1. Jól mutat az önéletrajzban

A pályakezdőknél hatványozottan számít az önkéntes munka, ezzel ugyanis ellensúlyozhatják a gyakorlat hiányát. A munkatapasztalattal rendelkező álláskeresőknél pedig " jó pontot" jelent az önkénteskedés, segít abban, hogy az önéletrajzuk kiemelkedjen a tömegből, egyedivé tegye őket.

2. Készségeket fejleszt

Az önkéntes munka a különféle kompetenciák fejlesztéséhez is hasznos lehet. Fejlődhet például a szociális érzék, az empátia, de a kommunikációs készség, a tárgyalástechnika vagy épp a stressztűrés képessége is.

Például a vezetői készségek, kompetenciák egy része - mint például a stratégiaalkotás - megtanulható, ám jóval nehezebb a kommunikáció, az empátia vagy épp az alkalmazottaknak való visszajelzés képességét elsajátítani. Vannak olyan vállalatok, ahol olyan tréningeket szerveznek a menedzsereknek, amelynek során egy héten keresztül valamely segélyszervezetnél végeznek önkéntes munkát. A cél a készségeik fejlesztése.

3. A szakmánkat is gyakorolhatjuk az önkéntes munka során

A nem fizetségért végzett munkába nemcsak a hajléktalanok, árva gyerekek, rákos betegek segítése tartozik, hanem gyakorlatilag sok minden a lakótelepi szemétszedéstől az óvodai homokozó felásásáig.

5 ok, hogy miért végezzünk önkéntes munkát

Az önkéntes munka lehet a szakmánkhoz kapcsolódó tevékenység is: például ha egy informatikus ingyen elkészíti és üzemelteti egy alapítvány számítógépes rendszerét, vagy egy könyvelő megcsinálja az adóbevallásukat.

4. Állást is kaphatunk

Az önkéntes munkáról akár referenciát is kérhetünk a civilszervezettől. Emellett az önéletrajzban tátongó lyukakat is betömhetjük. Sőt az is előfordulhat, hogy "fizetős" állást kínál az alapítvány vagy civilszervezet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

5. Árnyalja a rólunk alkotott képet

Az önéletrajzban leírhatjuk a jellemző tulajdonságainkat, bemutathatjuk a személyiségünket pusztán a jelzők felsorolásával is. Ám sokkal többet mond el rólunk, ha a kompetenciáinkat az önkéntes munka területéről vett példákkal illusztráljuk.

A fiataloknak kötelező lesz

2016-ban az érettségi bizonyítvány kiadásának a feltétele lesz legalább 50 óra közösségi munka, iskolai közösségi szolgálat elvégzése és ennek igazolása. A Budai Középiskola diákjainak a többsége jó ötletnek tartja ezt - közölte az Edupress.

Arra a kérdésre, hogy szerintük mi is valójában a célja a közösségi szolgálatnak, általában a diákok kétféle választ adtak. Egy részük szerint a szolgálat célja csak annyi, hogy munkára fogják őket. A többiek ugyanakkor felismerték, hogy milyen szándék húzódik meg az iskolai közösségi szolgálat koncepciója mögött, szerintük a cél a felelősségre nevelés, a munka értékének megértése, mások önzetlen segítése.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: önkéntes munka, álláskeresés, önéletrajz, készségfejlesztés