Ha gyorsan kell a megfelelő szakembereket találnia, akkor HR-es legyen a talpán, aki becsülettel végigbogarássza a sok száz beérkezett önéletrajzot, főleg, ha egyszerre több pozícióra is keresnek új kollégákat. Sokszor csak 15 másodperc jut egy CV-re - elemezte a Profession.hu karrier-tanácsadója, Herczku Monika a kiválasztási folyamat ezen részét. A HR-es belenéz mindegyik önéletrajzba, és a lehető leggyorsabban eldönti, hogy félreteszi, vagy felhívja telefonon a jelöltet. Ezért is fontos, hogy milyen az önéletrajzunk.

8+1 tipp a jó önéletrajzért

1. Az e-mail sokat elárul rólunk

Az e-mail cím is beszédes lehet: ha valakinek cukibaba@, pistike@ vagy jomunkasember@ a címe, akkor ne várja, hogy a pályázatát komolyan vegye az állást kínáló cég képviselője. A megoldás pofonegyszerű, egy ingyenes levelezőrendszerben készítsen egy olyan postafiókot, amely a nevéből áll, például nagyistvan@e-mail.hu.

Érdemes úgy elküldenünk az önéletrajzunkat, hogy előtte kinyomozzuk a címzett nevét. Ez néha szerepel az álláshirdetésben, egyes esetekben az e-mail címből kikövetkeztethetjük, de sokszor komoly kutatást igényel. Ha semmiképp nem sikerül kideríteni, hogy pontosan ki a címzett, akkor a Tisztelt Hölgyem/Uram, vagy a Tisztelt XY cég/HR-osztály legyen a megszólítás. (A kísérőlevélről itt olvashat részletesebben.)

2. A hasznos sablonok

A sablonok nagyon nagy segítséget nyújthatnak a CV megírásához, de minden esetben személyessé kell tennünk. A Profession.hu önéletrajz sablonjait innen töltheti le, és a már elkészült CV-t is leellenőrizheti.

Az Europass önéletrajznak pedig kimondottan az a lényege, hogy a szakmai tapasztalatot és kompetenciákat egységesített formában tálalja. Olyannyira kötött a formája, hogy a kitöltési útmutató például még arra is felhívja az álláskeresők figyelmét, hogy ne változtassanak a sablon elemein, formátumán és betűtípusán. Ez tehát nem igazán ad teret a személyiségnek, szigorúan kötött formában írhatja bele a pályázó a pályafutásának eseményeit és a készségeit, képességeit. (Az egységes Europass az Európai Bizottság kezdeményezésére született meg 1998-ban, hogy megkönnyítsék a munkaerő szabad áramlását az Európai Unión belül.)

3. Vizsga szövegszerkesztésből

Az önéletrajz megszerkesztése is bizonyítja, hogy mennyire ért a pályázó a szövegszerkesztőhöz. Formázással, tördeléssel egyedivé is tehető a dokumentum, de nem szabad átesni a ló túloldalára: egy túldíszített és nehezen olvasható betűtípussal íródott CV ugyan felhívja a figyelmet a készítőjére, de nem biztos, hogy pozitív benyomást kelt a HR-esben. A tagolás is fontos: a bekezdésekkel vagy táblázat segítségével készített szöveg könnyen olvasható.

Miután elkészítettük az önéletrajzot, minden esetben nézzük meg, hogy a dokumentum tulajdonságaiban milyen információk szerepelnek. Nagyon sokan csúsznak bele abba a hibába, hogy ottfelejtenek személyes adatokat, vagy épp a jelenlegi munkáltatójuk nevét.

4. Ami kiemel a tömegből

A személyes részben szólhatunk pár szót a hobbinkról, az érdeklődési körünkről. Az viszont hiba, ha olyan közhelyeket sorolunk fel, hogy "szeretek olvasni, moziba járni, kirándulni".

Ám ha például - a kirándulás megemlítésekor - arra helyezi a pályázó a hangsúlyt, hogy kedveli a magashegyi túrákat, és épp azt tervezi, hogy meghódítja a Mont Blancot, akkor ezzel jól illusztrálja, hogy milyen kitartó és nagy teherbírású ember. Elvileg nem "illik" egy önéletrajzba, hogy valaki szereti az állatokat, ám ha azt írja le, hogy önkéntes munkát végez egy állatmentő alapítványnál, azzal a felelősségtudatos hozzáállását bizonyítja.

5. Számít a fotó

Soha ne csatoljunk nyaraláson készült képet, bulifotót vagy családi fényképet. Még mindig ez az egyik legtipikusabb hiba. Persze nem a klasszikus igazolványképet várják a HR-esek, egy előnyös, profi portré is megfelelő.

Fontos, hogy a fotó mérete ne legyen túl nagy, hiszen senki sem örül annak, ha óriásfájlokkal töltik meg a postafiókját.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

6. Óvatosan a szavakkal!

Mint arról már írtunk: vannak olyan szavak és kifejezések, amelyeket érdemes elkerülni az önéletrajz megfogalmazásakor. Ilyen például a "csapatjátékos", a "jó kommunikációs képességekkel rendelkezem", vagy a "problémamegoldó".

Ha nem tudjuk néhány szóban leírni és a múltbéli példákkal alátámasztani a felsorolt készségeket, akkor csak üres klisék maradnak. Például egy általunk koordinált projekt ismertetésével bemutathatjuk, hogy mennyire vagyunk képesek csapatban dolgozni, vagy milyen a konfliktuskezelésünk stb.

7. Suszter a kaptafánál

Minden olyan releváns tapasztalatot, képzést vagy korábbi gyakorlatot érdemes megemlíteni, ami egy kicsit is kapcsolódik a megpályázott álláshoz.

Ami viszont nem, azt mellőzzük. Senkit nem érdekel, hogy valaki 10 évvel korábban eladóként dolgozott, ha targoncavezetőnek jelentkezik. Ám ha bármilyen módon kapcsolatba tudja hozni a két szakmát, akkor meg kell említeni (az említett példánál maradva: ha targoncát árult eladóként, akkor ez egy előnyt jelentő munkatapasztalat).

8. A méret a lényeg

Az önéletrajz mérete ne haladja meg az 1-2 oldalt. Ennél többet nem érdemes írni, hiszen - mint már fent említettük - a HR-esnek sokszor nagyon kevés ideje van egy-egy pályázat átnézésére.

A másik véglet is rossz: ha túlságosan rövid, akkor amiatt teszik félre.

+ 1

Egy álláspályázat hivatalos szöveg, ezért az e-mailben a magázó formula talán megfelelőbb, mint a tegezés. Persze az álláshirdetés szövegéből, a cég jellegéből és a meghirdetett pozíciótól is függ, hogy hogyan szólítjuk meg a címzettet.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: önéletrajz, álláskeresés