Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaügyi hivatal szerint átlagos, hogy januárban sokkal több embert bocsátanak el, mint az év egyéb hónapjaiban. A munkaügyi központoknál az álláslehetőségek közel kétharmada közmunka.

A munkáltatók az idén januárban összesen 25 500 embert kerestek a munkaügyi kirendeltségeken keresztül, az állásoknak mintegy egyharmada volt támogatás nélküli. A munkahelyek csaknem kétharmada közfoglalkoztatás volt – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján közzétett friss adatokból. A beérkezett munkaerő-igények típusát tekintve jellegzetesek a különbségek megyénként: a hátrányos helyzetű térségekben a támogatott, míg a fejlettebb megyékben a nem támogatott álláshelyek voltak többségben.

Míg Budapesten, Fejér, Zala és Komárom-Esztergom megyében tíz állásból 9 nem támogatott, addig Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Vas, Békés, Hajdú-Bihar megyében tízből 8-9 támogatott állás volt januárban. A legtöbb nem támogatott álláshelyet Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében kínálták a foglalkoztatók.

Az újonnan bejelentett nem támogatott állások száma az év első hónapjában 9700 volt, amely 2011 decemberéhez képest 1,8 százalékos emelkedés, míg az előző év azonos időszakához képest 20,6 százalékos visszaesés. A támogatott állások számában egy hónap alatt 32,5 százalékkal csökkent, mivel a hagyományos közfoglalkoztatási programok egy része az év végén befejeződött, és az új programok felfutóban vannak. Januárban 15 800 új támogatott álláshelyet jelentettek be a munkaadók.

Januárban mindig több az álláskereső

A januári zárónapon több mint 648 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, amely az előző hónaphoz képest 17,4 százalékos növekedést, míg az előző év azonos hónapjához képest 5,2 százalékos csökkenést jelent. 54 cég jelentette be az illetékes munkaügyi központokban csoportos létszám-leépítési döntését, amely több mint 3 ezer munkavállalót érintett. Ez a létszám decemberhez képest és az előző év azonos hónapjához képest is több mint másfélszeresére emelkedett.

A munkaügyi hivatal megjegyzi, hogy a szokásos trendeknek megfelelően – szezonális hatások miatt – januárban jelentősen nő a nyilvántartott álláskeresők száma. Az újabb „recessziós hullám” miatt a munkáltatók többször éltek a létszámleépítés eszközével, de a határozott idejű munkaszerződéssel rendelkező dolgozóik egy részének sem tudtak tovább munkát adni. Emellett a hagyományos közfoglalkoztatási feladatok szezonalitása télen kisebb foglalkoztatást eredményezett.

A lakosság 14,6 százaléka munkát keres

A tartós álláskeresők aránya 2012 januárjában 21 százalékot tett ki, így mind tavaly decemberhez, mind az előző év azonos hónapjához képest csökkent ez az arányszám. Az egy éven túl nyilvántartott álláskeresők a januári zárónapon 136 500-an voltak, egy év alatt 23,7 százalékkal csökkent, 2011 decemberéhez képest ugyanakkor kissé emelkedett a számuk.

Januárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 14,6, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 9,7 százalék volt. Egy év alatt az első mutató 2,2, míg a második 1,5 százalékponttal csökkent.