Miért esnek pánikba a fiatal álláskeresők?

Miért esnek pánikba a fiatal álláskeresők?

Pénteken kezdődik a háromnapos Kapunyitási Pánik Fesztivál. A részvétel ingyenes.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Kapunyitási Pánik Fesztivál bemutató sajtótájékoztatóján elmondta: "Megtiszteltetés, hogy védnöke lehetnek a Kapunyitási Pánik Fesztivál elnevezésű rendezvénynek, amelyből reményeim szerint hagyomány lesz".

Hozzátette: a minisztérium a maga módján olyan utakat épít ki, amely segíti a pályaválasztókat eligazodni, s hogy a közszférában működő magatartási normákat is magukévá tegyék - utalt ezzel a Regeneráció elnevezésű programra. A Kapunyitási Pánik Fesztivált augusztus 24-26. között rendezik meg Zánkán, a részvétel ingyenes.

"Hezitálás nélkül álltam a projekt mellé" - mondta Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos. Elmondása szerint a kormánynak olyan fiatalokat kell támogatnia, akik stabil jövőképpel rendelkeznek, így a saját egzisztenciájuk kiépítésével egy időben az ország jövőjét is pozitív irányba építik. "Két hónapja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondozásába került a zánkai ifjúsági centrum, ahol olyan közeget, infrastruktúrát igyekszünk kialakítani, ahol a maid fiatalok megfelelő kikapcsolódást találnak. Így ez a fesztivál is része a Zánka újratöltve! Nevű projektnek" - tette hozzá Mihalovics.

Mi az a kapunyitási pánik?

Megfelelő kommunikációs ismeretek, jövőkép és tudatos pályaválasztás, valamint együttműködés nélkül a fiataloknál természetes a kapunyitási pánik kialakulása - mondta az Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka-és pályatanácsadó szakpszichológus. A jelenség azokat a fiatalokat érinti, akik félnek szembenézni a munkavállalás nehézségeivel, kirepülni a családi fészekből, vagy belevágni a családalapításba. Nekik szól a Kapunyitási Pánik Fesztivál, melynek védnöke Navracsics Tibor közigazgatási-és igazságügyi miniszter.

Mi is a legfőbb oka a kapunyitási pániknak, s mi okoz gondot a fiatalok munkába állásakor? Szatmáriné Dr. Balogh Mária szerint már 16-17 éves korban, a középiskolákban tanítani kellene olyan a kommunikációs alapokat, amelyek elengedhetetlenek egy későbbi sikeres állásinterjún, illetve pályaorientációs foglalkozásokat kellene tartani. "Sokan vannak, akik csak egyetem után jönnek rá, hogy rossz pályát választottak. A felsőoktatási intézményekben az utolsó félévben kötelezően álláskeresésről szóló kurzust kellene tartani, s a pályakövetés is rendkívül fontos lenne" - mondta az Orientpress Hírügynökségnek a szakember.

A legfőbb probléma, hogy pályaválasztáskor a legtöbben a barát/barátnő választását, 10-20 százalékban pedig a családi modellt követik a gyerekek, de nagyon kevés az, aki tudatosan keres pályát. Ennek hátterében strukturális probléma is áll, nevezetesen, hogy milyen nevet adnak az adott képzésnek. Sokszor csak diplomaszerzéskor derül ki, hogy adott végzettséggel - egyszakos bölcsész tanári vagy szociálpedagógiai diploma - nagyon nehéz bármit is kezdeni.

"Jó ötletnek tartom a duális képzést, ahol legalább annyi gyakorlati órát kellenek a diákoknak eltölteniük a leendő szakmájukban, amennyit elméleti képzéssel töltenek. Fontos a megfelelő kommunikációs ismerte, a jövőkép és tudatos pályaválasztás, valamint az együttműködés - ahol ez a három nincs meg, ott természetes a pánik" - tette hozzá a pszichológus.

További rövid hírek