Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha sikeresen szerepeltünk az állásinterjún, és minket választottak, sőt, mi is elégedettek vagyunk azzal, amit a munkáltató kínál, elkezdődhet az együttműködés. Azonban ha munkáról van szó különösen igaz, hogy a puding próbája az evés, vagyis mindig a gyakorlat dönti el, jól érezzük-e magunkat az új munkahelyünkön, valóban azokat a feladatokat és juttatásokat kapjuk, amelyekben megállapodtunk, nem utolsó sorban pedig arról is csak munkavégzés során tehetünk tanúbizonyságot, hogy megbízható és felkészült szakemberek vagyunk. Ezért elengedhetetlen a próbaidő: dr. Takács Gábor, karrier-tanácsadó elárulja az ezzel kapcsolatos legfontosabb információkat.

A jogos átmenet

A próbaidőre vonatkozó kérdéseket a Munka Törvénykönyve szabályozza. Ennek az időintervallumnak a célja, hogy a felek közötti tartós munkaviszony kialakulása előtt olyan átmeneti időszakot biztosítson, amely alatt a munkáltató és a munkavállaló egyoldalúan dönthet úgy, hogy ha nem teljesülnek várakozásai, azonnali hatállyal és kötöttségek nélkül megszüntetheti a jogviszonyt.  Próbaidő határozott és határozatlan idejű munkaviszonyban, rész- vagy teljes munkaidős foglalkoztatás esetén is megadható.

A próbaidő: jó, ha tudjuk! - álláskeresés, munka, munkaszerződés

Csak írásban érvényes

A próbaidő kikötésére a munkaviszony létesítésekor, írásban van lehetőség. Ez szerepelhet a munkaszerződésben, vagy az azt kiegészítő okiratban is. Ha a felek a szerződés aláírásakor nem állapodnak meg próbaidőben, utólag azt már érvényesen meghatározni nem lehet. Érdemes tehát a feltételek tisztázásakor rákérdezni a próbaidőre, már csak azért is, mert ha nem megfelelőek számunkra a munkakörülmények, vagy a munkakörünk nem egyezik a megbeszéltekkel, próbaidő nélkül csak szigorú szabályok betartása mellett léphetünk ki a cégtől.

Az időtartam

A próbaidő legfeljebb három hónap lehet, azonban a kollektív szerződés maximum hat hónapos időtartamot is meghatározhat.  Ha a felek írásban megállapodnak próbaidőről, de annak időtartamát nem rögzítik, úgy a törvény szerint annak hossza harminc nap lesz. Ajánlott azonban élni a három hónapos lehetőséggel, ennyi időre ugyanis általában szükség van, hogy a felek megismerhessék egymást. Fontos tudni, hogy a próbaidő annak letelte után sem hosszabbítható meg, akkor sem, ha a munkaadó nem használta kis a törvényben megadott időintervallumot, és akkor sem, ha a munkavállaló a próbaidő egy részében keresőképtelen vagy beteg volt!

Ha mást vártunk

Amennyiben kiderül, hogy a gyakorlatban nem egyeznek a munkavállaló és a munkáltató elképzelései, a munkaviszonyt azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntethetik. Ehhez egy írásbeli nyilatkozatra van szükség, amit a másik félnek kell címezni, a próbaidő vége előtt. Nem elegendő tehát a próbaidő utolsó napján postára adni a nyilatkozatot, az is szükséges, hogy az a másik félhez még annak tartama alatt megérkezzen! Ha a nyilatkozat tartalmaz nem kötelező indoklást, fontos, hogy az valós legyen, ellenkező esetben a jogviszony megszüntetése jogellenes lesz. 

Ahogy azt már korábbi cikkünkben is hangsúlyoztuk, legyünk körültekintőek a munkaszerződés aláírásakor: ha valamelyik pont nem egyértelmű számunkra, inkább kérdezzünk, így esetleges félreértéseket, problémás helyzeteket kerülhetünk el. Ha még keressük a számunkra legmegfelelőbb állást, legyünk nyitottak és naprakészek: figyeljünk a legfrissebb állásokra vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. De ne álljunk meg itt, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le az álommunkánkról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, munkaszerződés, próbaidő