Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tekintsük az interjú részének!

A fejvadásszal történő első telefonos beszélgetést tekinthetjük első körös interjúnak, hiszen sok esetben ez az előszűrés egyik fontos eleme. Segítségével felmérhető a jelölt viszonya a felkínált pozícióhoz és általában véve az álláskereséshez, megismerhetőek a preferenciái a munkaterület, pozíció szint és régió terén – véli Szakmáry Ádám, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. toborzási üzletágvezetője. Ezen túlmenően felmérhető részben a jelölt kommunikációs képessége, a feltett kérdésekre adott válaszaiból pedig következtetni lehet a gondolkodásmódjára, hozzáállására, felmérhető a szakmai ismerete és a nyelvtudása – tette hozzá a szakértő.

„A munkáltató kizárólag Önökkel dolgozik?”

Ezzel a kérdéssel felmérhetjük, hogy a jelenlegi stádiumban hol áll a keresés és milyenek az esélyeink. Ha a fejvadász kizárólagos jogot gyakorol a toborzás során, vagy csak egyetlen másik céggel osztozik, akkor igen magas a valószínűsége annak, hogy az önéletrajzunk végül a HR-menedzser asztalára kerül.

Ha számos fejvadász vesz részt a toborzási folyamatban, akkor sem kell elkeseredni, de számolni kell azzal, hogy a folyamat lassú lesz, a munkáltató ugyanis valószínűleg rengeteg önéletrajzot fog átnézni. Ebből a szempontból kiemelkedő jelentősége van annak, hogy a fejvadásszal való beszélgetés során világos képet kapjunk a munkáltató elvárásairól, így tudjuk csak a követelményeknek megfelelően alakítani a beadandó pályázatot.

Tisztázzuk az alapfeltételeket!

Szakmáry Ádám szerint a telefonos egyeztetés során felmerülhetnek olyan praktikus kérdések, melyeknek tisztázásával elkerülhetőek a felesleges további körök, mint pl. a fizetési igény, juttatások, bejárás, felmondási idő hossza. Ha ezekben a kérdésekben nagy a távolság a jelölt és a megbízó cég elképzelése között, akkor nem érdemes továbblépni. Az első megkeresés tehát arra alkalmas, hogy a fontosabb, könnyebben beazonosítható kérdéseket tisztázzák a jelölttel, és egy első benyomás kialakuljon – véli a szakértő. Ugyanakkor ez a fázis még csak előszűrés, a személyes találkozót és beszélgetést kiegészíti, de nem helyettesíti - tette hozzá.

Ha nem alkalmas, kérjünk visszahívást!

Mivel a fejvadász telefonos megkeresése is az előszűrés része, fontos, hogy jó benyomást keltsünk, és a kérdésekre a megfelelő tartalommal tudjunk reagálni. Ezért ha épp nem a megfelelő időpontban, pl. egy meeting előtt, vagy épp ebéd közben, esetleg az óvodai öltöztetőben ér minket a hívás, inkább kérjünk/ígérjünk egy visszahívást, hiszen vagy nem válaszolhatunk feszélyezetten a kollégák előtt, vagy megoszlik a figyelmünk, mert épp más tevékenységet is végzünk – tanácsolja Szakmáry Ádám.

Ne panaszkodjunk a volt munkáltatóra

Nem kelt jó benyomást az sem - ez nyilván a személyes interjúra is igaz - ha a jelenlegi vagy korábbi munkáltatóról negatívan nyilatkoznak, vagy olyan információt is megosztanak, amely üzleti titoknak is minősülhet – tette hozzá.

Ne a cégre, a pozícióra koncentráljunk

A szakértő szerint a megbízó cég neve általában ebben a fázisban még titkos, de egy pár kérdés természetesen feltehető, pl. hogy milyen iparágban, mióta tevékenykedik a cég, mekkora a létszáma, forgalma. Ezen túl azt gondolom, hogy inkább a pozícióról érdemes kérdéseket feltenni (pl. a pozíció helye a szervezetben, milyen típusú jelöltben gondolkodik a cég), ezek a válaszok ebben a fázisban sokkal több információt jelentenek, hogy fel tudja mérni a megkeresett jelölt, hogy testhezálló-e számára az ajánlott pozíció – nyilatkozta a JOB Személyzeti Tanácsadó cég toborzási üzletágvezetője.

Kérjünk diszkréciót!

Az Ayce Employment Services nemzetközi tanácsadó cég szerint minden esetben kérdezzünk rá a toborzó iroda bizalmi szabályzatára. A téma felvetésével egyben arra is kitérhetünk, hogy számunkra fontos, hogy álláskeresési szándékunkat bizalmasan kezeljék, különösen, ha jelenleg még dolgozunk egy cégnél és nem akarjuk, hogy távozási szándékunkról főnökünk vagy munkatársaink tudomást szerezzenek.
A fejvadásztól minden esetben elvárható, hogy érdekeinket szem előtt tartva alkalmazkodjon időbeosztásunkhoz. Hacsak nem munkanélküliek vagyunk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a fejvadász tisztában van vele, hogy bizonyos határidőket, kötelezettségeket teljesítenünk kell és rugalmasan kezeli, hogy nem állhatunk a rendelkezésére főmunkaidőben – javasolja az Ayce Employment Services.