Több mint 6700 új munkahely létrejöttéhez járul hozzá és mintegy 584 milliárd forintot tesz ki a 2014-2015-ben megvalósult, már készülő vagy bejelentett 20 legnagyobb autóipari beruházás - közölte az egyes beruházások munkálataiban részt vevő Óbuda Group, amely többek között szerepet kapott a Bridgestone, a ZF Lenksysteme, a Takata, az Autoliv, valamint az Audi Hungaria Iskola munkálataiban is.

A legtöbb munkahelyet ezek a cégek teremtik

A legnagyobb projekt a tavaly bejelentett Apollo Tyres gumigyár Gyöngyöshalászon megvalósuló fejlesztése lesz, amelynek eredményeként csaknem 1000 új munkahely jön létre. Az indiai multicég beruházása 146 milliárd forintba fog kerülni. A gyöngyöshalászi gyárában 16 ezer személyautóhoz, és 3000 haszongépjárműhöz gyártanak majd abroncsokat. A vállalat több nagy autógyár beszállítója, így a Daimler, a Tata, a Volkswagen, valamint a Suzuki is a megrendelői közé tartozik. A magyarországi gyár alapkőletétele a tervek szerint idén tavasszal lesz, az első abroncs pedig várhatóan 2017-re készül el.

Az Apollo Tyrest a Hankook Tire Magyarország követi a 97 milliárdos beruházásával, 950 új munkahelyet teremtve. A harmadik helyen a Bridgestone áll, a 71,5 milliárd forintos tatabányai gumiabroncsgyár-bővítéssel, 500 új munkahely létrehozásával.

6700 új munkahelyet teremtenek

A ZF Lenksysteme 44,8 milliárd forintos beruházással épült maklári kormányműveket készítő gyárát tavaly ősszel avatták fel, a Takata új, miskolci légzsákgyárát pedig idén adták át. A japán vállalat 1000 munkahelyet biztosító beruházása 19,4 milliárd forintba került.

Az idén bejelentett autóipari beruházások között az NHK Spring japán autóipari vállalat 15 milliárdos projektjét emlete ki az elemzés, mellyel 200 új munkahely létrejöttére lehet számítani. Az autóipari rugókat gyártó üzemet Komárom-Esztergom megyében alapítják, a termelés várhatóan 2015 végén indul. A szintén 2015-ben bejelentett, Schaeffler csoporthoz tartozó FAG vállalat 12 milliárdos fejlesztést hajt végre Debrecenben. A gördülő csapágyakat gyártó német autóipari cég ezzel a beruházás első két ütemét valósítja meg. A gépjármű audió cikkeket gyártó japán Alpine év elején, januárban jelentette be, hogy 11 milliárdos forintos beruházással fejleszti a Biatorbágyon lévő gyárát.

Az autóipar tavaly 132 ezer embernek adott munkát

2014-ben Magyarországon az autóipar a teljes feldolgozóipari kibocsátás 27,4 százalékát tette ki, amellyel összesen 6651,5 milliárd forint termelési értéket állított elő. Ez a tavalyi évhez képest 23 százalékos növekedést jelent. A járműipar adja a teljes hazai termékexport 25 százalékát.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Magyarországon előállított autóipari termékek 93 százalékát exportálták, közel felét Németországba. Az autóipar tavaly több mint 132 ezer embernek adott munkát, ami 16 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest - olvasható az Óbuda Group MTI-nek eljuttatott közleményében.

Magyarországon a legnagyobb járműgyártó vállalatok és beszállítóik többsége jelen van: az Audi Motor Hungaria Kft., a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., az Opel Magyarország Kft. és számos autóipari beszállító, valamint kutató-fejlesztő cég, járműipari informatikai vállalat keres jól képzett szakembereket.

6700 új munkahelyet teremtenekTovábbi autóipari állásokat itt találhatunk!
A Profession.hu-n ilyen állásajálatokat kínálnak a gyártó cégek.

Hazánkban 726 járműipari vállalat működött tavaly novemberben, és az autóipar adta a 2013-as bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát, az export 18 százalékát.

6700 új munkahelyet teremtenekMérnökök, szakmunkások, értékesítők, ügyfélszolgálati munkatársak és pénzügyi szakemberek jelentkezését is várják a cégek. Olyan munkalehetőségeket is találhatunk, ahová elég az általános iskolai végzettség.

A legtöbb állás teljes munkaidős. Vezetők és gyakornokok is találhatnak kedvükre való pozíciókat.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: autóipar, gyártó cég, munkahelyteremtés, állás, mérnök, szakmunkás