Ha egy közép- vagy felső vezető elveszíti a munkáját, nem mindig van reménye arra, hogy olyan beosztást, pozíciót talál, mint a korábbi volt. Gábornak negyedik hónapja nincs munkája. Korábban HR-vezetőként dolgozott, és amikor tavaly év végén megkapta a felmondását, tudta, hogy nem lesz könnyű munkát találnia.

"Érdekes, régen rendszeresen hívogattak a fejvadászok, bezzeg, mióta állás nélkül vagyok, senki sem keres" - mondta a férfi. A Profession.hu karrier-tanácsadója szerint az álláskereső megkeresheti azokat a fejvadászokat, akikkel már korábban is kapcsolatban állt. Azoknál az irodáknál viszont, ahol nem ismerik, nem sok esélye lesz, számukra Gábor csak egy lesz a sok pályázó közül - véli Herczku Monika.

A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak a vezetők számára.

Hogyan hívhatjuk fel magunkra egy fejvadász figyelmét? Íme 6 jó tanács:

1. Legyünk láthatóak!

Az álláskereső menjen el szakmai eseményekre, konferenciákra, workshopokra. Figyeljen oda, hogy a neve minden esetben rajta legyen a résztvevők listáján, regisztráljon. Jelenjen meg a neve mellett a cége neve és pozíciója is, különösen, ha ezek jól csengőek.

6 tipp, hogy hogyan keressünk vezetői állást!

A fejvadászok szeretik a résztvevői listákat tanulmányozni, folyamatosan kapcsolódási pontokat keresnek. Fokozottan érdekes lehet egy olyan esemény, amit egy ilyen profilú cég szervez.

Állásbörzéken is nézelődhetünk, bár itt főleg pályakezdőknek kínálnak munkát. Ám ha egy vezetői tapasztalattal rendelkező álláskereső odamegy az adott cég standjához, beszélgetni kezd, elmondja, mihez ért, akkor kaphat információt, hogy van-e üresedés, érdemes-e pályáznia.

2. Hallassuk a hangunkat!

Herczku Monika Gábornak például azt tanácsolta, hogy jelentkezzen előadónak vagy kerekasztal beszélgetéshez moderátornak, hiszen számtalan kiseb-nagyobb rendezvény zajlik a tavaszi időszakban. Lehet, hogy valahol éppen rá lesz szükség. A moderátorra mindenki jobban figyel, és ha az esemény után a helyszínen marad, nem siet el, akkor lehetősége lesz ismerkedni, kapcsolatot építeni a résztvevőkkel.

3. Jelenjen meg a nevünk nyomtatásban!

Napjainkban már igazán könnyű blogot indítani, szakmai cikkeket megjelentetni, szakmai témához hozzászólni, akár a LinkeIn-en is. A fő szempont az, hogy az álláskereső vezető neve minél többször megjelenjen, minél több ember lássa. Ha ismert a nevünk, akkor egy fejvadásznak is beugorhat, amikor éppen egy pozícióra keres szakembert.

4. Frissítsük a LinkedIn profilunkat!

Folyamatosan keresnek új tehetségeket, jó szakembereket a fejvadász cégek, és figyelik a LinkedIn-es profilokat. Ne felejtsük el frissíteni, kezdjünk ismerősöket gyűjteni. Tőlük ajánlásokat is kérhetünk.

5. Jobban hangzik, ha valakinek van állása

Néhány fejvadász úgy gondolja, hogy ha valakinek nincs állása, akkor kevésbé jó szakember, mintha lenne munkahelye. Sajnos arra, aki munkanélküli, hamarabb rásütik, hogy élhetetlen, vagy alacsonyabb bérajánlatot kap, gondolván, hogy azt is el fogja fogadni, mert úgyis szüksége van pénzre.

Épp ezért fontos, hogy amíg lehet, ne verjük nagydobra, ha elbocsátottak minket. A felmondási idő alatt például még a korábbi cég dolgozójaként mehetünk el egy szakmai rendezvényre.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gábor egyelőre "csak" 4 hónapja keres állást. Herczku Monika szerint az egy év egy választóvonal, azután már nagyon nehéz lesz visszatérni a munka világába. Egyrészt, mert ennyi idő alatt az álláskereső már kiesett a munka világából, nehéz visszaállni a napi rutinba, másrészt a fejvadászok is fenntartással kezelik. Arra gondolnak, hogy túl magas a bérigényük, nem rugalmasak, vagy valami egyéb oka lehet annak, hogy 12 hónapja semmi sem jön nekik össze.

6. Segítsünk a fejvadásznak!

Ha egy fejvadász felhív minket, és arra kér minket, hogy ajánljunk valakit a miénkhez hasonló pozícióra, akkor segítsünk neki. Később ebből még profitálhatunk, ugyanis ha sikerül egy olyan kapcsolatra szert tennünk, ahol rendszeresen kisegítjük a fejvadászt, akkor ő is szívesebben segít majd nekünk, ha esetleg szükségünk lesz rá.

Amíg helyzetben van az ember, addig kell jó kapcsolatokat építeni, mert ha beüt a krach, megkapjuk a felmondásunkat, onnantól kezdve a kapcsolatépítés is csikorgóssá válhat - hívta fel a figyelmet a karrier-tanácsadó.

Címkék: álláskeresés, vezető, főnök, fejvadász, HR