Legkevesebb 15 országban továbbra is tilos a nőknek férjük beleegyezése nélkül munkát vállalni, összességében mégis történt némi előrelépés a női egyenjogúság területén - olvasható a Világbank egy kedden közzétett jelentésében, amelyet a Szakszervezetek.hu ismertetett.

"Számos társadalomban előrelépés tapasztalható, lassacskán vállalkoznak a nőket érő diszkrimináció hagyományos formáinak felszámolására, azonban még mindig sok a tennivaló" - hangsúlyozta Jim Yonk Kim, a Világbank elnöke a "Nők, problémák és jogok" című jelentés előszavában.

A kutatás 143 országot vizsgált, közülük 15 államban - például Iránban, Szíriában, Bolíviában vagy Gabonban - rendelkeznek a férjek azzal a joggal, hogy megakadályozzák feleségeik munkába állását. A Guineai Köztársaságban a feleségeknek lehetősége van arra, hogy bírósághoz forduljanak, és a "család érdekeit szem előtt tartva" semmisnek nyilváníttassák a férj munkába állásukat ellenző döntését.

Oroszországban összesen 465 olyan szakmát tartanak számon, amelyet nőknek tilos végezni. Ilyen foglalkozás például a vízvezeték-szerelő, a vasúti váltóőr vagy a mezőgazdaságijármű-vezető.

Legalább 29 országban - többek között Szaúd-Arábiában, Hondurasban vagy Szenegálban - a jog rendszeresen a férfiakat nevezi meg családfőként, és rájuk bízza a család életével kapcsolatos lényeges döntéseket. A férfiak igényelhetnek hivatalos dokumentumokat (útlevelet, személyi igazolványt) vagy nyithatnak bankszámlát.

Néhány nyugati ország azonban szintén sokáig halogatta a nők és férfiak közötti jogi egyenlőség bevezetését: Spanyolországban 1981-ig, Svájcban 1984-ig kellett várni arra, hogy a nők férjük beleegyezése nélkül is bírósághoz fordulhassanak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kutatás számos előrehaladásról is beszámol. Két év alatt 44 országban 48 olyan jogszabályi változtatás történt, amely csökkenti a nők elleni diszkriminációt. Elefántcsontpart területén például 2013 óta férjük beleegyezése nélkül, szabadon vállalhatnak munkát a nők.

A jelentés hangsúlyozta az előrehaladás törékenységét, és példaként említette az Egyiptomban nemrég lezajlott "törvénykezési fordulatot". Az észak-afrikai országban a Muzulmán Testvériség hatalomra kerülése után megszüntették a nemek közötti diszkrimináció ellen korábban alkalmazott alkotmányos garanciákat.

A Világbank beszámolója a házastársak ellen elkövetett erőszak tárgyában megállapította, hogy az e témában vizsgált 100 ország közül 76 államban hoztak intézkedéseket a jelenség ellen, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában azonban továbbra is komoly elmaradások tapasztalhatóak.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: női munka