Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaerőpiac napról napra is tapasztalható változásai jelentősen átírták a területen korábban érvényes szabályokat, megszokott gyakorlatokat. Az új irányok friss és kA jövő elkezdődött! - álláskeresés, karrier, jövőreatív hozzáállást kívánnak az álláskeresőktől és a munkaadóktól egyaránt.

A türelem állást terem

A gyakran emlegetett munkaerőhiány világszintű probléma. Ezzel párhuzamosan azonban az álláskeresés hosszabb időt vesz igénybe, mint eddig. 2007-ben egy hónap alatt el tudtuk helyezni az álláskeresőket, ma ehhez átlagosan három hónapra van szükség, akár pályakezdőről, akár tapasztalt szakemberről van szó, sőt, vezetői pozícióban nem ritka a hat-tizenkét hónap sem. Mindennek hátterében a lassuló globális gazdasági növekedés áll, a cégek sokkal megfontoltabbak, ha új munkaerőről van szó” - foglalja össze Patai Krisztina, aki a piac mindkét oldalát jól ismeri, ugyanis egy évtizede gyűjti tapasztalatit a toborzás és a személyes karrier-tanácsadás területén.

Az IT szektorban jelenleg közel huszonkétezer betöltetlen állás van, de a legnagyobb munkaerőhiány elsősorban a kékgalléros területeken mutatkozik. „Gyári dolgozóból nagyon kevés van, ahogy felszolgálót, eladót és képzett hentest is nehéz találni” – emeli ki az egyik fontos problémát a szakember. Hozzáteszi: „öt éven belül forradalmi változás várható hazánkban, ugyanis a „baby-boomer” generáció tagjai akkor mennek majd nyugdíjba, a kellő utánpótlás viszont hiányzik.

A munka új terepei  

A szaktudás, a speciális ismeretek jelentősen felértékelődtek. „Nem ritka, hogy a cégek külföldön toboroznak pályázókat, vagyis a munkaerőpiac határai messze túlnyúlnak az országhatárokon. Aki szakmai fejlődésre vágyik, a testhezálló kihívásokért akár a költözést is vállalja. Ha valaki például mérnökként szeretné beteljesíteni karrierjét, Kínában, a gyártás fellegvárában találhatja meg a számítását, ahogy az IT szakemberek Szilícium-völgyben alkothatnak marandót. A külföldi lehetőségeket sok fiatal ismeri fel, akik a mesterképzést már távoli egyetemeken végzik, és várhatóan külföldön is fognak elhelyezkedni” – mutat rá az erősödő trendre Krisztina.

Az állami és multinacionális szektor mellett a Start up cégek is a piac egyre fontosabb szereplőivé válnak. Ugrásszerűen nő azoknak a száma is, akik a hagyományos irodai kereteken túl építik karrierjüket, mivel az online eszközök ezt egyre inkább lehetővé teszik: jelenleg félmillió szabadúszó munkavállalót tartanak számon világszerte, amely szám egy éven belül akár a négyszeresére is emelkedhet. Sokan külföldi projekteken dolgoznak, közösségi irodában vagy épp digitális nomádként végzik a munkájukat” - fejti ki a karrier-coach.

A digitalizáció hatásai

A negyedik ipari forradalom szemtanúi lehetünk. „Amely munkaköröket le lehet, azokat le fogják programozni. Csupán idő kérdése, hogy a cégeknek mikor lesz erre kerete. Elsősorban azokról a szakmákról van szó, amelyekben kevés a hozzáadott érték, behatárolt szabályrendszer szerint működnek és könnyen leírhatóak valamilyen algoritmus mentén” – hívja fel a figyelmet a szakember.

A jövő elkezdődött! - álláskeresés, karrier, jövő

Már ma is léteznek olyan cégek, ahol nem recepciós fogadja a vendégeket, hanem egy online beléptető rendszer. Krisztina szerint ez a tendencia biztosan erősödni fog: „bár az érintett területeket csak megjósolni lehet, de valószínű, hogy a postások, a kasszások és a könyvelők munkáját az első között fogják leprogramozni, és valamennyi adminisztratív feladatkörre is igaz lesz ez. De a folyamat valójában már évekkel ezelőtt elkezdődött, ugyanis szinte minden szakmának vannak olyan folyamatai, amelyek automatizálása már megtörtént. Ezek a trendek növekvő munkanélküliséghez vezethetnek, amit felkészüléssel, speciális szaktudással ellensúlyozhatunk.

Mindenkit érint

A szakértő úgy látja, vége a lineáris karrier-utaknak: „a korábbi életpályamodellek, amikor például egy könyvelőből az előrelépések nyomán pénzügyi vezető lett, valószínűleg a jövő munkavállalói előtt már ismeretlenek lesznek.  Egyrészt, mert egy-egy szakma rendkívül gyorsan változik majd, másrészt pedig a dolgozók tudatossága, kíváncsisága is nő, aminek nyomán egyre több a pályaelhagyó, karrierváltó.

Egyedül az egyén felelőssége, hogy lépést tartson a fejlődéssel, hogy képezze önmagát. „Fókuszba kerül a személyes márkaépítés. A kreativitás, az exponenciális gondolkodás lesz a sikeres karrier kulcsa.  Elengedhetetlenné válik a kiemelkedő informatikai tudás minden szakmában, és az angol nyelven túl valamilyen speciális nyelvismeret” – összegzi a karrier-tanácsadó.

Bár az előrevetített folyamatok még távolinak tűnnek, érdemes felkészülten tekinteni a jövőbe. Ha most keresünk állást, legyünk mindig naprakészek szakterületünkön, hogy kitűnhessünk a jelentkezők közül. Figyeljünk a legfrissebb állásokra vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. De ne álljunk meg itt, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, hogy biztosan ne maradjunk le a számunkra legmegfelelőbb munkáról!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, szakma, jövő