Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A tartós hideg időben a munkáltatóknak nagy figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók egészségének megőrzésére, különösen a szabadban végzett fizikai munkák (fakitermelés, építőipari kivitelezési tevékenység, útépítés, útburkolás, úttisztítás, szemétszállítás, állattartó telepeken végzett munka) esetében - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztálya, és tapasztaljuk mi is az elmúlt napok országos időjárását tekintve. Nézzük, milyen munkavédelmi intézkedések járnak ebben az esetben a dolgozóknak.

Íme, 8 dolog, amire figyeljünk!

1.) Ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint 50 százalékában nem éri el a plusz 4 Celsius fokot, akkor hidegnek minősül a munkahely és a munkaadóknak óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani a dolgozóknak, a környezethez képest melegebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott helyiségben.

Munkavédelmi előírások

2.) A fűtőtestek elhelyezésénél gondoskodni kell arról, hogy azok ne szennyezzék a munkahely vagy a pihenőhely levegőjét. Ebben az esetben fontos az is, hogy a gázkészülékek használata nem veszélyeztetheti a munkavállalók egészségét és biztonságát.

3.) A hidegnek minősülő munkahelyeken meleg teát is biztosítani kell a munkavállalóknak.

4.) Esetenként hideg elleni védőeszköz, védőruha (meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) biztosítása is szükségessé válhat. A védőeszközök kiosztásakor tekintettel kell lenni a munka jellegére és a dolgozók általános egészségi állapotára is.

5.) A munkavégzés során figyeljünk a kollégáinkra is! Bármilyen egészségi állapottal összefüggő panasz, rosszullét, sérülés esetén a munkánkat azonnal hagyjuk abba, és kérjünk munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.

6.) Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni.

7.) Az egészségkárosító kockázatok miatt a hideg munkakörnyezetben végzett munka a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára tiltott. 

8.) Hideg évszakban szellemi munka esetén 20-22 Celsius fokos, könnyű fizikai munka esetén 18-20, közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18, míg nehéz fizikai munka esetén 12-14 Celsius fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Ha pedig egy új munkahelyet keresünk éppen, mondjuk a nem kielégítő munkavédelmi körülményeink miatt, akkor gyorsan nézzük meg a lehetőségeket, szűrjünk rá a számunkra fontos szempontokra, és küldjük el a jelentkezésünket minden ígéretesnek tűnő hirdetésre. Ha pedig gondjaink vannak az önéletrajzunk megírásával, ne halogassuk tovább a befejezését! A sikeres álláskeresésben a tökéletes önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával.

 

Készítette: Posta Renáta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, fizetés, karrier, szakma, munkavédelem, hideg