Ahol kifizeti a lakbért a munkaadó

A magyar munkavállalók egyharmada ingázik lakhelye és munkahelye között minden nap. A többiek inkább a lakhelyükhöz közel keresnek munkát - derült ki a Profession.hu Munkahelyi környezet című kutatásából. A más településen dolgozók között az átlagosnál magasabb arányban szerepelnek férfiak és a húszas éveikben járók. Ezzel szemben az idősebbeknél kevésbé jellemző, hogy nem a saját településén keresnének munkahelyet.

Ha valaki nem vállalja be az ingázást, választhatja azt is, hogy a munka miatt másik városba költözik. Ehhez igényelhetnek állami lakhatási támogatást (tavaly év végéig több mint 2000 ember kapott ilyet), de vannak olyan munkaadók is, amelyek "beszállnak" a lakbérbe és egyéb költségeibe.

Ahol kifizeti a lakbért a munkaadó

Íme az állások!

- A legtöbb lakhatási támogatást kínáló munkaadó a gyártás és termelés területen működik, illetve sokan keresnek mérnököket is.

- Budapesten van a legtöbb ilyen munka. Részletek >>>

- Az állások nagy részénél megkövetelik az angoltudást, de vannak olyan pozíciók is, ahová nem szükséges a nyelvismeret.

- Leginkább diplomásoknak kínálnak lakhatási támogatást a munkaadók, ám akadnak olyan állásajánlatok is, ahol szakmunkások jelentkezését várják, nekik biztosítanak szállástámogatást.

- Külföldi munkát is találhatunk. Részletek >>>

Állásajánlatok, ahol lakhatási támogatást biztosít a munkaadó!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5 ok, hogy miért nem indulunk el

1. Magyarországon sokkal jellemzőbb, hogy az embereknek van saját lakása vagy háza, mint Európában (nálunk 90, az európai átlag pedig 60 százalék). Emiatt nehezen megyünk el egy másik városba.

2. Az ingatlanárak között komoly különbségek vannak a régiók szintjén: egy zsákfaluban lévő ház áráért nem kapunk Budapesten lakást.

3. Drága a költözés.

4. A bővebb család és a barátok elhagyása nagyon nehéz. Nemcsak az érzelmi kötelék , hanem a félelem miatt is: ha az idegen környezetben valami baj történik, senkire sem számíthatunk.

5. Ha például a férj elmegy egy távoli városba dolgozni, akkor a fizetéséből "két családot" (önmagát és az otthon maradt feleségét, gyerekeit) kell eltartania. Erre azonban sokszor nem elég a fizetése.

Magyarországon egyébként évente a lakosságnak mintegy 4 százaléka költözik új településre - írja egy elemzésében Sebők Marianna, a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola doktorjelöltje. Az is kiderült: az iskolázottak közül költöznek többen, és őket a fejlett régiók ipara vonzza.

Ez is érdekelheti!

Ennyibe kerül, ha a munka miatt költözünk

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, állás, migráció, költözés, lakhatási támogatás, állásajánlat