Győr-Moson-Sopron megyében május végén negyedével kevesebb állástalan szerepelt a munkaügyi központok nyilvántartásában, mint egy évvel korábban, ám az előző hónaphoz képest nőtt a munkanélküliek száma.

A havi emelkedés oka a megyei kormányhivatal munkaügyi központja szerint az, hogy a lezárult téli közfoglalkoztatási programban résztvevő álláskeresők ismét megjelentek a nyilvántartásban. A 7041 álláskereső alapján a megye munkanélküliségi rátája 3,4 százalékos.

Ahol könnyebb állást találni

Az állások felére diplomást keresnek

Győr-Moson-Sopron megyében az álláskeresők nagy része, 58,6 százaléka középfokú, 8,8 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik. 32,6 százalékuk viszont csak legfeljebb az általános iskolát fejezte be.

A megye állásajánlatainak csaknem a felét diplomásoknak kínálják a Profession.hu-n, ám középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni. Sőt a szakképzetlenek is találhatnak munkát, az állásokat itt találják

Egyébként a megyében a legalacsonyabb az országban a képzetlenek aránya, és itt a legalacsonyabb tartós álláskeresők aránya is, mindössze a munkanélküliek 12,3 százaléka keres több mint egy éve állást - ismertette a munkaügyi központ adatait az MTI.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

651 pályakezdő regisztrált álláskereső, kicsivel többen voltak májusban, mint az előző hónapban. A fiatalok több mint negyede legfeljebb a 8 általánost végezte el, ötödük befejezte a szakiskolát vagy a szakmunkásképzőt. A szakközépiskolát, gimnáziumot vagy technikumot végzettek aránya 39 százalék, a diplomásoké pedig 12,7 százalék. A pályakezdők ilyen állásokat találhatnak a Profession.hu-n!

A legkeresettebb szakemberek

A munkaügyi központon keresztül májusban nagyon sok munkaadó keresett építőipari szakembereket, de sokan vettek volna fel erdészeti, vadászati és halászati munkásokat, takarítókat és kisegítőket.

A gyártó cégek is munkavállalókra "vadásztak": ipari foglalkozásúakra, targoncavezetőkre, illetve összeszerelőkre is. Emellett sok bolti eladónak, szakácsnak, valamint a szolgáltatások és a szállítás területén tevékenykedő embereknek kínáltak állást.

Nagyon nagy igény volt hegesztőkre, kőművesekre és mezőgazdasági munkásokra a munkaügyi központoknál. Folyamatos a kereslet az idegen nyelvet beszélő, gépiparhoz kapcsolódó végzettséggel bíró mérnökökre, többek között az Audi gyárába.

Győr-Moson-Sopron megyében ötszáznál is több állást találhatunk!

A Profession.hu első negyedéves jelentése szerint Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében a legkönnyebb állást találni.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: álláskeresés, munkahely, Győr-Moson-Sopron megye