Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

AC = Assessment Center, magyarul Értékelő Központnak nevezzük. Sokan a „kiválasztás csúcsának” tartják, én magam is az AC mellett teszem le a voksomat; a leghatékonyabb kiválasztási forma. Multinacionális cégek közül sokan alkalmazzák, gyakornoki programra, Üzleti Szolgáltató Központok (BSC) is sokszor AC-vel veszik fel az 1-2 éves szakmai tapasztalatot már szerzett munkatársakat.

Miért az AC a leghatékonyabb?

Az AC célja, hogy kiválaszthassuk a jelentkezők közül azokat a szakembereket, akik a képességei, készségei és személyiségjegyei alapján képesek lesznek az adott munkakör követelményeinek megfelelni, beilleszthetők a csapatba és ott az elvárások alapján teljesíteni is tudnak.

Hogyan lehet mindezt mérni?

A pályázók többféle gyakorlatot oldanak meg az AC napján.
Mátrixszerűen kell elképzelni: minden gyakorlatnál több kompetenciát mérünk, és minden kompetenciát legalább két különböző feladatnál nézünk.

Ki dönti el, hogy kit vesznek fel a céghez?

A pályázók tevékenységét az AC során az úgynevezett Értékelők kísérik végig. Az Értékelők egyrészt a cég HR szakemberei, vagy HR tanácsadók, valamint az adott szakterület (pl.: ügyfélszolgálat, pénzügy, logisztika) képviselői. Utóbbiak arra is figyelnek, hogy a pályázók szakmai tudása az elvártnak megfelelő legyen. Az AC után minden Értékelő megosztja a véleményét a többiekkel, és ennek alapján születik meg a közös döntés arról, hogy hány pályázót és kiket vesznek fel.

Milyen gyakorlatokra lehet számítani?

Az AC-k az adott cégre testreszabottan kerülnek kialakításra, de vannak típusgyakorlatok, melyekkel a legtöbb AC során találkozhatunk.

Bemutatkozás, ahol a jelölteknek saját magukról kell beszélni. Itt lehetnek időbeli megkötések, vagy bizonyos szempontokat kapnak, és ezek figyelembe vételével kell saját magukat vagy a tevékenységüket bemutatni.

Csoportos gyakorlatok, ahol a jelölteknek csoportban kell dolgozniuk és meghatározott idő alatt egy feladatot közösen megoldaniuk.

Szerepjáték, ahol egy, a napi munka során elképzelhető helyzetet kell eljátszani.

Bár mire az AC-ra behívják a jelentkezőt, egy-két interjún már túl lesz, de az AC-k jelentős részében még egy interjú várható, ahol az addigi szakmai tapasztalatokról, karriertervekről fognak kérdések elhangzani. Az is elképzelhető, hogy az interjún konkrét kérdéseket kap pl.: az ügyfelek kezeléséről vagy a főnök-beosztotti kérdéskörből.

„Pihenésképpen” néhány teszt kitöltésére is kell számítani, melyek lehetnek intelligencia- vagy személyiségtesztek, numerikus- verbális- vagy alkalmazkodási készséget vizsgáló tesztek.

   Assessment Center   

Ha egy ismerősöm a múlt héten már volt egy ugyanilyen AC-n, akkor érdemes tőle tanácsot kérnem?

Az ismerőse valószínűleg el tudja azt mondani, hogy milyen feladattípusok voltak, esetleg egy-két interjú kérdés is eszébe juthat. Nyilván, a saját szűrőjén keresztül osztja meg Önnel az információkat, így objektív beszámolóra nem számíthat. Fontos, hogy az elhangzottakból ne próbálja kitalálni, hogy az adott gyakorlat milyen készségeit szeretné felmérni, mert lehet, hogy rossz nyomon indul el és elkezd szerepet játszani, amely többet árt, mint használ.

Mi a legnehezebb az AC során?

Az AC-n végig koncentráltan kell dolgoznia, szoros időkorlátok között kell a feladatokat megoldania. Több szakemberrel is fog találkozni, a közös hangot gyorsan meg kell velük találnia. Idegen nyelvű AC esetében számítania kell arra, hogy többféle kiejtéssel és akcentussal is találkozik és ehhez is nagyon gyorsan hozzá kell szoknia.

Hogyan lehet egy AC-ra jól felkészülni?

Fontos, hogy kipihent és koncentráltan érkezzen. Az AC során próbáljon meg csak a feladataira figyelni. Az AC elején mindig elmondom, hogy a jelentkezők törekedjenek arra, hogy önmagukat adják. Ha megpróbálnak szerepet játszani, vagy arra koncentrálnak, hogy ez a kérdés vajon mire is vonatkozik, és mi lehet az ideális válasz, akkor ezzel értékes időt vesznek el saját maguktól. Másrészt minden feladatnál képzett Értékelők figyelik a válaszokat, tehát a szerepjátszásra előbb vagy utóbb, de mindig fény derül.

Mit nem érdemes tenni az AC során?

Ne kérdezzen rá a részeredményekre, tehát nem érdemes az interjú után megkérdezni, hogy hogyan sikerült vagy a teszt eredménye felől érdeklődni, mert az Értékelők ezekre a kérdésekre nem adnak és nem is adhatnak választ.

Nem érdemes elkeseredni, ha az egyik gyakorlat, úgy érzi, hogy nem sikerült. Koncentráljon alaposabban a következőre, hiszen a döntés soha nem egy gyakorlat, hanem az egész napi teljesítmény alapján fog megszületni.

Melyek a buktatók?

Három érzékeny terület van: nyelvtudás vagy szakmai tudásbeli hiányosságok, és a csapatmunka. A nyelvtudásnak olyannak kell lenni, hogy a Megfigyelőkkel értsék egymást, gördülékenyen, szakmai nyelvet használva tudjanak kommunikálni. A szakmai tudásnak el kell érnie azt a színvonalat és alaposságot, melyet az adott cég arra az adott munkakörre mindenkitől elvár. Csapatmunka: nem felejtsék el, hogy a munkavégzés során csapatban fognak dolgozni, az egész napos teljesítés során jól kirajzolódik, hogy ki az, aki túl domináns és mindenáron a saját megoldását szeretné elfogadtatni, ki az, aki nem nyitott a mások ötleteinek befogadására, ki az, aki egy szót sem szól a társai vitájához. Félő, hogy ők egy éles munkahelyzetben is ugyanígy fognak reagálni egy megoldandó problémára.

Hány pályázót hívnak be egy AC-ra?

Általában 6-10 fő vesz részt egy AC-n egyszerre.

Hogyan öltözzek fel egy AC-ra?

A cég által kiküldött értesítésen erre általában van utalás. Ha még sincs, akkor üzletiesen.

Mióta léteznek AC-k?

A második világháború során kezdték ezt a módszertant használni a különleges feladatot is ellátni tudó tisztek kiválasztására. A vállalati életbe a multinacionális cégek emelték át a 70-es években, Magyarországon a 90-es évek elejétől kezdtek AC-kat szervezni, de az utóbbi 10 évben terjedt el igazán. Nem olcsó, ugyanakkor rendkívül hatékony kiválasztási módszer.

 +2 jó tanács

Érezzék jól magukat AC közben! Tudom, nagy a tét, pont ezért próbálják a legtöbbet kihozni magukból a gyakorlatok során.

A nap végén pedig gondolják át, hogy mit tanultak és milyen új információt kaptak saját magukról!