Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Levélben tiltakozik 9 uniós tagállam, köztük Magyarország az ellen, hogy az EU-ban előírják: a nagyvállalatok felügyelő bizottsága legalább 40 százalékban nőkből álljon. A tiltakozó országok illetékes miniszterei leszögezték: egyetértenek az Európai Bizottság megállapításával, hogy a felügyelő bizottságokban túl kevés a nő.

Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint a levelet Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia és a kezdeményezést legélesebben ellenző Egyesült Királyság írta alá. Ezek az országok közösen rendelkeznek annyi szavazattal az unió legfőbb döntéshozó szervében, az Európai Tanácsban, hogy megakadályozzák a jogszabály elfogadását.

,,Osztjuk a bizottság nézetét, hogy a tagállamokban és szerte Európában támogatni kell, hogy a nők tisztességes esélyekkel és lehetőségekkel jussanak vezető pozícióba" - írják az Európai Bizottság elnökének és Viviane Reding alelnöknek (aki a javaslatot a bizottság elé terjesztené), majd kifejtik, több országban jelenleg is működnek különféle rendszerek, amelyek ezt önkéntes vagy helyenként jogi alapon hivatottak elősegíteni. A tagállamok úgy látják, több időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, meghozzák-e a kívánt hatást ezek az intézkedések, előmozdítják-e a nők nagyobb részvételét a gazdasági döntéshozatalban.

,,Megismételjük, hogy ezen a területen minden célzott intézkedést nemzeti szinten kell kidolgozni és megvalósítani, ezért nem támogatjuk, hogy európai szinten jogilag kötelező érvényű előírások szülessenek a nők felügyelő bizottságokban történő alkalmazására" - írja a levél tanúsága szerint nyolc kollégájával egyetemben az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

Mit terveznek?

A Viviane Reding nevével fémjelzett tervezet értelmében minden olyan vállalatnak, amely 250-nél több embert alkalmaz vagy évente több mint 50 millió euró bevétellel rendelkezik, negyven százalékban nőket kellene alkalmaznia a felügyelő bizottság nem vezető beosztású pozícióiban. Azok a vállalatok, amelyek nem tesznek eleget az előírásnak, állami támogatásoktól és szerződésektől eshetnek el, vagy akár büntetést is kaphatnak.

Az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosának a szóvivője újságírói kérdésre annyit mondott: nem titok, hogy az EB idei munkarendjében szerepel a nemek egyenlőségét a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelő bizottságaiban elősegíteni hivatott tervezet, de a javaslatot még nem véglegesítették. Hangsúlyozta továbbá, hogy a bizottság szerződésben rögzített jogával élve kezdeményezni fogja a jogszabály elfogadását, amelyről az Európai Parlament és a tagállamokat képviselőminiszterek tanácsa közösen hivatott dönteni.

IKSz: ,,Nem a kvótázásra!"

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSz) üdvözli a kormány határozott kiállását a női kvóták bevezetése ellen. ,,Úgy gondoljuk, hogy a kvótázás és a pozitív diszkrimináció egyéb formái annak a jellegzetes balliberális politikának a sarokkövei, mely társadalmi mérnökösködés útján, mesterkélten akar választ adni a világ kérdéseire" - írják lapunknak eljuttatott közleményükben.

,,Mi egy olyan világban hiszünk, ahol a társadalmi boldogulás és a karrierépítés alapja és feltétele nő és férfi számára egyaránt az elvégzett munka mennyisége és minősége, nem pedig valamiféle megkülönböztetés révén szerzett helyzeti előny" - tette hozzá az IKSz.