Az idén pünkösd május 24-25-én lesz. Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a Szentlélek eljövetelét, ajándékainak kiáradását ünneplik meg, emellett ekkor tartják az egyház születésnapját is. Magyarországon pünkösdhétfő 1993 óta munkaszüneti nap. (A hosszú hétvégékről, munkaszüneti napokról írott cikkünk itt olvasható.)

A pünkösd elnevezés a görög pentekosztész, azaz ötvenedik szóból ered (hiszen a nagyszombat utáni ötvenedik napon ünnepeljük). A magyar népszokások között megtalálhatjuk a "Pünkösdi király választást", mely egyfajta legényünnep volt, lovas versenyeket, egyéb vetélkedéseket, tűzugrást tartottak. Aki a nyert bizonyult, egy évig a legények vezetője lett, minden lakodalomba, mulatságra meghívták. A 16. században már általánosan ismert volt a pünkösdi királyság múló, értéktelen voltára utaló szólás. A pünkösd az udvarlás, párválasztás ideje is volt - derül ki a Magyar Néprajzi Lexikonból.

Léteztek a magyar néphagyományban úgynevezett pünkösd-napi tilalmak is: ekkor nem volt szabad mezőgazdasági munkát és egyes házimunkákat végezni, például kenyeret sütni. Néhány helyen ilyenkor tartottak cselédvásárt.

Az ünnepek idején fellendül a turizmus

A nyári szabadságolások időszakán kívül az ünnepek, például karácsony, szilveszter, húsvét, illetve pünkösd környékén emelkedik meg még kismértékben az utazószám a szálláshelyeken - derül ki a KSH kiadványából, amelyben a turizmus teljesítményét elemzi.

Tavaly a tavaszi szezonban, május hónapban 438 ezer belföldi vendég 1,57 millió éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint. A magyar vendégek összesen 5,4 milliárd forint szállásdíjat fizettek. 2013-hoz képest nőtt a vendégek száma (12,7 százalékkal), a szálláshelyeken töltött idő mennyisége (13,8 százalékkal) és az elköltött pénz mennyisége is (20,2 százalékkal). 2014 tavaszán a Balaton volt a legnépszerűbb utazási célpont.

Pünkösd 2015Íme az állások:

- Ilyen turisztikai és vendéglátós állásokat találhatunk a Profession.hu-n.

- Felszolgálók, szakácsok, recepciósok, illetve szállodai takarítók ilyen állásokat találhatnak.

- A hotelek ilyen munkalehetőségeket kínálnak.

- A Balaton-parti állásokat itt böngészhetjük.

Pünkösd 2015

Időszakos, illetve alkalmi turisztikai munkák

Az idényjellegű munkák közé elsősorban a mezőgazdasági és idegenforgalmi tevékenységek tartoznak, továbbá jelentős alkalmi foglalkoztató az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem.

Pünkösd 2015A Profession.hu-n ilyen turisztikai időszakos munkákat kínálnak!

Turisztikai idénymunkának minősül a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatónál végzett idénymunka, feltéve, hogy a határozott időre szóló munkaviszony időtartama nem haladja meg egy naptári éven belül a százhúsz napot. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint ebbe a kategóriába tartozik az idegenvezetés, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatás, a tartós szálláshasználati szolgáltatás, az utazásszervezés és -közvetítés.

A turisztikai idénymunkás alkalmazásához elég a szóbeli megállapodás és ennek munkáltatói bejelentése a 185-ös számon vagy elektronikusan az 13T1042E nyomtatványon - hívta fel a figyelmet az adóhatóság. A felek megállapodása alapján írásbeli munkaszerződés is köthető. Mindkét bejelentési mód előzetes feltétele az ügyfélkapus regisztráció. A munkáltatónak a turisztikai idénymunkás után naponta 500 forint közterhet kell fizetnie.

Pünkösd 2015Az egyszerűsített foglalkoztatás munkajogi követelményeiről, illetve a veszélyekről itt olvashatunk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A franciák eltörölnék a pünkösdöt

Mint arról már korábban írtunk, a francia HR-vezetők országos egyesülete (ANDRH) a munkaszüneti napok közül a 6 keresztény ünnep felének eltörlését javasolta. Ennek fejében viszont lenne három új, szabadon választható szabadnap, azért, hogy a nem keresztény vallásokhoz tartozó francia munkavállalók is megünnepelhessék vallási ünnepeiket.

A francia munkaszüneti napok között szereplő 6 vallási eredetű szabadnap mind keresztény: húsvét, áldozócsütörtök, pünkösd, Mária mennybevitele (augusztus 15), mindenszentek és karácsony. A zsidó, a muzulmán vagy a buddhista ünnepek közül viszont egyetlen sem munkaszüneti nap. A HR-vezetők a pünkösd, az áldozócsütörtök és a Mária mennybevitele eltörlését javasolják a húsvét, a mindenszentek és a karácsony megtartása mellett.

"Ezzel lehetővé válna, hogy a más nagy valláshoz tartozók távol legyenek a saját ünnepeiken, az ateisták vagy azok, akik nem tartoznak egyetlen nagy valláshoz sem, pedig akkor vehetnék ki a három napot, amikor akarják" - mondta Pascal Bernard az humánerőforrás-vezetőket tömörítő egyesület részéről.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: időszakos munka, pünkösd, 2015, állásajánlat, munkaszüneti, ünnep