Elsőre azt gondolnánk, hogy a LAB csapat küldetése a bölcsek kövének, az aranytojást tojó tyúknak, de minimum az örök élet titkának a felkutatása, és így persze a kudarc gyakori élmény a projektek végén. A valóság ettől nem is állhatna távolabb.

Nálunk nem az a cél, hogy mindenképpen sikeres termékkel álljunk elő, hanem az, hogy “ne hagyjunk ösvényt járatlanul”, és ki tudjuk választani a termékfejlesztés azon irányait, amelyek megalapozottan ígérnek érvényes megoldást és üzleti sikert is a vállalat számára.

Számos IT szektorban, és egyre több hagyományos iparágban tevékenykedő vállalatnál működik már külön csapat ezzel a feladattal: abban segítik a nagyvállalatokat, hogy nyitottan és bátran működjenek egy olyan korszakban, amikor a technológiai fejlődés és a környezeti változások rendkívül gyors tempót diktálnak, és számos lehetséges továbblépési irányt kínálnak fel, ezt a sok alternatívát pedig nem lehet a teljes szervezettel bejárni.

A LAB és az általuk behozott startup-szemlélet az, ami megteremti azt az innovációs potenciált, amivel a nagy szervezetek képesek végigmenni az új technológiai megoldások által nyitott “leágazásokon” is.

Ezt a felelősséget látja a mi három fős LAB csapatunk is: problémákat azonosítunk, megoldásokat keresünk, és egy jól strukturált validálási folyamaton keresztül vezetve mérjük fel mind a feltételezett probléma, mind a talált megoldás érvényességét. Ha ezeken a pontokon túljut egy projekt, akkor következhet a pontos tervezés és megvalósítás időszaka, aminek a végén tényleges új szolgáltatások, termékek állhatnak elő.

Sok esetben ezek nem maradnak fenn hosszútávon: egy átlagos projekt élettartama jellemzően két év, de itt igazán igaz, hogy nem a cél, hanem az odavezető út a fontos: ha egy lehetséges megoldást projektként viszünk végig a megvalósulásig, majd az elkészülte után bezárjuk, már rendkívüli mennyiségű tudást, tapasztalatot és információt gyűjtöttünk be.

“Az AktívÁllás nevű, közelmúltban zárult projekt esetén például egy olyan platformot kellett felépítenünk, ahol megmutattuk: a hagyományos álláshirdetéseken és beküldött önéletrajzokon alapuló folyamat mellett lehetséges kialakítani egy gyorsabb, személyesebb, párbeszéd alapú toborzási folyamatot. Emellett a weboldal minden egyes jelentkezés garantált visszajelzést ígért, a toborzónak pedig egy kulcsszavak alapján szűrt, gyorsan áttekinthető jelölt listát kínált” – mondja Misi, a LAB hármasának egyik tagja.

szornyecske008