Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

2012. októberben az újonnan bejelentett álláshelyek száma 32 ezer volt, az előző hónaphoz és az előző év azonos hónapjához képest is csökkent (25 és 21 százalékkal). Összesen 66 400 állást kínáltak a munkaadók a munkaügyi központokon keresztül, ebből a zárónapon 29 700 maradt betöltetlen - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adataiból.

A legtöbb álláslehetőséget a feldolgozóiparban (ezen belül az élelmiszer-, ital- és dohánytermék, illetve a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékeket gyártó ágazatokban) és a kereskedelemben, valamint a járműjavítás területén működő vállalkozások kínálták. A megyei megoszlásokat tekintve a nem támogatott álláslehetőségek legnagyobb része Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt.

A támogatott állások száma is csökkent

Az újonnan bejelentett állások egyharmada nem támogatott álláshely volt, a többit valamilyen támogatott foglalkoztatási forma (például ,,Első munkahely garancia" program vagy közmunka) keretén belül kínálták a munkáltatók.

Az újonnan bejelentett támogatott álláslehetőségek száma 21 700 volt, ami az elmúlt hónaphoz képest több mint negyedével, egy éves távlatban pedig 42 százalékkal csökkent. A támogatott állások több mint 70 százaléka a közfoglalkoztatási program valamely eszközére, tizede pedig a 2012. szeptember 1-jével indult ,,Első munkahely garancia" program keretében meghirdetett állásokra vonatkozott. Emellett jelentős hányadot képviselnek azok az álláshelyek, amelyekhez bérköltség támogatást igényeltek a foglalkozatók a TÁMOP programok keretében.

A program keretében alkalmazni kívánt fiatalok részére meghirdetett állások ötöde szakképzettséget nem igénylő munkakörre vonatkozott, de jelentős a kereskedelmi és szolgáltatási, de a középiskolai és a felsőfokú végzettséget igénylő munkahelyek száma is.

A programnak köszönhetően csökkent a pályakezdő álláskeresők létszáma, összesen 65 600-an voltak az októberi zárónapon. Arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 12,5 százalékra csökkent (ami az egy évvel korábbi adathoz képest 2,5 százalékpontos emelkedést jelent). A nyilvántartásból összesen 13 300 pályakezdő lépett ki, több mint az előző hónapban és 2011. azonos hónapjában. A nyilvántartásból való kilépők több mint fele az elhelyezkedést jelölte kilépési okként.

Kevesebb a nyilvántartott álláskereső

A nyilvántartott álláskeresők száma októberben minimális mértékben, 4000 fővel csökkent a megelőző hónaphoz képest. A tárgyhavi záró érték 523 ezer fő volt, amely egy év alatt 7800 ezer fős csökkenést mutatott. A nyilvántartott álláskeresőknek a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya továbbra is 11,8, a munkavállalási korúakhoz viszonyított aránya pedig 7,9 százalékos volt.

A 12 hónapnál hosszabb ideje megszakítások nélkül a regiszterben szereplő álláskeresők száma enyhe mértékben tovább emelkedett, zárónapi számuk 153 100 főt tett ki, arányuk a teljes álláskeresői állomány között pedig 29,3 százalékos. Egy év alatt 16,1 százalékkal lettek többen. Nőtt a nyilvántartásban töltött átlagos idő is: 347 napra emelkedett az átlagos álláskeresési idő.

   Több csoportos leépítésre számíthatunk   
Forrás: NFSZ

2012 októberében az 523 ezer álláskeresőből 54 ezer ember részesült álláskeresési járadékban vagy álláskeresési segélyben, 185 600-an foglalkoztatást helyettesítő támogatásban. 283 400 munkanélküli nem kapott semmiféle pénzt (egy év alatt 17 százalékkal nőtt s számuk).

Több csoportos létszámleépítés

Összesen 25 létszám-leépítési döntést jelentettek be a NFSZ-nek, ez 1002 dolgozó érint. Az előző hónaphoz képest 404, az 2011. azonos időszakához képest pedig 589-cel több ember munkahelye került veszélybe.

A legnagyobb létszámot érintő bejelentés Nyugat-Dunántúlról (598 fő) érkezett, ezen belül Győr-Moson-Sopron megyében 196 főt, Vas megyében 100 főt, Zala megyében 302 főt bocsátanak el a foglalkoztatók. Az ágazati megoszlást tekintve az érintett létszám 54,9 százalékát a feldolgozóiparból, 18,6 százalékát az építőiparból készülnek elküldeni.