Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkanélküliek száma 234 ezerre csökkent 2016. április–júniusban. A munkanélküliségi ráta 1,8 százalékponttal 5,1 százalékra csökkent – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 24 évesnél fiatalabb korosztály munkanélküliségi rátája 4,6 százalékponttal 13,3 százalékra csökkent, de a munkanélküliek közel ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25–54 évesek, azaz az ún. legjobb munkavállalási korúak és az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 1,5, utóbbiaké 1,6 százalékponttal (4,5 és 4,2 százalékra).

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,9 hónap volt. A munkanélküliek csaknem fele tartós álláskereső, legalább egy éve nem tud elhelyezkedni.

A munkanélküliségi ráta minden régióban mérséklődött, legjelentősebb csökkenést a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon jelzett a KSH. A ráta Nyugat-Dunántúlon volt a legalacsonyabb (2,8 százalék), míg Észak-Alföldet az 1,5 százalékpontos javulás ellenére is annak több mint háromszorosa, 9,7 százalékos mutató jellemezte.

5 százalék alá csökkenhet a munkanélküliség

Az ország az 5,1 százalékos munkanélküliségi rátájával az európai uniós országok között az ötödik legjobb mutatóval rendelkezik – jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a közleményében.

Akár 5 százalék alá is csökkenhet a munkanélküliségi ráta a nyár végén - mondta Oszlay András, a Takarékbank elemzője. A jelenlegi 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta jóval alatta áll az elemzői várakozások mediánjának megfelelő 5,4 százaléknak. A szakértő szerint ez azt jelzi, hogy a gazdaság munkahelyteremtő képessége továbbra is erős, az első negyedévi lassulást túlnyomó részben egyszeri, technikai okok magyarázzák, és ezek megszűnését követően ismét élénkülni fog a növekedés.

Az üzleti felmérésekből továbbra is a foglalkoztatási szándék erősödése rajzolódik ki, a nyár végén átmenetileg akár 5 százalék alá is kerülhet a munkanélküliségi ráta, az év átlagában pedig akár 5,5 százalék alá is csökkenhet – tette hozzá a Takarékbank elemzője.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank makrogazdasági elemzője is úgy látja, hogy a következő hónapokban is folytatódhat a munkaerőpiac feszesebbé válása, és a szezonális hatásoknak köszönhetően átmenetileg 5 százalék alá eshet a munkanélküliségi ráta, míg idén átlagosan 5,3 százalékra számít.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a várakozásoknak megfelelőek a friss adatok, amelyek javuló trendről árulkodnak, az alig több mint 5 százalékos munkanélküliségi ráta pedig technikailag közel van a teljes foglalkoztatottsághoz.

5 százalék alá csökkenhet a munkanélküliség

4,34 millióan dolgoztak

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 343 ezer fő volt, 142 ezer fővel (3,4 százalékkal) több ember dolgozott, mint egy évvel korábban – ismertette a friss adatokat a KSH.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 66,4 százalékra emelkedett, a férfiak foglalkoztatási mutatója valamivel nagyobb mértékben javult. 2 millió 336 ezer férfinak és 1 millió 968 ezer nőnek van munkája – tavaly óta a férfiak foglalkoztatási rátája 3,3, a nőké 2,5 százalékponttal javult (72,9, illetve 60,1 százalékra).

Ürmössy Gergely kiemelte: az is figyelemreméltó, hogy az aktivitási ráta új csúcsra, 61 százalékra emelkedett a 15-74 éves korú népesség körében. A gazdasági aktivitás élénkülésével a munkaerőpiac folyamatosan feszesebbé válik, az idénymunkáknak köszönhetően nyáron átmenetileg még nagyobb lendülettel javulhatnak a munkaerőpiaci indikátorok – tette hozzá az Erste elemzője.

A foglalkoztatás szintje a 15–64 évesek körében valamennyi régióban emelkedett, a legjelentősebben – 4,4 százalékponttal – a Dél-Alföldön. A ráta Közép-Magyarországon volt a legmagasabb (70,5 százalék), Észak-Alföldön a legalacsonyabb (61,8 százalék).

Sok fiatal dolgozik

A fiatal, 24 éves kort még el nem ért foglalkoztatottak létszáma 294 ezer volt, foglalkoztatási arányuk 2,1 százalékponttal 27,4 százalékra nőtt.

Európában Magyarországon kiemelkedően jó a fiatalok foglalkoztatottsági mutatója, míg a körükben mért munkanélküliség alacsony - mondta Odrobina László, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán a KSH-adatokat magyarázva.

Hozzátette: az egyes cégek termelékenységének fokozásával tovább javítható a fiatalok munkaerőpiacon betöltött szerepe. Az oktatás, a képzés részéről segítik a cégeket, erre szolgál a duális képzés is. Jelenleg a szakképzésben tanuló diákok mintegy 33 százaléka – nagyságrendileg 52-53 ezer diák – vesz részt ebben a képzési a formában, a tanulók számát 2018-ra 70 ezerre emelnék.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, statisztika, közmunka, foglalkoztatás