50 ezer fiatalt készíthetnek fel a munkavállalásra

Az Erasmus+ európai uniós együttműködési program, amely az oktatást, a képzést, valamint az ifjúsági területet és a sportot is magába foglalja. Az Ifjúsági Program összesen hét korábbi európai uniós programból született a 2014-2020 közötti támogatási ciklusra. Erre a célra a tagállamok számára összesen 14 milliárd eurós keretösszeg áll rendelkezésre a hétéves időtartamban - ismertette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján.

A korábbi hétéves támogatási ciklushoz képest kifejezetten az ifjúsági programokra 40 százalékkal több jut, Magyarországon ez éves szinten mintegy 1,3 milliárd forintot jelent. A tárca számításai szerint a támogatással évente 7 ezer, a költségvetési ciklus 7 éve alatt pedig mintegy 50 ezer fiatal tud részt venni a programokban.

A cél az, hogy a fiatalok nemzetközi tapasztalathoz jussanak akár hazai környezetben, akár külföldön. A program a fiatalok egyéni mobilitását és az ifjúsági szervezetek közti tapasztalatcserét egyaránt szolgálja - mondta az államtitkár.

Felkészít a munkavállalásra

Az ifjúsági terület három alcsoportja közül kiemelte az egyéni tapasztalatszerzést szolgáló programokat, köztük az ifjúsági csereprogramot. Ennek a lényege, hogy minimum 5 partnerországból érkező fiatalok adott témában - legyen az mezőgazdasági, művészeti, ifjúságpolitikai vagy akár vállalkozási - egymással tapasztalatot cserélnek. Ugyancsak jelentős az európai önkéntes program, amelyben évente mintegy félezer magyar fiatal vesz részt.

50 ezer fiatalt készíthetnek fel a munkavállalásra

Az ifjúsági terület másik alcsoportját a nemzetközi partnerséget segítő programok képezik, amelyben fiatalokat segítő szervezetek léphetnek kapcsolatba egymással, harmadik pillére pedig a strukturált párbeszédet elősegítő programokból áll, amelyekkel a fiatalok és a döntéshozók párbeszédéhez nyújtanak támogatást.

Máté Gergely a programiroda megbízott igazgatója az egyéves Erasmus+ programról elmondta: annak céljai az európai ifjúsági stratégiával összhangban vannak, ami azt jelenti, hogy fejlesszék a fiatalok kulcskompetenciáit és ezáltal elősegítsék, hogy jobbak legyenek a munkaerő-piaci lehetőségeik, továbbá erősítsék a fiatalok aktív társadalmi részvételét.

A Profession.hu-n ilyen pályakezdőknek szóló állásokat találhatunk!

A programok a fiatalok aktív részvételével valósulnak meg, a pályázó szervezetek csak koordináló szerepet töltenek be. A program rugalmas, a társadalmi szervezetek mellett akár közintézmények, vállalkozások is részt tudnak venni benne.

A hátrányos helyzetűek segítése

Máté Gergely külön megemlítette a hátrányos helyzetűek segítését, felhívva a figyelmet arra, hogy a korábbi támogatási ciklusban a résztvevők 40 százaléka hátrányos helyzetű volt. Úgy vélte, a változatos programok hozzásegíthetik a fiatalokat többek közt egy önkéntes szolgálat révén ahhoz, hogy először munkatapasztalatot szerezhessenek, nyelvet tanulhassanak, majd visszatérve megszerezhessék első munkahelyüket.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Farkas Péter, Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megbízott főigazgatója elmondta, az Erasmus+ program a legjelentősebb mobilitási program, nemzetközi együttműködési, szervezetfejlesztési lehetőség.

A támogatásra alapvetően szervezetek pályázhatnak. Idén a február 4-én zárult határidőre 162 pályázat érkezett, további pályázatok benyújtására idén még két határidő: április 30., majd október 1. áll rendelkezésre.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: pályakezdő, fiatal, külföld, tapasztalat, önkéntes, munkaerőpiac, kompetencia, pályázat