Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sok cégnél az őszi időszakra időzítik az éves teljesítmény kölcsönös megvitatását, míg másoknál az összegzés egybeesik az év végével, de az sem ritka, hogy január első heteiben kerítenek sort erre a fontos beszélgetésre. Ahogy az időpont változik, úgy igaz ez a formára is: a nagyobb vállalatoknál a keretek fixebbek, és gyakran nemcsak szóban, hanem egy online rendszeren keresztül is visszajelzést kell adnunk és kapnunk a közös munkáról, ezzel szemben a kis-és középvállalatoknál kötetlenebb eszmecserére számíthatunk, sőt, akár mi is kezdeményezhetjük azt, ha esetleg főnökünktől nem érkezik erre vonatkozó invitálás. Számtalan változó van tehát, egy pont azonban közös: nekünk is fel kell rá készülnünk a teljesítményértékelésre.

De mégis hogyan?

Ahol a cégkultúra részét képezi ez a beszélgetés, ott jellemzően nem csupán a dátumot, de a főbb témaköröket is kijelöli az illetékes vezető. Ennek hiányában már nehezebb a dolgunk, mégse vegyük félvállról ezt az alkalmat! Lényeges, hogy legyen kellő időnk a felkészülésre, e nélkül ugyanis egyoldalú lesz az értékelés, mielőtt azonban összedörzsölnénk a tenyerünket, és kapva az alkalmon már fogalmaznánk is a kritikus megjegyzéseinket, tartsuk szem előtt, hogy az évértékelés nem arról szól, hogy a hónapok alatt halmozódó feszültségünket, elégedetlenségünket a másikra zúdítsuk! A cél egy konstruktív eszmecsere, ahol természetesen az eredmények mellet lehetőségünk van megvitatni a nehézségeket is, feltehetjük kérdéseinket, és megoszthatjuk személyes terveinket a jövőre nézve.

Teljesítményértékelés: kettőn áll a vásár - munka, évvége, eredmények

Lássunk néhány konkrét kérdést, amelyeket érdemes átgondolnunk a teljesítményértékelés előtt:

  • A korábbi értékelésen megbeszéltekkel hogyan állunk épp? Sikerül azokat teljesítenünk?
  • Melyek voltak az elmúlt időszak legnagyobb sikerei számunkra?
  • Mi jelent kihívást a munkánkban? (Például: a munkakörünkön túlmutató feladatok, a tervezhetőség hiánya, a szűk határidők, az állandó túlórák stb.)
  • Milyen a viszonyunk a csapattal, amellyel együtt dolgozunk? Egyenlő-e a munka megoszlása, vannak-e konfliktusok, egyéb nehézségek az együttműködés során?
  • Mit várunk a következő évtől, melyek a személyes céljaink? (Például: részvétel egy képzésen, a munka-magánélet egyensúlyának megteremtése stb.)
  • És melyek azok a további témák, amelyeket mindenképp szeretnénk megbeszélni a felettesünkkel? (Például: fizetésemelést, előléptetést szeretnénk, több visszajelzésre van szükségünk, vagy kérdésünk merült fel egy aktuális projekt kapcsán stb.)

Három alapszabály

Akár régi motorosok vagyunk a vezetővel folytatott beszélgetések terén, akár teljesen kezdők, ha ezeket a szabályokat betartjuk, biztosan elégedetten állunk majd fel az asztaltól.

Ne lepődjünk meg. A fentiek mentén határozzuk meg tehát a személyes vezérfonalunkat, és további lépésként nézzünk rá a témára a másik fél szemszögéből is – így kevésbé érhet bennünket meglepetés. Ha mégis váratlanul ránt elő valamit felettesünk abból a bizonyos kalapból, legyen az az áthelyezés egy másik részlegre, egy nagy volumenű feladat, a napi munkánk mellé, vagy némi béremelés, fogadjuk higgadtan és nyitottan az információt, a választ pedig ne hamarkodjuk el! Bármiről legyen is szó, udvariasan kérjünk gondolkodási időt, vagyis ne hagyjuk sarokba szorítani magunkat.

Kulcsszó: az egyensúly. Bizonyára ismerjük azt az elvet, miszerint a kritikát két dicséret közé ajánlott csomagolni, hogy ne érezze úgy a másik, hogy letámadtuk, és csak a rosszat látjuk benne. Ezt érdemes követnünk akkor is, ha főnökünk felé szeretnénk kommunikálni valami kevésbé kedvére valót, sőt abban az esetben is, ha épp néhány hibánkat emlegeti fel a velünk szemben ülő: fogadjuk kellő alázattal a megjegyzéseit, majd amolyan ellenpontként tegyük mellé, miben is alkottunk valami egészen maradandót, vagy mely ötletünk hozott kimagasló eredményeket a múlt évben. Mindig pozitív üzenettel kerekítsük le a beszélgetés ezen szakaszát.

Céltudatosan.A teljesítményértékelést jellemzően a célkitűzések zárják: mit is vár el tőlünk felettesünk a jövő évben. Legyünk résen, ugyanis nem ritka, hogy egy-egy általánosan megfogalmazott, a gyakorlatba nehezen átültethető utasítás hangzik el ilyenkor, például szerezzünk több új ügyfelet, legyünk innovatívabbak, és segítsünk gyakrabban kollégáinknak. Ne hagyjuk annyiban: bátran kérdezzünk vissza, és konkretizáljuk, számszerűsítsük, kössük határidőhöz, projekthez a célokat, így ugyanis számtalan félreértést megspórolhatunk, sőt a motivációnkra is jó hatással lehet, ha pontosan tudjuk, merre kell haladnunk.

Vállaljunk felelősséget teljesítményünkért, de ha szükséges, álljunk is ki önmagunkért – ez a hosszú távú, jól működő munkakapcsolat titka. Ha jelenlegi munkahelyünket nem a kölcsönösség jellemzi, találjuk meg mihamarabb az igazán nekünk való állást. Keressünk saját szempontjaink szerint a számtalan friss lehetőség között, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Ha pedig nem akarunk lemaradni egyetlen munkáról sem, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, teljesítményértékelés, évvége, eredmények, célok