Hetente jelentkező cikksorozatunkban egy gyors és hatékony szemléletet osztunk meg olvasóinkkal, melynek fókuszában az áll: nincs két ugyanolyan karrierút, két egyformán jó döntés, hiszen teljesen egyforma személyiségek sem léteznek. Mindannyian mások vagyunk, valamiben különbözünk, valamit másképp gondolunk és teszünk. De egy dolog ugyanúgy érvényes mindegyikünkre: ha új állást találtunk, a próbaidő alatt még ne dőljünk hátra!

7x1 dolog, amire figyelnünk kell a próbaidő alatt:

1. A főnök

Az első munkanapok általában pozitívan telnek, vezetőnk kitüntetett figyelemmel vezet be a munkakörünkbe és a szervezetbe. Ám amíg minden rózsaszín, addig nem is ismerjük meg igazán a főnök valódi énjét. A saját érdekünkben érdemes belemenni konfliktushelyzetekbe, feszegetni a döntéseket, a folyamatokat, érveinket ütköztetni, és így tovább. Hiszen most még kötöttségek nélkül továbbállhatunk, ha olyat tapasztalunk, amellyel nem igazán tudunk kompromisszumot kötni.

2. A csapat

Mindig az újonnan jött csapattag alkalmazkodik a többiekhez, ez az általános aranyszabály. Nem is kell ettől feltétlenül eltérnünk, ám kifejezetten legyünk éberek és figyelmesek a többiekkel kapcsolatban. Minél több információt és benyomást gyűjtünk róluk, annál biztosabban el tudjuk dönteni, hogy mennyire hatékony a közös munka, milyen a hierarchia csapaton belül, és ebbe mennyire tudjuk elképzelni magunkat - fix szereplőként, a próbaidő lejárta után is.

TÖBB MINT TÍZEZER MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁS ITT! SZEMEZGESSÜNK BELŐLÜK!

3. A cég és piaci környezete

Egy külön szakma a cégek imázsának és népszerűségének felépítése és gondozása, így a valódi képet kizárólag belülről, munkatársként ismerhetjük meg. Környezettudatos, modern munkakörülményeket hirdet a cég magáról, és elavult gépparkot találunk a munkaállomásokon? Ez magáért beszél. Ahogy az is, hogy mennyire kiforrott a cég stratégiája, céljai, piacképességhez való viszonya, vagy éppen személyügyi politikája.

7x1 dolog, amire figyelnünk kell a próbaidő alatt

4. Feladataink

Természetes, ha eleinte még sokat kell kérdeznünk, bele kell jönnünk a feladatainkba, ez ne szegje kedvünket. Ám a próbaidő alatt lehetőségünk nyílik azt is megtudni, hogy a kezdeti rutin megszerzése után mit tapasztalunk. Elvégezhető-e a feladatunk a normál munkaidő alatt? Megkapunk-e hozzá minden szükséges erőforrást és információt? Mennyire támogatják munkánkat a kollégák, a kialakult munkafolyamatok, és így tovább? Általában sikerélménnyel zárul egy-egy napunk, hetünk?

5. Munkaidő

Egy újabb fontos tényező, amit sok esetben nem szabad félvállról venni. Például ha rugalmas munkaidőben dolgozunk, ám ez inkább azt jelenti, hogy túlórázunk és hétvégén sem szakadunk el a munkától, az csupán a kezdeti betanulási időszakban lehet egy szükséges kompromisszum. De ha életformává válik, annak az egészségünk és a magánéletünk láthatja kárát. Ugyanúgy ha fix munkaidőnk van, az ezzel együtt járó kötöttségeket is vállalnunk kell - hosszú távon is. Készen állunk erre?

6. Bennfentes információk

Mire gondolunk? A véleményvezér kollégák megtalálására, belső információk gyűjtésére, jövőbeli kilátások - mint például előléptetés, fizetésemelés, fejlődési lehetőségek - kifürkészésére. Ne feledjük azonban a személyes sértettség által mondottakat is a helyükön kezelni, ezért hallgassuk meg több régi "veteránt".

7. Összbenyomás

Nem vagyunk egyformák a döntéseink meghozatala terén, ezért az összes információnkat és benyomásainkat úgy értékeljük, ahogy számunkra mérvadó lehet. Ha szenvedünk, mondjuk a nyomasztó légkörtől, a főnökünk diktatórikus utasításaitól, a kedvezőtlen étkezési lehetőségektől, az nagyon is megkeserítheti az itt töltött időszakot - és még csak most kezdtük! Gondoljuk végig: mennyire vagyunk képesek elviselni ezeket a tényezőket mondjuk egy éven át? És kibírjuk-e akár három évig így? Egy új munkahely nem három hónapra szól, a mindennapjaink szerves részévé válik, amelynek óriási hatása van az egész életünkre.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

MIT ÉRDEMES TENNÜNK, HA ÖSSZESSÉGÉBEN NEM VAGYUNK ELÉGEDETTEK AZ ÚJ MUNKAHELLYEL?

- Kérjünk a vezetőnktől egy személyes megbeszélést a szakmai fejlődésünk lehetőségeivel kapcsolatban.

- Ha további érdekeltségekkel (például leányvállalatok, vidéki telephelyek) is rendelkezik a munkahelyünk, akkor vegyük fel a kapcsolatot az ottani HR-es munkatársakkal, és érdeklődjünk a szabad pozíciókról.

- Jelentkezzünk házon belül egy másik részleghez vagy éppen a csoportunkon belül egy másik pozícióra.

- Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről.

- Ha eddig nem tettük meg, akkor itt az idő aktualizálni az önéletrajzunkat! Megbízható segítséget itt találunk: ezzel a díjnyertes önéletrajz-készítő alkalmazással most ITT könnyedén összeállíthatunk egy hatékonyabb pályázatot. Letölthető önéletrajz mintákat pedig ITT találunk!

- Lépjünk még egy szinttel feljebb: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

A legfontosabb, hogy ne tétlenkedjünk! A helyzet csak akkor fog megváltozni, ha mi magunk teszünk érte. Ezért is fontos, hogy sose dőljünk hátra, és mindig tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken!

A fentiekkel felvértezve magunkat nézzünk körbe ITT és ITT is!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: munkahely, próbaidő, álláskeresés