úgymond dobogós helyen voltam, de mégsem engem választottak... gondolom, a korom miatt. Ez azért nagyon rosszul esett."

Az örökifjú hölgy tanácsa a hozzá hasonló helyzetben lévőknek: jó megoldás lehet, ha lehetőséget kérünk egy próbamunkára. Akár díjazás nélkül. Azon keresztül sokkal objektívebben el tudja majd dönteni a munkaadó, hogy mit tudunk neki nyújtani, és mi is beleláthatunk a közös munkába.  

"Amivel már egy ideje foglalkozom szabadúszóként - fűzi hozzá Tamara -, azok különböző projekt- és kampányfeladatok. És van egy titkos receptem: a megbeszélt határidő előtt leadom a feladatot, és nagyon alapos vagyok.  Én mindig így csinálom, és azt látom, hogy nagyon szeretik a munkámat. Ez azért is jó, mert ha meg vannak elégedve velem, akkor jönnek az újabb megbízások. Ilyenkor már nem számít, hogy hány éves vagyok, nem ez a fontos."

Ezek után nézzük pro és kontra a 45 év fölöttiek állásinterjún való megítélését.

Pozitívumok:

- Már kirepültek a gyerekek, emiatt nincs hiányzás, jobban terhelhetők.
- Nagyobb élet- és munkatapasztalattal rendelkeznek, eredményesebb és költséghatékonyabb döntéseket képesek hozni.
- A fiatalokkal való élesebb versenyhelyzet miatt fontos ennek a korosztálynak, hogy beváljon, jól teljesítsen.
- Speciálisabb tudással és mélyebb céges tapasztalatokkal bírnak, értékes kompetenciákat tehetnek hozzá a csapatmunkához.

Negatívumok:

- Magasabb fizetési igény a fent felsorolt értékekre visszavezetve.
- Túlképzettségből adódóan egy-egy felkínált munkakörből hiányozhat a kihívás, felmondáshoz is vezethet a helyzet.
- Nem, vagy nehezebben fogadják el a fiatalabb, tapasztalatlanabb vezetőt.

És a nagy kérdés: milyen az ideális munkalehetőség a 45 év fölöttiek számára? Tamara szerint: "Ha állandóan bent ülsz és reszelsz, akkor középszerű maradsz. Kell a minőségi szabadidő, amiből építkezik az ember, amivel újratöltődik, inspirálódik. Ezáltal tud újabbat alkotni, és több értéket beletenni a munkájába. Ideális lehet például az, amit én is csinálok a projektmunkák esetén: egy héten egyszer összeülünk megbeszélni a feladatokat, megkapom a határidőt, összekötnek az érintett munkatársakkal, és a többit rugalmasan, akár otthonról el tudom intézni."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

És valóban, nagyon sok jó példát láthatunk magunk körül, amikor több generáció dolgozik együtt. Nyilvánvaló, hogy nem az életkoruktól teszik függővé a közös sikert, hanem elismerik, hogy a csapattagok egyenként is minőségi munkát végeznek. Mindenki hozzátesz valami értéket a közöshöz. Ez lehet távmunka, részmunka, projektmunka vagy éppen egy rendszergazdai feladatkör. Sokféle lehetőséget találhatunk, ha nyitunk újabb irányok felé, és nem ragaszkodunk feltétlenül egy-egy szakmához, titulushoz vagy éppen vállalati környezethez.

Tehát minél aktívabbak vagyunk, annál biztosabban találjuk meg a számunkra igazán megfelelő új állást. Nézzünk körbe ITT és ITT, ha egy jó állásra vágyunk!

Karriertervezéshez még több segítség: letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk, a Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, idősebb, munkakeresés, életkor, tapasztalat