Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A saját tapasztalatok szerzése nagy kincs, hiszen ezáltal fejlődünk és jutunk előbbre. Ám az még szerencsésebb, ha a negatív élményeket nem feltétlenül a saját bőrünkön keresztül tapasztaljuk meg, hanem mások életbölcsességeit megismerve sajátítjuk el a felismeréseket. Cikksorozatunkat ebben a szellemben állítottuk össze, kiváló és sokat látott-tapasztalt szakértők aranyat érő gondolatát osztjuk meg olvasóinkkal hétről hétre.

Ezen a héten Dr. Csernus Imre gondolatait és tanácsait osztjuk meg olvasóinkkal, mely egy nagyon fontos és gyakran elhanyagolt területre fókuszál: a gyávaságra. Nézzük pontról pontra, hogyan vezeti le mindezt a szakember!

1. Miért vagyok GYÁVA? Mert jól eltanultam. A szüleimtől. Láttam apámat, ahogy racionális konfliktusokban bátor volt, de érzelmi konfliktusokban nyusziként viselkedett. Ha az érzelmi konfliktusokban mindkét fél nyuszi, akkor én is az leszek, mert nekem EZ LESZ A NORMÁLIS.

2. Azért leszek gyáva, mert félek a kudarctól, egy adott mondatban jelentkező fájdalom átélésétől. Ezért egy adott helyzetben nem merem kimondani sem az igent, sem a nemet, vagyis azt, amit a helyzet megkívánna. NEM MEREK CSELEKEDNI.

3. Ezért hagyom, hogy saját magam vagy mások bevigyenek az erdőbe, vagyis BEFOLYÁSOLHATÓ leszek. Márpedig a befolyásolható a negatív oldalon kihasználható, megalázható, ugráltatható, manipulálható, zsarolható, csicskáztatható.

12 aranyköpés Csernus dokitól: a gyávaságról

4. Ám rendelkezünk aggyal, intellektussal. Ezért ilyenkor okoskodni kezdünk. Magyarázkodni vagy intellektualizálni. Magyarul elkezdjük gyártani a KIFOGÁSOKAT.

5. A kifogások rendszerint a következő szavakkal kezdődnek: igen, de…; igen, csak…; azért, mert…; az a baj, hogy…; az a helyzet, hogy…; az a gond, hogy…; az a probléma, hogy… A kifogásokkal a szívem belső, őszinte hangját kinyírom, pedig pontosan tudom, hogy mi lenne a megoldás. A szív hangja gyors, őszinte és hatékony.

6. Sokkal könnyebb persze agyból megmagyarázni mindent, hiszen a szív hangjából származó reakciók újak, kockázatosak és félelmetesek.

7. A kifogások gyártásával együtt a KUDARCOK EGYRE HALMOZÓDNAK, a sikerélmény kevesebb. Magyarázkodom, de mégsem vagyok jobban. Ezért a belső bizonytalanságom is egyre fokozódik. Elkezdek félni, hogy lebukom.

8. Ám szerencsére azt is megtanultam, hogy a támadás siker – hiszen az apám is meg az anyám is ezt csinálta, tehát ELKEZDEK JÁTSZMÁZNI.

9. A játszmák célja mindig a győzelem, legyőzni, meggyőzni a másikat a saját igazamról. Miközben én magam mindent megteszek, hogy ELMENEKÜLJEK A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS ELŐL. Így még inkább halmozódnak a kudarcok és az önbecsapások, ennek következtében egyre kevésbé szeretem önmagam, szükségem van rá, hogy szeressenek, ezért elkezdek megfelelni – bármi áron.

10. De nem ez a legdurvább. Ezután jön csak a brutálisok között a legbrutálisabb dolog: a MEGALKUVÁS. És mindezt hagyjuk és tűrünk, mert nem merjük kimondani azt, amit érzünk.

TÖBB MINT 8000 FRISS ÉS MEGPÁLYÁZHATÓ ÁLLÁSAJÁNLAT ITT!

11. A feszültség tovább fokozódik, és kialakul az önvád, az önmarcangolás, az önbüntetés, a rinyálás. Az emberek ilyenkor a feszültségre megoldást keresve rendszerint tüneti kezelést választanak. Majd a sok lenyelt feszültség egyszer csak benyújtja a számlát a testnek és a léleknek egyaránt.

12. Ezt hívom én a gyávaság körének. Ez mindannyiunkban ott van. Csak vannak olyanok, akik ezt tagadják, ezért nem változtatnak, akik tudják, és mégsem változtatnak, és vannak olyanok, AKIK TUDJÁK ÉS VÁLTOZTATNAK. Nap mint nap. Mert a tulajdonságainkat kitépni magunkból nem lehet. Amit lehet: napról napra levágni az ártalmas oldalhajtásokat.

Gondoljuk végig a fentieket és fogadjuk meg a szakember tanácsait! És azt se feledjük, ha problémák adódnak a jelenlegi munkahelyünkön: megoldás mindig van.

Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk! Nagyon jó esélyeink vannak egy új munkahelyre, hiszen naponta több száz munkaadó böngészi a Profession.hu adatbázisát újabb munkatársakat keresve. Töltsük fel önéletrajzunkat most!

Sőt! Éljünk a legújabb fejlesztéssel: töltsük le okostelefonunkra ezt a vadonatúj alkalmazást, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a nekünk való új állásokra. Sokszor a gyorsaság is számít, nem is keveset, éljünk a lehetőséggel! Közvetlenül a telefonunkról pályázhatunk a meghirdetett állásokra, csak be kell lépnünk az alkalmazásba a Profession.hu oldalon regisztrált adatainkkal.

Forrás: Dr. Csernus Imre: A kiút, Jaffa kiadó.

Készítette: Posta Renáta

Címkék: Csernus Imre, pszichológus, gyávaság, tippek, tanácsok, karrier