Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja ezért mielőbb bevezetné a felvételi, illetve az alkalmassági vizsgát.

Mészáros Judit dékán a távirati irodának elmondta: sokan vannak, akik a különböző kórházsorozatok miatt megtetszik a mentődolgozói pálya. Ha viszont a képzés során „éles helyzetben” kell helytállniuk, kiderül, hogy alkalmatlanok rá. Ezért a négyéves főiskolai szintű mentős képzésnél, ha rajta múlna, már „ebben a pillanatban” bevezetné az alkalmassági vizsgát.

A „megrendelő” – ez esetben az Országos Mentőszolgálat – elvárásai alapján alakítják a képzést – tette hozzá a dékán a mentődolgozók képzésének, kompetenciáinak és életpályájának fejlesztéséről szóló konferencián. Emellett a sürgősségi betegellátásban használt eszközök, technikák is folyamatosan fejlődnek. Fontos, hogy folyamatosan egyeztessenek arról, hogy egy mentődolgozó munkájához milyen tudás, illetve képességek megléte szükséges.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megjegyezte: reméli, hogy minél előbb megvalósul az a régi szándék, amelyet az ágazatvezetés a Semmelweis Tervben is célként tűzött ki, hogy a jövőben a mentődolgozók ne csak az esetkocsikon, hanem forgórendszerben a kórházak sürgősségi osztályain is dolgozhassanak. A főigazgató szerint ezáltal megfékezhető lenne a mentődolgozók elvándorlása is, ugyanis, mint mondta, jelenleg nagyrészt nem a külföldi, hanem a sürgősségi osztályon való munkavégzésért hagyják ott a pályát.

Néhány főállású mentős most is dolgozik más jogviszonyban sürgősségi osztályokon, vagyis a gyakorlat már létezik, de rendszerszintű kiterjesztésére lenne szükség. A főigazgató úgy véli, a pálya vonzóbbá válna, ha a mentődolgozók kompetenciái, feladatkörei bővülnének, hiszen ezáltal lehetőségük lenne arra, hogy végigkövessék betegük útját, ami a mentőknek fontos tapasztalatot, illetve tudást jelentene, és a betegellátást is hatékonyabbá teheti. Azt azonban még nem tudni, ez a rendszer mikortól működhetne.

Az OMSZ főigazgatója elmondta: a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánjával, valamint a Magyar Oxyológiai Társasággal is arról egyeztettek, hogy a mentők képzésébe építsék be a sürgősségi osztályokon szükséges ismereteket is.