Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A 2012/2013-as tanév szeptember 3-án, hétfőn kezdődik. Az iskolakezdés sok család számára komoly anyagi terhekkel is jár, egy-egy gyermek tanévkezdése akár 50 ezer forintos vagy még magasabb költséget is jelenthet. A jó hír: a terhek csökkenhetők, amennyiben a szülők munkáltatójuktól iskolakezdési támogatásban részesülnek - hívta fel a figyelmet az RSM DTM elnök-vezérigazgatója, Kalocsai Zsolt. Az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatás azonban nem jár automatikusan minden szülőnek, a munkaadó döntheti el, hogy ad-e ilyet a dolgozóknak.

Az idén több ponton változott a szabályozás: a munkaadó által adható iskolakezdési támogatás összege és annak adóterhe is más, mint egy évvel ezelőtt.

Nőtt az összeg

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett évente a minimálbér 30 százaléka, azaz 27 900 forint támogatás juttatható minden egyes gyermek után. (Tavalyi 23 400 forint járt. Az idei emelkedés a minimálbér növekedésével függ össze.)

Azok a munkavállalók részesülhetnek ilyen támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet. (Gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55 800 forintot a tavalyi 46 800 forinttal szemben.)

Támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát kell látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Az EGT-tagállamban történő oktatási intézmény látogatása ugyanis nem zárja ki a juttatás lehetőségét.

Számlákkal igazolt vásárlás

2012-ben még a tavalyi rendszer szerint is adható a támogatás, azaz a szülőnek számlát kell kérnie az üzletekben a munkaadó részére, de akár utalványt is kaphat a munkáltatótól, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyát, amelyet akár webáruházban is használhat. Emellett az is megengedett, hogy a munkaadó "természetben" adja a támogatást: azaz terméket kap az alkalmazott és a gyereke.

Az iskolakezdési támogatást évente egyszer, az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 nap alatt lehet igénybe venni (2012. július 4. és november 2. között).

   A tornacipőt a főnök veszi   

Kötelező a nyilatkozat

A korábbi években szükség volt az iskolalátogatási igazolásra, amely növelte az adminisztrációs terheket, ez azonban ma már nem így van - hívta fel a figyelmet Kalocsai Zsolt. Elegendő a szülő nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a szülő nem jogosult a támogatás igénybe vételére a gyermeke után, azonban a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot mégis átadja a munkáltató részére, szankcionálható lesz.

Szankciót vonhat maga után az az eset is, amikor a szülő jogosult a juttatásra, azonban a szükséges nyilatkozatot nem adja le. Ebben az esetben a juttatást valószínűleg bérkifizetésnek fogja minősíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal - ez egyrészt lényegesen magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Mennyibe kerül az iskolakezdés?

Elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására lehet a támogatást felhasználni.

Tankönyvcsomag az alsó tagozatban 10 ezer és 15 ezer forint közötti összegbe kerül, a felső tagozatban pedig akár 25 ezer forint is lehet. A speciális tankönyveket ez nem is tartalmazza - részletezte a költségeket Kalocsai Zsolt. Az iskolatáska 8000-12 ezer forint, a tornafelszerelés (zsák, nadrág, dressz, tornacipő stb.) 10-15 ezer, a tolltartó, a tollak, a rajzkészlet, a technikai csomag, a füzetek ára pedig akár a 20 ezer forintot is elérheti. Az első hónapban az ebédpénz körülbelül 5000 forint, az osztálypénz az első félévre 3000 és 5000 forint között mozog.

Emellett természetesen cipőt, ruházatot is vehet a szülő a támogatásból. Speciális tankönyvek, amelyekről az első szülői értekezleten szerzünk tudomást: 5000-10 ezer forint, emellett a különórákért is fizetni kell.

Gyermekenként gyorsan összejön egy 50 ezer forintot meghaladó iskolakezdési költség. Ez a kétgyermekes szülők esetében jelenti a legnagyobb érvágást, ugyanis ők nem kapnak ingyenes tankönyvet és ebédet, mint a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok. A szociálisan rászorulóknak, a betegeknek, a fogyatékkal élőknek sem kerül pénzbe a tankönyv. A kormány jelenleg 5 milliárd 649,9 millió forintot biztosít ingyenes tankönyvellátásra - közölte Selmeczi Gabriella a Fidesz szóvivője lapunkkal.

Mi lesz más jövőre?

Jövőre az iskolakezdési támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz, azonban ez a kedvező rendelkezés idén még nem él.

A vásárlások számlával való igazolása és a természetbeni juttatás 2013-tól megszűnik. A munkaadó 2013. január 1-től viszont már csak papíralapú vagy elektronikus utalvány formájában nyújthatja a támogatást.

A változás hátrányosan érintheti azokat a szülőket, akik a tankönyveket jövőre az iskolától szerzik be, amennyiben az iskolák nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Érdemes lesz tehát az iskoláknak is felkészülni az új szabályozásra. Az iskolák mellett a kisebb vállalkozásokat érintheti még kedvezőtlenül a 2013-as változás, amelyek eddig jellemzően a munkavállaló által benyújtott számlák alapján nyújtották a támogatást.