Tízből hét személyzeti tanácsadó és minden második nem személyzeti tanácsadó cég véli úgy, hogy megbízásaik száma és létszámuk növekedni fog a jövőben a Profession.hu Piaci hangulat kutatása szerint.

A felmérés alapján a hazai vállalatok vezetői és személyzeti tanácsadói bizakodóak a cégük jövőjét illetően. A szektorban végbemenő változások a megkérdezettek szerint összességében pozitív irányba mutatnak.

A magyar cégek fele új munkásokat venne fel

A válaszadók határozottabb véleménnyel bírnak: 67 százaléka szerint a következő üzleti évben a cégükhöz beérkező megbízások száma növekedni fog, 27 százalékuk szerint változatlan marad.

A 2011-es adatokhoz képest 19 százalékról 0 százalékra csökkent azok aránya, akik nem foglaltak állást. Ugyanakkor, az előző évekhez képest markánsan megnőtt (7 százalék) azoknak a száma, akik negatívabbak, és akik szerint csökkenés várható mind a megbízások, mind a létszám tekintetében.

A cégek fele felvételt tervez

A foglalkoztatottak létszámával kapcsolatban a megkérdezettek 53 százaléka úgy véli, hogy a jövőben növekedésre lehet számítani a munkaerőpiacon, míg 30 százalékuk szerint nem várható változás. Csupán 5 százalékuk gondolja azt, hogy elbocsátások várhatók.

  A magyar cégek fele új munkásokat venne fel  

A felmérésből az is kiderül, hogy a magyar vállalatok kevésbé vannak tisztában konkurenseik jövőbeni lehetőségeivel. A megkérdezett vezetők nem tudták megmondani, hogy a piac többi szereplőjének létszáma, piaci részesedése hogyan fog változni a jövőben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A közvélemény-kutatás válaszadóinak 40 százaléka 50-250 közötti főt foglalkoztató cég munkatársa, további 40 százalékuk 250 fő fölötti létszámmal bíró nagyvállalat munkatársa volt. A megkérdezettek jellemzően a HR-munkatársak, felső és középvezetők köréből kerültek ki.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaerő-felvétel, létszámbőítés, 2014