Vegyük azt a (nem ritka) helyzetet, hogy hiába próbálkozunk új állást találni, hátunk mögött számtalan állásinterjúval, mégsem kapunk egyetlen biztató telefonhívást sem: "Tudna-e hétfőn kezdeni?" Valamit rosszul csinálunk? Bennünk van a hiba, csak még nem tudjuk, mi az?

Tény, hogy állásunk elvesztésével életünk egyik legnehezebb periódusába csöppenünk, és ebben is jöhetnek még mélyebb hullámvölgyek. Idővel eluralkodhat rajtunk a bizonytalanság, az önértékelési válság, és még az is lehet, hogy depresszióba zuhanunk. Magától nem fog elmúlni, foglalkozni kell vele: nézzünk szembe a helyzettel, és lépjünk mielőbb a tettek mezejére!

A sikertelenség okai

Ha sokáig pályázunk, ám egyelőre eredmény nélkül, az két okra is visszavezethető.

1. Munkaerő-piaci kilátások

Ennek alakulása tőlünk viszonylag független, és a jelenlegi álláspiaci helyzet diktálja, amellyel érdemes tisztában lenni. A legfrissebb KSH adatok optimista trendet mutatnak, miszerint 2014. január-márciusban a munkanélküliek száma egy év alatt 139 ezer fővel, 370 ezerre csökkent. Ez bizakodásra adhat okot nekünk még akkor is, ha a statisztikát tovább olvasva láthatjuk, hogy a munkanélküliek több mint a fele egy éve vagy annál régebben keresett állást, és a munkanélküliség átlagos időtartama 18,7 hónapot tett ki.

Mire jó a coaching?

2. Téves irány

Ne feledjük el megvizsgálni: vajon a megfelelő ajtókon kopogtatunk és kopogtatási módszerünk is hozzánk illő? Azaz valóban azt a típusú állást, munkakört, szektort kell megcéloznunk, amelyet eddig megfelelőnek gondoltunk, lehet, hogy mechanikusan, az eddigi tapasztalatainkra és munkaköreinkre hagyatkozva?

Közben ott lehet a számtalan jó példa körülöttünk: ha az egyik ajtó becsukódik, kinyílik egy következő. De a mi életünkben mikor nyílik már ki? - kérdezhetjük több hónap várakozás és próbálkozás után. Ha nem akarunk tovább várni és mindent ugyanúgy tenni, mint eddig, adjunk esélyt a coachingnak!

Mit tud egy coach, amit mi nem?

A coach szakemberek személyre szabott tanácsadással, objektív és gyakorlatorientált szemlélettel segítik megoldani válsághelyzeteinket. Lehet ez hivatalos vagy magánjellegű probléma, a cél ugyanaz: tudatosabbá tenni minket, és a saját kezünkbe adni az irányítást.

Sosem jöttünk ki a női főnökökkel? Szükségünk van kézi vezérlésre a munkában? Valójában nem is szeretünk csapatban dolgozni, csak ezt várják tőlünk? Nem érdemes egyéni jellemzőinket a szőnyeg alá söpörni, mondván majd alkalmazkodom, csak legyen munkám. Úgyis lebukunk. Nem leszünk elég jók, bármennyire is igyekszünk.

A coaching fő állomásai: problémafeltárás, a megoldáshoz szükséges feltételek tudatosítása, új szemlélet kialakítása, készségfejlesztés, gyakorlás és visszacsatolás. Az egyéni coaching konzultációnként 8-15 ezer forint lehet, és változó, hány alkalomra van szükség. Ám ez egy jó befektetés önmagunkba és a tudatosabb karrierünkbe is.

"A coaching valóban rá tud világítani, ha hamis önképet látunk magunkról és téves úton járunk" - tudtuk meg Török Zsófiától, aki már 14 éve foglalkozik életvezetési tanácsadással. Módszerének lényege: négyszemközti találkozók, beszélgetések az ügyfelével, mely során személyre szabott kérdésekkel körbejárják és felderítik a legfontosabb jellemzőket.

A szakember fő feladatának tekinti, hogy kibillentse a holtpontról az illetőt, tudatosítsa benne "csomagját", és hatékonyan aktivizálja a továbblépésre. Gyakorlatorientált, proaktív tanácsadást és speciális módszereket, feladatokat foglal ez magában, mely az adott személy értékeiből és gyengeségeiből kiindulva szűkít az optimális lehetőségekre. Ezután az ügyfélen a sor, hogy átültesse ezt a mindennapjaiba és következetesen továbblépjen.

Nézzünk két esetet, ahol a coaching hozott megoldást!

Kódok helyett rúzsok

Katának személyi coach segített kilábalni a depresszióból. 33 évesen egy neves multinacionális cégnél már négy éve csoportvezetői pozíciót töltött be, amikor közölték vele, átszervezés miatt el kell bocsátaniuk. Egy olyan nőnek, akinek az életében addig első volt ez a munka, hirtelen minden összeomlott. Nagyon megalázónak érezte a helyzetet, és mivel ő maga sem tudta kezelni, négy hónapra a teljes visszavonulásba menekült.

"Ma már el sem tudom képzelni, hogy tudtam úgy elhagyni magam. Gyakori volt, hogy ágyban maradtam és délig néztem a tévét. Sorozat sorozat után, lekötötte a figyelmemet, addig se foglalkoztam magammal."

Vőlegénye unszolására végül elment egy coach tanácsadásra, ahol két hónap alatt sikert értek el. Felszínre került végre, miért menekült a maximalizmusba: nem szeret és nem is tud műszaki szektorban dolgozni, bár tíz év gyakorlattal rendelkezik ilyen téren. Kata ma már újra dolgozik, ám egy olyan területen, ahová CV-je alapján eszébe sem jutott volna jelentkezni. A katonás multivilágból a divatvilágba csöppent, és egy ügynökség nemzetközi kapcsolatait építi.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Cloud computing technológiák helyett rúzs árnyalatokat ismerek meg - munkaköri kötelességemnek eleget téve. Sose gondoltam volna, hogy az egykori elbocsátásom mögött nagymértékben az állt, hogy nem tudtam azonosulni az IT férfias, steril világával. Amikor ezzel foglalkoztam, szerintem egyedül én nem vettem erről tudomást!"

Felszínre került a kreatív én

A ma már ex-ügyvéd Bence 41 évesen egy nagy magyar cég jogi osztályáról került az utcára. Veszteséges lett a vállalat, és ő is a költségcsökkentés áldozatává vált. Két iskolás gyermek nevelése, lakás- és autóhitelek nyomasztották a férfit.

"Azt hittem, hogy ebben a szakmában megtanultam magamat is sikeresen menedzselni. De az állásinterjúkon valahogy nem működött semmi. Hiába a sokéves tapasztalat, a beszédes referenciamunkák, nem engem választottak."

Bence szintén egy coach szakember segítségével fordított sorsán és nézett szembe legfőbb hátráltató tényezőjével. Szülői nyomásnak engedve lett belőle ügyvéd, de valójában sosem érezte a magáénak ezt a munkát. Tette a kötelességét, de a szíve mélyén valami igazán kreatívra vágyott.

A coaching hatására elvégzett egy webdesigner képzést, és mára már több céges honlap is az ő nevét fémjelzi. De ami a legfontosabb: sokkal büszkébb ezekre a munkáira, mint bármire a múltjából. Kinyílt előtte a világ és boldoggá teszi a munkája, amivel még többet is keres, mint ügyvédként.

Úgy érzi, Ön is csak vesztegeti az idejét? Nézzen körbe legújabb állásajánlataink között!

Készítette: S. G.

Címkék: álláskeresés, önismeret, munkanélküliség, tanácsadás, coach