Elérhetővé vált a web-alapú információs adatbázis, a PályaSúgó az álláskeresők és munkáltatók számára is. A weboldal tartalmán 2010 óta dolgoztak az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézete (MTA KRTK KTI) kutatói.

A megbízható munkaerő-piaci előrejelzések készítésére alkalmas modell és adatbank segítségével 10 ágazatra és 200 foglalkozási csoportra lehet keresni. A PályaSúgó honlap itt érhető el.

Előrejelzik a munkaerő-piaci keresletet

A közel 958 millió forintos EU támogatással megvalósuló TÁMOP 2.3.2 ,,Munkaerő-piaci előrejelzések készítése, szerkezetváltási folyamatok előrejelzése" című projekt célja az volt, hogy a hazai munkaerőpiac keresleti és kínálati oldalának várható közép- és hosszú távú változásáról a jelenleginél bővebb és pontosabb információt nyújtson.

A 2010-től 2013-ig tartó projekt keretében az MTA KRTK KTI egy megbízható előrejelzések készítésére alkalmas modellt és adatbankot hozott létre. A projekt fontos részcélja volt egy olyan előrejelzési jelentés elkészítése is, amely a szakértő felhasználók (például a szakpolitikusok) számára világos és jól áttekinthető módon értelmezi a számítások és kutatások eredményeit. A web-alapú információs rendszer nemcsak a szakértőknek, hanem az álláskeresőknek és munkáltatóknak is elérhető lesz.

,,Hisszük, hogy ez a meglehetősen komoly kutatói kapacitást felvonultató, igen jelentős számú és méretű adatállományokat megmozgató, másféltucat alprojektből álló kiemelt projekt, legfontosabb célját - a magyarországi munkaerő-piaci tendenciák előrejelzését - sikerült elérnie. Bízunk benne, hogy az előrejelzés a legtöbb ponton beválik, illetve hogy módunk lesz a beválás jövőbeni elemzésére is - mondta el Fazekas Károly, az MTA KRTK KTI főigazgatója.

Releváns információkat ad

A rendszerben azt is megnézhetjük majd, hogy például 2020-ban milyen végzettségre lehet szükség a magyar munkaerőpiacon. Az MTA KRTK KTI projektjének a célja az, hogy felelősséggel kísérelje meg a jövőbelátást, és az így megszerzett információt közvetítse a munkaerőpiac szereplői és befolyásolói számára, az álláskeresőktől kezdve a foglalkoztatás- és oktatáspolitikát alakító szakemberekig.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A rendszer kialakításakor figyelembe vették a magyar gazdaság múltbeli fejlődéséből kiolvasható trendeket és várakozásokat, és legalább ugyanekkora figyelmet fordítottak a fejlődési pályák megtörését valószínűsítő tényezőkre.

A projekt a munkaerő-piaci kereslet és a kínálat részletekbe menő vizsgálatával és egybevetésével, továbbá az elhelyezkedés esélymutatóinak bemutatásával segíti azokat az intézményeket, amelyek célja a munkaerőigények felmérése és közvetítése, valamint az álláskeresők elhelyezkedésének támogatása.

Az előrejelzés és az erre épülő szolgáltatás a kereslet és kínálat közötti összhang kialakítását szolgálja majd. Segíti a pályaválasztók, illetve a pályamódosítók döntéseit, a gazdaság által igényelt képzettségek bemutatásával irányt ad az oktatásnak, és pontosítja a vállalkozók munkakeresleti várakozásait.

Az érdeklődők keresgélhetnek majd a rendszerben ágazatok, foglalkozások, iskolai végzettség szerint, de akár területi bontásban is összehasonlíthatják majd az adatokat. Nemcsak a munkaerő-kereslet és -kínálat szerepel majd itt, hanem a várható béreket is megnézhetjük.

Készítette: Durbák Ildikó