Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár beosztottként, akár vezetőként tevékenykedünk, munkatársakkal és társosztályokkal együttdolgozva kell megoldanunk számos feladatot, projektet. Vagyis nem véletlen, hogy a legtöbb álláshirdetésben alapelvárásként szerepel a csapatmunka képessége. Bár sokan gondolkodás nélkül feltüntetik önéletrajzukban ezt az adottságot, a gyakorlat gyakran mást mutat.

A kiemelkedő csapatjátékosok 3 titka - álláskeresés, csapatmunka, karrier

Ezt erősíti meg Ferenc, aki az elmúlt évtizedben adminisztratív vezetőként szerzett sokrétű tapasztalatot a témában. „Munkakörömből adódóan nagyon sok kollégával kell összehangoltan dolgoznom. Gyakran felügyelek, koordinálok projekteket, és sajnos nem ritka, hogy komolyan be kell avatkoznom az adott csapat munkájába, mert együttműködés híján elakad a feladat megoldása. A probléma sokrétű, de általánosan igaz, hogy kevés az igazán jó csapatjátékos.

Egy, mindenkiért

Jó hír, hogy csapatjátékosnak nem születünk, sokkal inkább azzá válunk, vagyis a szükséges képességek tanulhatóak, és nagyban növelhetik munkaerő-piaci értékünket. „Akik jól tudnak csapatban dolgozni, egyértelműen kommunikálnak, megbízhatóak, átlátják a problémákat és képesek a kooperatív megoldásokra, nagyon keresettek minden területen. Esetükben a szakmai előrelépés is garantált” – mutat rá a vezető.

Az ideális csapatjátékos energikusan, szenvedéllyel végzi a munkáját, amelyért vállalja a felelősséget. Nem egocentrikus, úgy beszél és cselekszik, hogy kollégái érezzék a figyelmet, a megértést és az elismerést. Tudja képviselni véleményét, de nyitott más nézőpontokra is. „A három legfontosabb érték, ami egy munkavállalót jó csapatjátékossá tesz: az alázat, a lelkesedés és a megfelelő emberismeret” – összegzi a szakember. 

Az alázat

Akár egyedül, akár csapatban dolgozunk, az alázat nélkülözhetetlen ahhoz, hogy helyt tudjunk állni munkahelyünkön. Ha feladataink folyamatos együttműködést kívánnak munkatársainkkal, különösen igaz, hogy önmagunk helyett a csapat érdekeit kell szem előtt tartanunk. Az igazán jó csapatjátékosok jellemzője továbbá, hogy észreveszik mások erőfeszítéseit, és a sikert közös eredményként könyvelik el.

Az alázat gyakran hiányzik a munkavállalókból, és ez érezhetően rányomja a bélyegét a csapatmunkára. Leginkább az arrogáns dolgozók rontják a csapat teljesítményét, mert állandó figyelmet követelnek maguknak és intrikusak. Hasonlóan ártanak a hatékonyságnak azok a csapattagok is, akik ugyan alázatosnak tűnnek, valójában azonban az önértékelésük alacsony, ezért másokkal nagylelkűek, de saját ötleteiket inkább figyelmen kívül hagyják” – vázolja a jellemző hiányosságokat Ferenc, és hozzáteszi: „fontos, hogy önmagunk maradjunk, de mindig lássuk a közös célt.

A lelkesedés

Aki lelkesen végzi a munkáját, az mindig nyitott az új kiívásokra, és a problémák helyett a megoldásokra koncentrál. A motivált csapatjátékost szinte soha nem kell noszogatni, hogy keményen dolgozzon, mert önmagától szorgalmas: folyamatosan a következő lépésen töri a fejét, ezzel állandó lendületet adva a csapat többi tagjának is.

Úgy tapasztalom, hogy a lelkesedés sokkal több dolgozóban megvan, mint az alázat. Önmagában azonban ez még kevés az eredményekhez. Előfordul ugyanis, hogy a lelkesedés csupán önös érdekeket szolgál, vagy épp olyan szélsőséges méreteket ölt, hogy a munka mindenek fölé kerül, és az illető szinte elveszíti identitását. Érdemes az egyensúlyra törekedni: végezzük jó érzéssel feladatainkat, és támogassuk ebben kollégáinkat is!” – tanácsolja a szakember.

A szociális készségek

A gördülékeny csapatmunkához meg kell találnunk a közös hangot kollégáinkkal, ami jó emberismeretet kíván. Ez magában foglalja, mennyire bánunk jól másokkal, képesek vagyunk-e megfelelően kommunikálni velük és odafigyelni rájuk. Fontos, hogy átlássuk a csoportdinamikai folyamatokat, és tisztában legyünk tetteink következményeivel.

Multinacionális környezetben általában gyorsabban fejlődnek a szociális készségek, mivel a feladatok sok résztvevőt érintenek. Aki dolgozott már nagy cégnél, figyelmesebb kollégáival, és megtanult jól kérdezni – ami a megoldásokhoz vezető legfőbb út. Akiből az emberismeret hiányzik, akaratlanul is konfliktusokat generál, ami újra és újra megakaszthatja a csapat munkáját. Ajánlott nyitottan közelíteni munkatársainkhoz, és odafigyelni reakcióikra, mert ezek mutathatnak irányt a megfelelő kommunikáció felé” – javasolja Ferenc.

Mérlegeljük a fentieket, és ha szükséges, törekedjünk az önfejlesztésre. Befektetett energiánk sokszorosan meg fog térülni! Ne szalasszuk el a legfrissebb lehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést! Ha még nincs friss önéletrajzunk, használjuk a Profession.hu díjnyertes alkalmazását, vagy a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala