Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kedd délután, éppen böngészik az interneten, amikor megszólal a mobil. „Jó napot kívánok, Kiss Klára vagyok a XXX cégtől. Megkaptuk a projekt koordinátori állásra az önéletrajzát. Szeretnék Önnel egy 30 perces angol nyelvű telefonos interjút lefolytatni. Alkalmas most?"
Egy ilyen helyzetben mi a jó válasz? Hogyan legyen meggyőző egy telefoninterjún?

Az utóbbi néhány évben, de különösen a válság kezdete óta egyre elterjedtebb a telefoninterjúk alkalmazása. Nem ritka, hogy 2-3 telefonos kör után, csak az utolsó fordulóban hívnak be 1-2-3 jelöltet személyesen a hirdető céghez. Gyorsabban és olcsóbban juthat a cég információhoz, és a jelöltnek is kényelmesebb ez a kiválasztási forma; nem kell felöltözni, elutazni, leparkolni, megkeresni a céget; elegendő csak a telefont felvenni.
Ha minden ilyen jó, akkor miért tartanak mégis sokan a telefonos interjútól?
Nem látja a beszélgető partnerét, nem érzékeli a testtartását, arcának rezdüléseit és gesztusait; metakommunikációs jelek nélkül nehezebb gördülékenyen beszélgetni.

Mi szükséges ahhoz, hogy jól sikerüljön a telefoninterjú?

13+1 tanács, amellyel nőnek az esélyei, hogy bekerüljön a következő fordulóba.

Hogyan érdemes felkészülni a telefoninterjúra?

1, Győződjön meg róla, hogy az interjú ideje alatt nyugodtan tud beszélni, nincsen zavaró „zajforrás" (pl. ugató kutya). Halkítsa le a többi telefont, kérje meg a környezetében levőket, hogy ne zavarjanak. Igyekezzen nyugodt körülményeket biztosítani, hogy a telefoninterjúra tudjon koncentrálni.

2, A telefon legyen feltöltve, és ellenőrizze, hogy megfelelő-e a térerő.

3, Lehetőleg használjon kihangosítót, hogy a kezei szabadon maradjanak, így jobban tud gesztikulálni és ettől a hangtónusa is természetesebb lesz.

4, A telefoninterjúk egyik előnye, hogy kéznél lehet az önéletrajza, amibe bele-belenézhet, előre feljegyezhet kulcsszavakat, melyeket érdemes megemlíteni, készíthet listát a sikeres projektjeiről. Használja ki ezt az előnyt és bástyázza körbe magát információval.

5, Gondolja át, hogy milyen kérdések várhatóak: „Miért szeretne cégünknél dolgozni?" „Miért hagyta ott legutóbbi munkahelyét?" és készüljön fel meggyőző válaszokkal.

6, Figyelje a híreket! Ha a cég képviselője egy másik országrészből vagy másik országból hív, akkor a beszélgetés kezdetén érdemes egy- két mondatot szentelni az országáról vagy területéről hallott hírnek. Az önről alkotott első benyomása máris pozitív lesz.

7, Gondolja át, hogy milyen fizetést szeretne kérni. A telefoninterjúk egyik célja, hogy szűkítsék a jelentkezők körét, és akik túl sokat vagy túl keveset kérnek, már nem kerülnek be a következő körbe. A telefoninterjú előtt informálódjon, hogy mennyi az adott munkakörre a reális bér. Találjon ki több megoldást is, mennyit kér, ha teljes munkaidős foglalkoztatásról van szó, mennyit, ha számlázni kell, stb. A telefoninterjúnak ez az egyik legnehezebb része, ahol különösen hiányzik, hogy lássa a beszélgető partnere reakcióit.

8, Gyakoroljon - vegye fel a lehetséges válaszait diktafonra vagy a mobilra. Hallgassa vissza, lehet, hogy rájön, hogy hadar, vagy sokat hümmög, amely a telefon másik oldalán zavaróan hathat.

9, Ha idegen-nyelvű interjú előtt áll, akkor dupla energiával készüljön. Nem biztos, hogy beszélgetőpartnere oxfordi angolsággal fog beszélni, lehet, hogy nehezen érthető akcentusa van. Érdemes néhány udvarias kérést előre megfogalmazni: „Elnézést, nem értettem, megismételné még egyszer?" „ Sajnos rossz/recseg a vonal, ezért az utolsó mondatát nem hallottam jól". Ha túl gyakran kérdez vissza, akkor beszélgetőpartnere gyanakodni kezdhet, hogy a probléma oka nem a technikában, hanem a nyelvtudásban keresendő. Néhány töltelékszó is jól jöhet, ha a megfelelő válasz nem jut eszébe. Az adott idegen nyelven gyűjtsön össze néhányat: pillanatnyilag, egyetértek, hogyne, stb.

10, Az interjú során mosolyogjon, mert a mosolynak stresszcsökkentő hatása van. Ha lehet, ne üljön, hanem álljon fel, sőt járkáljon is a szobában, mert kutatások szerint ilyenkor magabiztosabbá és dinamikusabbá válik a hang.

11, A telefoninterjúra is javasolt felöltözni. Nem kell feltétlenül öltönyt vagy kiskosztümöt felvenni, de ne is joggingban üljön le telefonálni. Szakemberek egybehangzó véleménye alapján a felöltözéssel lelkileg is jobban felkészül és komolyabban veszi a feladatot.

12, Ne feledkezzen meg arról, hogy az interjúztató jegyzeteket készít, ezért néha tartson egy kis szünetet, időt hagyva arra, hogy minden fontos információt lejegyzetelhessen önről.

13, Ne csak válaszokkal, kérdésekkel is készüljön! Kérdezzen rá a döntési folyamatra, hány kör interjú várható még, milyen határidővel fognak dönteni? A beszélgetés lezárásához fontos, hogy legyenek kérdései. Ha nincsenek kérdései az azt sugallja, hogy nem mindent ért, ezért nem kérdez vagy éppenséggel nem érdekeli az állás. Ezt megelőzendő, készítsen előre legalább 2-3 kérdést.

+1 Köszönje meg a lehetőséget és kérdezzen rá pontosan, hogy mi lesz a következő lépés.

Most, hogy már tudja milyen fontos a felkészülés, mit válaszolna a cikk elején Kiss Klárának?
Ha az időpont, amikor a cég keres nem alkalmas, mondja meg őszintén és javasoljon egy-két másik időpontot, amikor biztosan ráérsz. Fontos, hogy legyen elegendő ideje és nyugodt körülmények között tudjon beszélni.
Arra gondoljon, hogy a telefoninterjú célja, hogy biztosítsa a helyét a következő fordulóban.