Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

A munkahelyi bántalmazás, angol szakmegfelelőjén a bullying azt jelenti, hogy egy vagy több személy valaki ellen fordul a cégnél, megfélemlítő módon. Ezek az emberek gyakran rendkívül manipulatívak és a viselkedésükből nem is teljesen egyértelmű, hogy bántalmaznak-e vagy sem, mert nem feltétlenül lépik át a határokat. Vannak azonban jelek, amelyekre ha tudatosan figyelünk, időben észrevehetjük, ha munkahelyi bullying áldozatai vagyunk.

Általában magasabb beosztásúak

A munkahelyi bántalmazók általában magasabb beosztásúak, akik ilyen módon próbálnak visszaélni a hatalmukkal és uralkodni akarnak mások felett. De nem csak közülük kerülhetnek ki bántalmazók, így érdemes nyitott szemmel járnunk. A leggyakoribb formája a bullyingnak az érzelmi zsarolás, a lekicsinylés, a kiközösítés, más ötleteinek ellopása, a lelki terror, az elutasítás.

Sosem lehetünk elég jók

Ha a felettesünk a bántalmazó, szinte biztos, hogy soha nem lesz neki elég jó a munka, amit elvégeztünk. Dolgozhatunk akármennyire keményen, hibát fog benne találni, és a nyakunkba varrhat még további plusz munkákat is büntetésből. Gyakran irreális elvárásai vannak a feladatok mennyiségét illetően és betarthatatlan határidőket ad rájuk.

Mások ellen fordíthat

Vannak bántalmazók, akik szövetségest keresnek, akit utána kedvükre manipulálhatnak és mások ellen fordíthatnak, de akár arra is rávehetik, hogy a cég értékrendjébe ütköző dolgokat csináljon, a csapat céljaival szembemenjen vagy felmondjon.

A munkahelyi bántalmazás jelei

Nyilvánosan megalázhat

Olyan is előfordul, hogy valaki mások előtt lejárat, becsmérli a munkánkat, megaláz a munkatársaink előtt. Ha bepanaszoljuk, biztosan bosszút áll, keresi a lehetőségeket, hogy akadályozzon minket a munkánkban, de az is megeshet, hogy sérteget, kiabál velünk.

Akadályozza a közös célokat

A bully-nak nem érdeke, hogy a közös munkának legyen eredménye, ezért gyakran nem is teszi hozzá a saját munkáját. Ezen felül még az is lehet, hogy megpróbálja meggátolni a munkafolyamatot, rossz színben tüntet fel, vádaskodik, kritizálja mások teljesítményét, lekicsinyli mások ötleteit vagy akár ellopja valaki ötletét és úgy adja elő, mintha a sajátja lenne.

Száműz

Ha nem tetszik neki a viselkedésünk, könnyedén kirekeszt minket, elszigetel a csapat többi tagjától. Ha fizikailag száműz, akkor például kaphatunk egy új irodát, ami messze van a többiektől, így nehezebben tudunk velük kommunikálni. Ha szociálisan száműz, akkor mások ellen hangol, rosszindulatú pletykákat terjeszt rólunk vagy felhasználja a magánéletünkről tudomására jutott információkat és ellenünk fordítja azokat.

Nem feltétlenül verbálisan történik

A munkahelyi bullying nem feltétlenül fogható meg olyan szempontból, hogy biztos, hogy verbálisan történik. Valaki egyfolytában csak hümmög, amikor mi beszélünk, vagy a testbeszédével adja a tudomásunkra, hogy nem vesz minket emberszámba. Ezt sem szabad azonban elbagatellizálni, mert ugyanolyan rosszul érinthet minket lelkileg, ami miatt nem fogjuk jól érezni magunkat a munkahelyünkön, emiatt pedig a teljesítményünk is romolhat.

Fontos megjegyeznünk, hogy a fentiek csak akkor számítanak bántalmazásnak, ha kizárólag egy emberre irányulnak. Ha valaki mindenkivel így viselkedik, az inkább arról árulkodik, hogy az illető egy kellemetlen, goromba ember. Egy korábbi cikkünkben kifejtettük, mik a mérgező munkakörnyezet jelei; ezt fontos felismernünk és váltanunk, ha a helyzet úgy kívánja.

Egy jól elkészített önéletrajzzal könnyebben pályázhatunk bármilyen állást is szeretnénk a meghirdetett álláslehetőségekre, ezért mindig frissítsük azt, vegyük igénybe hozzá a Profession.hu önéletrajz-készítője segítségét!

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala