Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szinte elengedhetetlen, hogy tudjuk, mennyire tekinthető „jónak” egy-egy teszt, mennyire bízhatunk az eredményeiben. Munkáltatóként gyenge vagy kifejezetten rossz teszteket alkalmazva a hibás döntések eléggé költségesek lehetnek, a munkavállalók vagy munkát keresők pedig hátrányos helyzetbe kerülhetnek, ha nem megfelelő a teszt, amit kitöltöttek – vélekedik a Psidium online teszteket forgalmazó cég szakértője, Nagybányai Nagy Olivér pszichológus.

A HR-teszteket többek között a munkaerő kiválasztás, a csapatba illesztés, és az egyéni- vagy csoportos fejlesztés során egyaránt használják. A pszichológus szerint fontos, hogy mindig helyes információkból kell kiindulni, ezek egy része mérhető – mint például az iskolai végzettség vagy a szakmai tapasztalat. Van azonban egy másik csoport, amely azonban nehezebben mérhető. Ilyenek például a személyiségvonások, a motivációk vagy épp a viselkedési stílus jellemzői. Erről a területről csak közvetetten, így például tesztek alkalmazásával szerezhet a HR objektív információkat. Az elfogulatlanság és a megismételhetőség nagyon fontos ezeknél, illetve az is, hogy a tesztek kitöltésének a feltételei mindenkinél azonosak legyenek. Az a jó teszt, amelynek minden egyes skálája valóban azt a jelenséget, tulajdonságot méri, amire a készítői szánták, azaz érvényes eredményekkel szolgáljon, továbbá megbízható és pontos legyen.

A Consilium HR-cég szerint egyre inkább erősödik az a tendencia, hogy a munkaadók szeretnék a lehető legtöbbet megtudni a munkatársakról, felmérni az erősségeiket és gyengeségeiket, továbbá adott munkaterületre, feladatra való alkalmasságukat. Ezekre a legtöbb esetben teszteket használnak. A HR-vállalkozás személyiségtérképet készít, munkahelyi kompetenciamérést, vállalatelemzést végez, de van, ahol konfliktuskezelési felmérésre, önbizalom-, illetve frusztrációmérésre kérik fel őket. Az is gyakori, hogy a dolgozók személyes hatékonyságára, a motivációjára, vagy épp a munkahelyi attitűdre, a vezetői kompetenciák hiányára vagy meglétére kíváncsi a munkáltató.
 

Nincs mindenre jó HR-teszt - Az álláskeresés és a tesztek
 

A számítógép nem részrehajló

Előfordul, hogy a HR által alkalmazott tesztek nem megfelelőek. Ilyenkor a kérdések tartalma nem kötődik magához a munkavégzéshez, vagy épp személyes jellegű, intim témákat is feszeget. Ez a munkahelyi tesztalkalmazások során egyáltalán nem megengedett – hívta fel a figyelmet Nagybányai Nagy Olivér. A másik, szintén gyakran előforduló probléma az elavultság, vannak tesztek, amelyeknek már 20-30 éve nem történt meg a szakmai felülvizsgálata, így nem nyújtanak hiteles képet az egyénről.

A számítógépes rendszerek a tesztfelvételt és teszteredmény kiértékelését is automatikussá teszik, az értelmezés pedig objektív lesz.

A munka világában a teszteket a legtöbb cég a munkatársak, illetve munkatársjelöltek összehasonlítására használja, még akkor is, ha ezeknek egy része erre a feladatra korántsem arra lett kitalálva. A Profiles International azt tanácsolja, hogy azt az értékelő eszközt érdemes kiválasztani, amely a munkatársak teljes személyiségét – kognitív képességeket, viselkedésbeli tulajdonságokat és a szakmai érdeklődést egy felmérés keretében – méri, és ehhez normatív skálákat biztosít. A normatív felmérés azt teszi lehetővé, hogy néhány (általában már három), az adott munkakörben kimagasló teljesítményű munkatárs tesztje révén az adott cégnél, az adott munkakörben optimális kompetenciaprofil jelentse a viszonyítási alapot – legyen szó akár kiválasztásról, akár az egyéni tréningszükségletek meghatározásáról, coachingról, karrier-tervezésről vagy épp tehetségmenedzsmentről.

A Psidium például egyes teszttípusainál külön felhívja a figyelmet arra, hogy az adott alkalmazás a kiválasztás során csak akkor használható, ha a HR-es tisztában van azzal, hogy az adott teszt  – például a DISC-modell – alapvetően nem erre „lett kitalálva”, így tehát a végső döntéshez nem elég. Ez a teszt például abban nyújthat segítséget az állásinterjún a HR-esnek, hogy megfelelő kérdéseket tegye fel a pályázónak, ugyanis a vizsgált ember személyisége, illetve a munkakörnyezethez való viszonya látható az eredményekből.

Tanulható a tesztelés

Online tesztek a HR szolgálatában címmel indított kurzust az egyik felnőttképző. A résztvevők áttekintést kapnak a tesztek alkalmazási területeiről, és néhány vizsgálati eszközzel – például a viselkedést, a kommunikációs stílust, valamint a személyiséget vizsgáló tesztekkel, kiválasztási és fejlesztési célú programokkal, valamint a 360 fokos kérdőívekkel – részletesebben is megismerkednek a kurzuson részt vevők.