Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bár a felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalók száma folyamatos, lassú növekedést mutat a KSH vonatkozó adatai szerint, azonban sokan kényszerülnek félbehagyni tanulmányaikat, és még a diploma megszerzése előtt munkába is állnak. Számukra jó hír, hogy a keresletivé formálódott munkaerőpiacon sok munkáltató kevesebb elvárást támaszt dolgozói felé, azonban ha komolyabb karrierterveket szövögetünk, ajánlott elgondolkodni a felfüggesztett képzés befejezésén.

A motiváció a legfontosabb

Szekeres Zita HR szakember szerint megfelelő tapasztalati háttérrel, hozzáállással és kellő szakmai alázattal sok munkakör betölthető, diploma nélkül is. „A végzettség megléte abban az esetben válhat fontossá, ha a munkavállaló komolyabb babérokra törne, ugyanis nem ritka, hogy akár egy junior vezetői pozícióhoz is szükséges a felsőfokú végzettség, ez is az oka annak, hogy sok munkáltató egy-egy feladatkörnél megjelöli a diploma szükségességét. Vezető beosztásban kellemetlen helyzeteteket is szülhet, ha a beosztott magasabb végzettséggel rendelkezik, ezt pedig a legtöbb munkahelyen igyekeznek elkerülni.

A diploma vagy a gyakorlat számít? - álláskeresés, karrier, diploma

A betöltendő pozíció nagyban befolyásolja a követelményeket. Én adminisztratív feladatkörre szívesen választok középfokú végzettséggel rendelkező pályázót, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy hosszabb távon tudunk együttműködni, mint egy diplomás, komolyabb karriercélokkal felvértezett munkavállalóval, a mi cégünk ugyanis nem tud olyan vonzó lehetőségeket kínálni, mint egy nagy multinacionális vállalat. Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a több fronton jelentkező munkaerőhiány rugalmasabbá is tette a cégeket, vagyis ha egy jelölt attraktív önéletrajzzal mutatkozik be, ahol releváns gyakorlatát emeli ki, az számtalan munkakörben elegendő lehet. A diploma a karrierépítés beszállókártyája, de megfelelő motivációval e nélkül is messzire juthatunk, csak esetleg más pozícióból indulva, más feltételek mellett” – foglalja össze az adminisztratív vezetőként tevékenykedő Ferenc.   

Ha tehetjük, fejezzük be!

Sokan vannak az ismerősi körömben, akik anyagi vagy családi okok miatt nem tudták megszerezni a diplomájukat. Annak ellenére, hogy kezdetben nem volt gondjuk az elhelyezkedéssel, később többen is belátták, hogy végzettség nélkül nem fognak tudni továbblépni. A tanulmányok befejezésének lehetőségét azért is érdemes szem előtt tartanunk, mert sok munkahely nyújt ebben támogatást, akár tanulmányi szerződés keretében, a képzés akár teljes vagy részleges finanszírozásával, illetve munkaidő-kedvezménnyel” – hívja fel a figyelmet a tapasztalt HR-es.

Ezt erősíti meg Edit is, aki egy középvállalat marketingvezetői feladatait látja el. „Nyolc éve asszisztensként kerültem a céghez, néhány hónappal azután, hogy felfüggesztettem tanulmányaimat. Szociológiát hallgattam, de nem találtam testhezállónak a területet. Nem igazán tudtam, milyen irányba kellene indulnom, ezért döntöttem úgy, hogy elkezdek dolgozni, és később folytatom az egyetemet, olyan szakon, amely valóban érdekel. Mondhatni, hogy együtt fejlődtem a céggel, az ügyvezető asszisztense lettem, majd kisebb kommunikációs projekteket is rám bíztak. Akkoriban még nem volt marketinges szakember a cégnél, így autodidakta módon kezdtem beletanulni ebbe a munkakörbe. Főnökömmel nagyon jó volt a szakmai kapcsolatunk, meghallgatta az ötleteimet és számtalan döntésben szabad kezet adott. Látva a lelkesedésemet, proaktivitásomat, felajánlotta, hogy tanulmányi szerződés keretében diplomát szerezhetek marketingből, és rögzítettük a távlati karrier lehetőségeket is. Így vehettem részt a marketinges csapatunk felállításában, koordinálásban, majd a tanulmányok befejezése után átvettem a csapat vezetését; ma már én felelek a cég marketingstratégiájáért.

Mit írjunk az önéletrajzba?

Érdemes mérlegelnünk, hogyan tüntessük fel tanulmányainkat az álláspályázatok során. „Úgy gondolom, érdemes beírni az önéletrajzba azelvégzett egyetemi éveket, folyamatban lévő tanulmányok megjelöléssel, esetleg a motivációs levélben egy-két mondatban megemlíteni, miért hagytuk félbe a tanulást, illetve mikor tervezzük folytatni a képzést. Természetesen ezt csak akkor részletezzük, ha valóban szándékunkban áll megszerezni a diplomát. Ha amolyan útkeresésként csupán egy-két félévet végeztünk el valahol, vagy sok éve nem fejeztük be a megkezdett szakot, azt inkább hagyjuk ki a CV-nkből, mert akár rossz benyomást is kelthet a határozatlanságunk.” – tanácsolja Zita.

Általában az interjún is szóba szokott kerülni, mik a terveink tanulmányainkra vonatkozóan, hogy leendő munkahelyünkön számolni tudjanak velünk. Ajánlott rövid, őszinte válasszal készülnünk, és ha a munkakör megkívánja a felsőfokú végzettséget, kifejezhetjük motiváltságunkat is a félbehagyott képzés befejezésére. Ha lehetőséget kapunk a személyes bemutatkozásra, és szakmai hátterünk alapján alkalmasnak találnak bennünket a megpályázott állás ellátására, a diploma hiánya nagy valószínűséggel nem jelent majd akadályt számunkra.

Legyünk bátrak, jelentkezzünk minél több olyan helyre, amely illik szakmai múltunkhoz. Frissítsünk önéletrajzunkat a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával, és töltsük fel ide, hogy a potenciális munkáltatók ránk találhassanak. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre, vagy használjuk személyre szabott beállításainkat. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, önéletrajz, diploma